Amszterdam két kevésbé ismert része - Gyönyörű, mégsem zsúfolt

Amszterdam keleti és északi, külső városrésze tele van gyönyörű és izgalmas látnivalókkal.

amszterdam-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amszterdam népszerű úti célpont a magyar turisták körében: naponta több repülőjárat indul a holland fővárosba és vissza, az út mindössze két óra. Az Amszterdam-Schiphol repülőtérről tömegközlekedéssel egyszerű bejutni Amszterdam központjába, melynek jellegzetes, barna téglaházai, szűk utcái és csatornái sok-sok kis hídjukkal minden évszakban hosszú sétákra csábítanak: gyalog fél nap alatt könnyedén bejárható, ha pedig elfáradnánk, bőven válogathatunk a bárokból, kávézókból és éttermekből. A történelmi városközpont szabadtéri múzeumnak is beillik, de persze számos igazi kiállítóhelyet is kínál.


Érdemes azonban a külső városrészeket is felfedezni, ahol a felsoroltakat mind ugyanúgy megtalálhatjuk, de tömeg nélkül, tágasabb utcákkal és zöldebb környezettel. Az I Amsterdam külön weboldalon és kiadványban népszerűsíti a holland főváros külső területeit. Én a keleti és az északi városrészt fedeztem fel két nap alatt egy nemzetközi újságírócsoporttal a helyi Manon Zondervan és Fleur Wienhoven vezetésével.

Kórházból szálloda, üvegházból étterem

Szállásunk, a Manor Hotel a keleti városrész szívében található, a 12 hektáros Oosterparktól 2 percre, a Rijksmuseumtól - Hollandia nemzeti múzeuma, ahol 2019 februárjától június elejéig a világon egyedülálló Rembrandt-kiállítással készülnek a festő halálának 350. jubileuma alkalmából - és a Hermitage Amsterdamtól - a szentpétervári Ermitázs amszterdami tagozata - 15 percre, a Tropenmuseumtól pedig mindössze 7 percre.

A szálloda különlegessége, hogy kórháznak épült: az impozáns, fehér csarnok ebbe az időszakba repíti vissza a betérő vendégeket. 2011-ben a hotel komplett renováláson esett át, aminek eredményeként az épületben a történelem és a trendiség találkozik.

hotel-manor2

A keleti városrész az élhető és zöld környezet miatt egyre népszerűbb az amszterdamiak körében, érthető, hogy egyre többek költöznek ide a centrumból, aminek következtében egyre több magas színvonalú gasztronómiai egység nyílik itt.

A Manor Hoteltől pár percre található De Kas az egyik legnépszerűbb - nemcsak ínycsiklandó ételei, hanem az alapanyagok és a felhasználás módja miatt is.

Az éttermet egy 1926-ban épült üvegházból alakították ki, de van egy működő sajátjuk, és nem messze az épülettől kertjük is. Az előbbiben nyáron sokfajta paradicsomot, egyéb zöldségeket, fűszernövényeket és ehető virágokat termesztenek, de télen is kihasználják a területet - ottjártamkor zsázsa burjánzott, és a kertész épp cikóriát vetett. A fenntarthatóság jegyében az ételeik nagy részéhez csak zöldséget használnak, és a feldolgozás mellett a tálalásnak is mesterei: amit a tányéron elénk tesznek, nemcsak kulináris, de művészeti élmény is.

A Tropenmuseum besorolása, mely szerint állandó és időszakos antropológiai kiállításokkal várják a gyerekeket és felnőtteket, ne tévesszen meg senkit.

Nem unalmas gyűjteményeket találunk a hatalmas épületben, melynek a fogadócsarnoka is lenyűgöző látvány - sokak szerint Amszterdam legszebb múzeuma: az egyik például a Cool Japan címet kapta, és úgy mutatja be a távol-keleti országot, ahogy azt a külföldiek látják. Az anime és a manga rajongói számára igazi paradicsom, de a japán dizájn és popkultúra iránt érdeklődők is érdekesnek fogják találni. A Marokkót, Új-Guineát, Indonéziát, Délkelet-Ázsiát bemutató gyűjteményt is érdemes megnézni, ahogy az afrikai divattal foglalkozót és a Bitter Chocolate Stories - Keserű csokoládé történetek - elnevezésű kiállítást is.

