Ahol szó szerint darabokra hullik a föld: elképesztő látvány a Tessellated Pavement
Tasmania partvidékén egészen elképesztő látnivaló vár.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kívántad már valaha egy kellemetlen szituációban, hogy bárcsak megnyílna alattad a föld? Tasmania partjai mentén olyan ritka természeti csoda található, mely tulajdonképpen valóra válthatja a kívánságot, ugyanis a tektonikus lemezmozgásoknak hála szó szerint darabjaira hullik a föld. Ez a Tessellated Pavement.

A Tessellated Pavement különleges természeti csoda
A mozaikpadló naplementében még szebb
Tasmania fővárosa: Hobart

Egy kis földtan

Valószínűleg még halványan rémlik az álmosító földrajzórákról, hogy a tektonikus lemezek folyamatos mozgásban vannak.

Többek között ennek köszönhetjük a vulkáni tevékenységet vagy éppen a földrengéseket, ám nem csak természeti csapások írhatóak a lemezmozgások számlájára.

A szóban forgó Tessellated Pavement létrejöttében szintén szerepet játszott, hogy a földkéreg - ami tulajdonképpen nem más, mint a kontinensek - elmozdult a helyéről, ugyanakkor a képződmény vesztét is ez okozza majd a jövőben.

Gyilkos erózió

A csempemozaik nem másból épül fel, mint üledékes kőzetből és kikristályosodott, sós tengervízből.

Sajnos ez nem gyémántszilárdságú anyag, így az erózió könnyedén kikezdi a felszínét, ennek köszönhetően az érdekes képződmény hamarosan eltűnik a föld színéről.

A tenger hullámai, a homok és a földkéreg mozgása darabokra töri a talajt, ami apró darabokra hullik, és dagálykor elsüllyed a mélyben.

Közeli látnivalók

A Tessellated Pavement már önmagában megér egy utat, hiszen a látvány minden képzeletet felülmúl, pláne akkor, amikor a naplemente színvilága is visszatükröződik a mozaikokról.

Azonban Ausztráliának, pontosabban Tasmaniának ezen a részén más érdekes látnivaló is akad. A közeli Eaglehawk Neck szigetén található a hírhedt Port Arthur börtön, ahonnan az 1800-as évek során több száz rab kísérelt meg szökést, nem sok sikerrel. A legkreatívabbnak egy bizonyos George Billy Hunt mutatkozott, aki kengurunak öltözve igyekezett menteni magát.

Nem meglepő módon a régi börtön szigetét szellemjárta helyként tartják számon, számos turista látogat ide, aki borzongásra vágyik. Persze a sziget puha homokja és az éghajlat arról is gondoskodik, hogy a strandkedvelő közönség se unatkozzon. Mindemellett Hobart városa is a közelben fekszik, ami igazi turistaparadicsom a pihenni vágyók köreiben.

Képek: flickr.com, NeilsPhotography; en.wikipedia.org, Tessellated pavement szócikk, JJ Harrison.

Te ellátogatnál ide?

Ezt is szeretjük