Lovak taposták el a fiatal lányt: tragikus történet kötődik a balatoni városhoz
Balatonlelle látnivalói mellett egy furcsa esetről is híres.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar tenger déli partján található, hangulatos kisváros, Balatonlelle nem csupán temérdek látnivalót, de néhány különleges eredetmondát is magáénak tudhat.

Naplemente Balatonlellén
Kikötő
Városrészlet a magasból
A lellei part

A Balaton egyik legrégebbi települését akkor is érdemes felkeresni, ha nem strandolni készülsz, hanem igazi történelmi és kulturális csemegékre, nem utolsósorban pedig ízes balatoni borokra vágysz.

Tragikus legendák kötődnek hozzá

Lellét 1864 óta hívják így, azzal kapcsolatban azonban, hogy mért pont ezt a nevet kapta, többféle verzió is létezik, Balatonlelle egyike ugyanis azoknak a balatoni településeknek, melyek a legtöbb legendát tudhatják magukénak.

Az egyik legismertebb történet egy szerelmespáré: a világ legszebb kisasszonyának tartották a környéken élő Lellét, aki egy nap megismerkedett apja egyik jobbágyával, Lászlóval, akivel azonnal egymásba szerettek.

A gazdag apa azonban hallani sem akart házasságról, sőt, olyannyira dühös lett, hogy lányát bezáratta egy toronyszobába. Lászlónak sikerült megszöktetnie a lányt, azonban az őrök észrevették vágtató lovaikat, és nyomukba iramodtak. Csakhamar utol is érték őket, mikor pedig a Balaton mellett lovagoltak, Lelle, látva, hogy elvesztek, a paripák alá vetette magát.

Bár vannak, akik szerint Lelle neve a Lélnek is nevezett Lehel vezérre utal - aki itt győzte le a környéken fosztogató rablóbandát, és lánya is itt esett szerelembe -, egy másik monda is alátámasztja, hogy inkább női névnek számít.

Úgy tartják ugyanis, egykor élt itt egy másik Lelle is, akit azonban apjával, egy becsületes pásztorral, Balatonnal együtt elátkozott egyik irigye.

Mikor a nyájat legeltették, vihar kerekedett, és mindkettőjükkel villám végzett. A helyiek állítólag tiszteletükre nevezték el a települést Balatonlellének - miután megégették az átkot szóró boszorkányt.

Templomrom, sétányok, páratlan panoráma

A város nem csupán legendái miatt, de izgalmas látnivalói révén is különleges hangulattal bír, a titokzatos helyek kedvelőinek például érdemes felkeresniük a rádpusztai Árpád-kori templomromot és a környékén található néhány régi sírkövet, de a Szalay-kastély, illetve a Jankovich-kúria is felejthetetlen élményeket ígér.

A település legfőbb látnivalói közé tartozik továbbá a népi kovácsműhely, a szabadtéri színpad, a vitorláskikötő, a Béke-park, a Móló sétány, az Afrika Múzeum, valamint a fafaragásokat, szobrokat és műs képzőművészeti alkotásokat bemutató Kapoli Múzeum & Galéria.

Árpád-kori templomrom
A Szent Donát-kápolna

Ha strandolni szeretnél, és még jó az idő, az ország egyik legvirágosabb partszakaszát, a Napfény Strandot vedd célba, de a napsütötte, mediterrán hangulatért a Szent István térre is érdemes ellátogatni. A kirándulók egyik kedvelt úti célja továbbá a környék legfinomabb borait szolgáló Kishegy: itt található a barokk Szent Donát-kápolna és a Parkerdő, de a gyönyörű kilátás miatt sem szabad kihagyni - Badacsonytól egészen Tihanyig el lehet látni innen.

Képek: www.orszagalbum.hu, tepdrol, ZsAdam, totokutyi, Erácska; hu.wikipedia.org, Sunion.

Melyik a kedvenc balatoni településed?

Ezt is szeretjük