Állatkert a világon egyedülálló kiállítással

A Tropenmuseumtól 5-10 perces sétára található Európa egyik legöregebb és Hollandia legrégebbi, 1838-ban megnyílt állatkertje, az ARTIS Royal Zoo. Kicsit nagyobb, mint a budapesti, de ugyanúgy egy, a városban található zöld oázis, mely nemcsak több mint hétszáz állatfajnak ad otthont, hanem műemlék épületeket - két villa ki is bérelhető - és növényritkaságokat is megcsodálhatunk benne. Az állatokat természetes közegükben helyezték el, emellett a park területén található dísznövényeket kicserélték haszonnövényekre, melyek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem az állatok eleségéül le is aratják őket.

Ugyancsak a fenntarthatóság jegyében visszatelepítési programokat hoztak létre, melyek keretében több sas ma már a természetes élőhelyén repked. A nyitva tartással a napfelkeltéhez és a naplementéhez igazodnak: az állatkertben nincsenek lámpák, melyekkel zavarnák az állatok bioritmusát, a látogatóknak sötétedés előtt el kell hagyniuk az állatkert területét, éjszaka a Zoo felülről egy sötét folt a város térképén.

Az állatkert területén található egy állattani témájú könyvtár, egy geológiai múzeum, egy botanikus kert, egy akváriumház és egy planetárium is, ezért a helyiek nem is a hagyományos Zoo, vagyis állatkert megnevezést használják a létesítményre, hanem egyszerűen ARTIS-nak hívják. Nyáron jógafoglalkozásokat, színházi és zenés esteket tartanak az állatkertben, melynek szélén egy népszerű étterem is található - természetesen jegy nélkül és az utcafrontról is megközelíthető. Az ARTIS területén található a Micropia is, ami magyarul talán Mikroverzumnak fordítható.

Ez a világ első és ez idáig egyetlen múzeuma, ami mikrobákkal, apró, szemmel nem látható élőlényekkel, mikroorganizmusokkal foglalkozik. A mikroszkópokon keresztül megnézhetjük őket, mindössze egy üvegfal választja el a labort, ahol tenyésztik őket, beszkennelhetjük a testünket, hogy megtudjuk, mennyi mikroorganizmus található bennünk és rajtunk. De a kiállítás nemcsak megmutatja őket, hanem azt is bemutatja, mi a hasznuk a hétköznapi életben és a gyógyászatban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az egész napos városnézés után este be szeretnénk ülni valahova egy italra és egy kis harapnivalóra, a keleti városrészben is bőven találunk csalogató bárokat. A Louie Louie koncepciója szerint egész napos kávézó, ahol a borok, sörök, koktélok kortyolgatása mellett a konyha dél-amerikai remekeiből falatozhatunk.

A tulajdonos, Riad Farhat két társával több mint tíz hasonló, de más-más karakterű bárt nyitott, a legismertebbek a Kuyper, a Bukowski, a Henry’s bar, a Waterkant és a Biertuin. Mind egyediek, még az amszterdamiaknak sem tűnik fel, hogy ugyanazok üzemeltetik. Terveik szerint a fővároshoz közeli városokban terjeszkednek tovább.

Hajógyári területből élénk kulturális központ

Amszterdam külső, északi városrésze a térkép alapján első pillantásra nem tűnik túl hívogatónak, pedig a kikötő térsége élénk kulturális csomóponttá alakult: koncertterem, kulturális központ, filmmúzeum, ötcsillagos hotelek is találhatók itt. Az IJ-folyó partján, az NDSM, vagyis az 1984-ben csődbe ment Nederlandse Scheepsbouw en Droogdok Maatschappij - Shipbuilding and Dry dock Company, vagyis Holland Hajógyár Társaság - egykori területe ma a street art rajongók Mekkája. Az Alltournative Amsterdam - ahogy neve is mutatja - alternatív túravezetést is tart a területen. Télen kissé kihaltnak tűnik, de a tavaszi jó idő beköszöntével az ősz közepéig a színes bódékat művészek lepik el, a DJ-k és zenekarok koncertjeit és partijait tömegek látogatják, vagy néhányan csak azért jönnek ide, hogy ejtőzzenek a Noorderlichtben.

street-art

A képen látható, 50 méter magas, egykori kikötői daru jelenleg Crane Hotel Faralda néven szállodaként üzemel, mégpedig igencsak borsos áron: egy éjszaka 800 eurót kóstál. Nem messze egy Hilton Hotel is található, és ide tette székházát több nagy cég, köztük a Viacom is, mely számos tévécsatornát - VIVA, MTV, Comedy Central, Paramount, Nickelodeon - üzemeltet.

