Ide mennek nyaralni a bűnözők
Hatalmas botrányt kavart a Bastoy Island
Már-már luxuskörülmények között élnek a legelvetemültebb bűnözők.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg az elítélt bűnözőkről egy szigorúan őrzött börtönre asszociál a többség, rácsokkal és sok-sok fegyveres őrrel, ám a Bastoy Island esetében erről szó sincs.

A sziget árván áll a tenger közepén, mindentől elzárva
Nyugodt hely, mintha egy lakatlan sziget lenne

A tengerrel körülölelt szigeten ugyanis igazi luxuskörülmények várják még a gyilkosokat is, tulajdonképpen olyan, mintha csak nyaralnának.

Sziget a bűnözőknek

Oslótól 75 kilométerre délre, a tengeren helyezkedik el Bastoy Island: a 2,6 négyzetkilométer kiterjedésű földdarab nem más, mint egy börtön, egyfajta Alcatraz, annyi különbséggel, hogy itt nem cellákban, hanem luxuskörülmények között élnek a rabok. A sziklás tengerparttal rendelkező sziget már 1982 óta működik fegyenclétesítményként, jelenleg 115 elítélt él itt, akikről egy 70 tagú személyzet gondoskodik - ebbe az őrök és a börtönsziget kormányzója is beletartozik.

Napközben mind a 70-en itt tartózkodnak, ám éjszakára csak öten maradnak őrségben, ami nem hangzik túl megnyerően, de aggodalomra nincs ok. A börtönt kizárólag komppal lehet megközelíteni és elhagyni is, vagyis lehetőségük sincs a raboknak, hogy szökést tervezzenek.

Kemény bűnözők

Bastoy Island nem egy mindennapi büntetés-végrehajtási intézet, ugyanis itt szeretnék kialakítani a világ első ökológiai börtönét. Ehhez minden feltétel adott, hiszen, aki a szigeten szeretne maradni a luxusnak számító körülmények között, annak be kell illeszkednie a közösségbe. Az integrálódás az első számú próbatétel számukra, hiszen a rabok között nemcsak rablók és drogdílerek találhatók, de erőszakos bűncselekmények elítéltjei, sőt, gyilkosok is.

Ez a komp jár a sziget és a szárazföld között
Minden rabnak saját kis háza van
A gazdag berendezés luxuséletre vall
A környezet sem elhanyagolt, mintha valami neves parkövezet lenne

Ám mindennek ellenére a Bastoy börtöne a bizalomra és arra a gondolatra épül, hogy a rabokat nem megbüntetni, hanem rehabilitálni kell. Ezért az őrök nem viselnek fegyvert, sőt, mi több, jó kapcsolatot ápolnak a fogvatartottakkal. Ez megdöbbentő lehet a nem éppen kispályás bűnözők esetében, ám 20 év bizonyítja, hogy működik az elképzelés. Alapítása óta mindössze két fegyenc próbálkozott a szökéssel, de őket is hamar elkapták.

Luxus és nyugalom

A rabok faházakban élnek, amelyet zárni nem lehet, illetve rács sincs rajtuk. Napközben dolgoznak, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, szabadidejükben pedig számos lehetőség közül választhatnak: lovagló- és teniszpálya, horgászmóló és könyvtár is található a szigeten, de akár a parkba is letelepedhetnek piknikezni. Sőt, még az étkezések során is kiemelt figyelmet kapnak, ugyanis különböző menükből válogathatnak.

Azonban egy dolog még számukra is kötelező, méghozzá a napi négyszeri létszámellenőrzésen megjelenni. Aki ezt nem tartja be, vagy éppen nem adja meg a tiszteletet az őröknek, azt rövid úton áthelyezik egy rendes fegyházba. Utóbbi egyébként fordítva is igaz, a börtön egyik alapelve a kölcsönös tiszteletadás mindkét fél részéről.

Védelem az utazás ideje alatt

Ha nem is a bűnözőktől véd meg, az utazási biztosítás elengedhetetlen, ha átléped a határt. Nézd meg a videót!

Nem véletlen azonban, hogy a rendszer a polgárok és a közvélemény szemében komoly szálkának számít, és igazi botrányt kavart, a rabok ugyanis szinte jobb körülmények között élnek, mint azok, akik életükben nem követtek el semmiféle bűnt. A norvég kormány azonban optimista, és igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a tolerancia fontosságára. Egyébiránt bejelentkezés és előzetes megbeszélés esetén a sziget látogatására is van lehetőség.

Képek: janelindsay.org.

Mit gondolsz a szabadelvű börtönről?

Ezt is szeretjük