Az ország 3 meseszép erdeivasút-vonala
Pöfögj végig rajtuk!
Ha úgy akarsz kirándulni, hogy közben pihensz is, a kisvasutakat neked találták ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a kirándulás során többet akarsz látni a tájból, mint amennyit egy gyalogtúra időtartama alatt felfedezhetsz, az ország hangulatos, történelmi erdei kisvasútjainak segítségével is bejárhatod hazánk egy-egy kiemelkedő szépségű vidékét. Szállj fel a következőkre, és felejthetetlen élményben lehet részed.

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

Az Északi-középhegység bükkösei között kanyargó, különleges vonalvezetése miatt hangulatos időtöltést ígérő Nagybörzsönyi Erdei Vasút az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelyét járja végig, felújított szakaszán nyolc kilométer hosszan barangolhatsz a Nagybörzsöny és Nagyirtás között elterülő vadregényes tájon.

Az egykor ipari célból létesített, egyvágányú hegyi vasutat eredetileg fa- és kőszállításra használták, az ipari fakitermelés terjedésével pedig megindult a mellékvonalak kiépítése is. A vasút központi állomásává Kisirtás vált, ahol kovácsműhelyt létesítettek az alkatrészek javítására és a lovak patkolására, melynek tárgyi emlékei ma is láthatók. A vasútüzem 1992-ben szűnt meg, majd 2002 tavaszán kezdődött meg a szakasz felújítása, melynek során helyreállították a hidakat és a járműállomány egy részét, átadva a vasútvonalat a kirándulóknak.

A dízelmozdonyok vontatta, nyitott személyszállító kocsikon ülve az ipartörténeti műemléknek nyilvánított vasúti szakaszokon keresztül 40 percen át kalandozhatsz a Nagybörzsöny bükk- és gyertyánfáinak lombjai alatt, bepillantva az erdő apró lakóinak életébe.

A meseszép erdei vonal környékének látnivalóit is megcsodálhatod, többek között a Nagybörzsönyi Tájházat és a vízimalmot, valamint az ipartörténeti ereklyének számító Tolmács-hegyi csúcsfordítót.

Nagyobb baráti társaságok vagy csoportok részére idegenvezetés keretében igény szerint külön is indulnak nosztalgiakocsik, továbbá a kisvasút élménye mellett lepénysütés, borkóstoló, szalonnasütés és gulyásfőzés várja a börzsönyi hegység és a helyi gasztronómia nevezetességei iránt érdeklődő kirándulókat.

Szívesen utaznál a kisvasúttal? Kattints ide, és tudj meg többet a menetrendről és a jegyárakról!

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Az egyedülálló természeti adottságokkal és számos turisztikai látnivalóval büszkélkedő Lillafüred és a környező Bükk felfedezésének részeként a Lillafüredi Állami Erdei Vasút két vonalán utazva is felejthetetlenné teheted a kirándulást.

A Garadna vonaláig haladó, 14 kilométeres szakaszon közlekedő, lankás hegyoldalban haladó erdei nosztalgiavasút, melynek kő- és szénszállításra használt első szerelvényei még az 1920-as években haladtak végig Miskolc és Garadna között, csodálatos tájakon, érintetlen erdőségeken át, két alagúton és két viadukton zakatol keresztül.

Az út során letekinthetsz a Szinva-patak varázslatos völgyére, a megállók mentén pedig rengeteg turisztikai látnivaló között válogathatsz.

A kisvasút teljes vonalának segítségével ellátogathatsz a diósgyőri várba és a Papírgyárba, az István- és Anna-barlanghoz, valamint megcsodálhatod a közel húsz méter magas Szinva-vízesést és a Hámori-tavat, ahol egy kellemes hajókázás után a közeli park vendéglőinek frissen fogott pisztrángból készült ételei közül válogathatsz.

A Garadna völgyét elérve, a Miskolctól induló vonal végállomásán az erdőgazdálkodás kialakulását és a kisvasút történetét bemutató Erdészeti és Vasúttörténeti Múzeum várja a látogatókat, ahonnan a Csanyik-völgy és Andókút kirándulók számára kiépített tanösvényei mentén gyalogosan is folytathatod a mesebeli vidék felfedezését.

A vonalról, a látnivalókról, a menetrendről és a jegyárakról is többet tudhatsz meg, ha ide kattintasz! »

Királyréti Erdei Vasút

Budapesttől nem messze, a környező hegyek változatos vidékén, az egykor 200 kilométert is meghaladó ipari vasúthálózat máig fennmaradt vonalán kanyarog Magyarország egyik legrégebbi és leghangulatosabb erdei kisvasútja, a Királyréti Erdei Vasút, mellyel egész napos kirándulást tehetsz a környéket uraló hatalmas erdőkben, valamint a Várhegy ölelésében fekvő festői környezetű Királyréten.

Az 1893-ban épített vasút vonala, melynek egykori fő rendeltetése a kitermelt fa elszállítása volt gróf Frankensiessdorf János porosz földesúr erdőbirtokáról, és amely a ’70-es évektől úttörővasútként is működött, ma az egyik legkedveltebb Pest környéki úti cél.

A Kismaros és Királyrét között menetrend szerint közlekedő nosztalgiavonatokon 12 kilométer hosszan zakatolhatsz végig a Dunakanyar mentén, a Morgó-patak völgyében, élvezve a friss hegyi levegőt és az érintetlen természet szépségét.

Ha szeretnél többet megtudni a vonalról, illetve a menetrendre és a jegyárakra is kíváncsi vagy, kattints ide! »

A félórásnak ígérkező vonatozás során láthatod a Paphegy egykori kőzúzdáit és a közeli Szokolya község házikóit, míg el nem jutsz a legnépszerűbb börzsönyi túrák kiindulópontjáig, az Árpád-kori uralkodók kedvelt vadászterületéig, a környező hegység közepén elhelyezkedő Királyrétig, ahonnan számtalan, további kalandokat ígérő túraútvonal közül választhatnak a kirándulók.

Képek: hu.wikipedia.org, VT.

Ezt is szeretjük