Az ország legszebb utcái
Sétálj végig rajtuk!
Egy kellemes őszi sétához keresve sem találhatsz jobb helyet a következő hangulatos, gyönyörű utcáknál. Álomszép helyek az andalgáshoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem elég egy különös építészeti megoldás vagy a pompás környezeti adottságok. Ahhoz, hogy egy egész utca belopja magát az arra járók szívébe, a helyiek munkája is szükséges. Az alábbiakban olyan utcákat gyűjtöttünk össze, melyek lakói óvják természeti kincseiket, őrzik hagyományaikat, és büszkék a múltjukra. Így a macskaköves utak, a virágok és a fasorok nem csupán az itt élőknek, de a turistáknak is örömet okoznak, és talán egyre többen gondolkodnak el rajta: a mi utcánk is lehetne ilyen!

Budapest
Kenderes

A főváros kincse: Reviczky utca, Budapest

Sokan Budapest legszebb utcájának tartják a párizsi hangulatot idéző, VIII. kerületi Reviczky utcát. A Nemzeti Múzeum mellett lekanyarodva mintha egy más világ tárulna eléd: a szűk járda, a magas házak, a Magyar Rádió próbaterméből kiszűrődő hegedűszó és a hulló levelek mind-mind hozzájárulnak a Palotanegyed szép-szomorú hangulatához.

A régi, dicső, pezsgő pesti élet jut az itt sétálók eszébe, amikor a házfalakra pillantanak, hiszen a Reviczky utcában majdnem mindegyikre jut egy-egy emléktábla. Írók, orvosok, politikusok, művészek születtek, éltek vagy haltak meg itt, e falak között. A kínai díszkörtefákkal szegélyezett utcán sétálva úgy élvezheted a belváros hangulatát, hogy közben nem kell bosszankodnod a kipufogógáz miatt, a Reviczky ugyanis az Európa Belváros Programnak köszönhetően csökkentett forgalmú utca lett.

Történelem a gesztenyefák alatt: Szent István út, Kenderes

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros főutcáját nem csupán történelmi épületek, de hatalmas koronájú gesztenyefák is szegélyezik. A természetvédelmi értékként számon tartott, közel 80 éves fák tavasszal virágba borítják az egész utcát, és bódító illattal töltik be a levegőt.

Ebben az évszakban nincs olyan nap, amikor ne vonulna végig egy lakodalmas menet a Szent István úton - nem csupán a romantikus, virágzó lombok csalogatják ide a házasodni vágyókat, hanem az utcában álló neobarokk stílusú Horthy-kastély is. Az egykori kormányzó szülővárosa ugyanis Kenderes, és az utcában álló valamennyi középületet is ő építtette.

A kastély ma a helyi szakiskolának ad otthont, ám egy része továbbra is nyitva áll a turisták számára. Az ősszel különösen szép gesztenyefák árnyékában álló régi posta tatarozásakor is egy Horthy-címert fedeztek fel az épület oldalán, a vakolat alatt, amit természetesen helyreállítottak. A fasor egészen a városházáig tart, melynek bejárata fölé apró harangokat függesztettek, hogy azok minden órában elkongassanak egy vidám dallamot.

Virágba borult házak: Dózsa utca, Feldebrő

Az Egertől mindössze 20 kilométerre található település két dologról híres igazán: a debrői hárslevelűről és az Európában szinte páratlannak számító templomáról. A takaros kis házakból álló Dózsa utca első pillantásra olyannak tűnik, mint bármelyik rendben tartott falusi utca, a köves út itt azonban egy csaknem ezer éves épület lábához fut. A debrői templom ugyanis a források szerint a 11. században épült, és itt láthatóak hazánk legszebben megmaradt Árpád-kori falfestményei.

A különböző korok találkoznak ebben az egy utcában: az újonnan épült házak és az ezeréves templom között áll a barokk stílusú plébániaház is, mely 1749-ben épült. Illetve van még egy fontos dolog, amit tudni kell a debrőiekről: nagyon szeretik a virágokat.

Nem csupán a kertek, de a házfalak is millió színben pompáznak a felfutó növényektől, a szirmok alól sokszor szinte ki sem látszik az épületek homlokzata, és virágillatban úszik az egész Dózsa utca.

Izgalmas hely Budapesten

A Pesti Broadway-nek is nevezett színházsor Budapest egyik külföldi körökben legnépszerűbb része. Nézd meg videónkat, és barangold be te is!

Hangulatos sétálóutca: Derék utca, Tokaj

Tokajutcája igazi hangulatos, kanyargós kis sétálóutca. A Rákóczy-Dessewffy-kastélytól nem messze indul, rögtön a bal oldalán pedig egy híres történelmi épület található. Ez a ház volt ugyanis Klapka György főhadiszállása 1849-ben, az épület oldalában pedig ma is látható egy ágyúgolyó.

Feldebrő
Tokaj

Az utcán tovább barangolva a következő látnivalókat a 18. században épült görög kereskedőházak jelentik, melyek egyike ma a hegyaljai szőlő és bor néprajzi kiállításnak ad otthont. A történelmi kirándulás azonban még nem ér véget, hiszen a belvárostól tovább távolodva érdemes még megnézni az egykori pálos kolostor épületét, ami szintén hozzáteszi a maga részét a Derék utca múltidéző hangulatához.

Tokajról lévén szó, a macskaköves utcát sűrűn szegélyezik a romantikus kis vendéglők is, ahová séta közben bármikor beülhettek egy pohár finom tokajira.

Képek: taj-kert.blog.hu; www.orszagalbum.hu, schjulcsi; hu.wikipedia.org, Civertan; www.tokaj.hu.

Ezt is szeretjük