A sok egykori hangár közül az egyikben kapott helyet a Street Art Museum is, melynek megnyitását 2019 harmadik negyedévében tervezik, és ahol nagyméretű alkotások időszaki kiállítását rendezik be: olyan több emelet magas falfestményekre gondoljunk, mint az Amszterdam 2017-ben elhunyt polgármesterét, Eberhard van der Laant vagy a tervezett múzeum külső falát borító, Anna Frankot megörökítő street art alkotás.

A hollandok mesterei az alapvetően más funkciókra kialakított területek és épületek újrahasznosításának. Ennek egyik mesteri példája a Café Modern, mely egy korábbi banképületben található: ez leginkább az alagsorban szembetűnő, ahol az illemhelyek is helyet kaptak, illetve, ahol az egykori trezor különterme ki is bérelhető kisebb-nagyobb összejövetelekre.

A vintage és a klasszikus dizájn elemei keverednek az étteremben, ami szezonális alapanyagokból készült, többfogásos menükkel várja a vendégeket, és isteni kenyeret szolgálnak fel, amit helyben sütnek, és amit meg is lehet venni.

A filmrajongók paradicsoma

Az északi városrész egyik legkülönlegesebb kulturális épülete az EYE Filmmúzeum, melyet 2011-ben Beatrix királynő nyitott meg. Impozáns nagycsarnokában egy étterem kapott helyett, ahova bárki betérhet, hogy az ételeket, italokat és a pazar kilátást élvezze. Az EYE négy moziteremmel rendelkezik - a legnagyobb háromszáz fő befogadására képes -, ahol holland alkotásokat - nemzeti filmarchívumként is funkcionálnak -, a filmművészet nagy remekeit, és olyan művészfilmeket vetítenek, melyek különböző filmfesztiválokon díjakat nyertek.

Vörös szőnyeges filmpremiereket, koncerteket is tartanak, állandó és időszakos kiállításokat rendeztek be, egyedülálló film- és posztergyűjteménnyel rendelkeznek - utóbbiakat folyamatosan cserélik a folyosón, és bemutatótermeikben tesztelhetjük a filmtudásunkat is. Az  EYE-ban minden a filmekről szól: még a ruhatár kis szekrényeit is filmsztárok díszítik, a shop is tele filmes különlegességekkel, például a hatalmas filmplakátokból készült táskákkal.

Az EYE-tól pár percre található kompkikötőből pillanatok alatt átérünk a csak gyalogosokat és bicikliseket szállító hajón az amszterdami központi pályaudvarra, ahonnan nemcsak vonatok indulnak, és a metróra szállhatunk fel, de bevásárlóközpont is nyílt. Utóbbiban található az I Amsterdam bolt, ahol az információk, a tömegközlekedési, napi- és hetijegyek, a belépők és könyvek mellett különleges holland termékeket is vásárolhatunk, például a boltokban kaphatónál sokkal jobb minőségű mogyorókrémet, egyedi gumicukrokat és csokoládét.

A központi pályaudvartól nem messze, de már a keleti városrészben, a kikötői területen található egy különleges étterem, a De Sheepkameel.

Bár közel van a központhoz, az árai nem ezt tükrözik. Az ínyenc alkotások létrejöttét az ételre várva magunk is nyomon követhetjük, hiszen a konyha nyitott, az asztalokkal egy légtérben kapott helyett.  A kikötőben található, így nem meglepő, hogy a rendszeresen változó menükártyán sok halétel található. A grillezett zöldségek, a mártások és sajtok kedvelői is megtalálják itt a számításukat, de a húsért rajongók is díjazni fogják a steaket.

A KLM légitársaság a téli szezonban Budapestről három repülőjáratot indít Amszterdamba, és ugyanennyit vissza. A Schipholról könnyű a 9 km-re található Amszterdamba bejutni tömegközlekedéssel: a vonat 5-15 percenként indul a központi pályaudvarra, de busszal is el lehet jutni a legismertebb terekre.

A fenntarthatóság a KLM számára is fontos, a légitársaság célja, hogy ökológiai lábnyomát minden területen a lehető legalacsonyabbra csökkentse. Évente már több mint 500 KLM-járat repül bioüzemanyaggal. A vállalat újratervezte a szelektív hulladékgyűjtési stratégiáját is: a tálcák, tárolók és ételhordó kocsik egy részét például újrahasznosítják. Az utasok is kivehetik részüket ökológiai lábnyomunk csökkentéséből: a "szén-dioxid-mentes" utazások programban egy kis hozzájárulással tudják kompenzálni repülőútjuk szén-dioxid-kibocsátását az online jegyvásárlás során, illetve a My Trip applikáción keresztül. Az ily módon befolyt összegből az Air France és a KLM helyi környezetvédelmi projekteket támogat.

Ezt is szeretjük