Ahol megdermedt a világ
Titokzatos látnivalók a Balatonnál
A Balatonon nem csak strandolni lehet. A következő helyek mind különös titkokat rejtenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton-part legcsodálatosabb településeire egyaránt érdemes ellátogatnotok abban az esetben is, ha a passzív, illetve akkor is, ha az aktív pihenést részesítitek előnyben, hiszen a magyar tenger mellett mindkettőben részetek lehet. A remek strandok és vízparti üdülőfaluk mellett számtalan titokzatos látnivaló csábítja ide az utazókat. A következőket ne hagyjátok ki!

Rezi
Hegyestű
Szamárkő

Gótikus vár a Meleg-hegyen

Rezi község Cserszegtomaj és Karmacs közötti zsákfalu, mely a főútról letérve érhető el. Érdemes kirándulást tenni a 418 méter magas Meleg-hegyen álló, 14. században épült várromhoz. A lakótorony és a várfal néhány részlete maradt csak megtekinthető állapotban, de a közeljövő felújítási munkái révén mind többet mutat majd magából az egykori büszke királyi vár.

A vár történetét bemutató források szerint a Árpád-házi IV. László király a Hernád folyó menti Boldogkőért cserébe adta át a Tomaj nembeli Tiba előkelőnek 1282-ben, majd az uradalmat új tulajdonosától ragadta el Péc nembeli Apor. A megszerzett területre a korabeli emlékek szerint Apor báró építtette meg a vár korai magját, hogy egyfajta uradalomként szolgálhasson a környező földek uralására. Az uralkodó halálát követően a várbirtok visszakerült a királyi kamara kezelésébe, majd a 14. században a Kőszegi nemzetség fegyveresei szállták meg a területet.

A vár 1321-es visszaszerzését követően Nagy Lajos a Lackfi fivéreknek adományozta a birodalmat, az ezt követő évszázadokban pedig többek között Luxemburgi Zsigmond, a Gersei Pethő nemesi család, illetve Habsburg Miksa német-római császár is uralták a várat.

A vár vesztét egy Oszmán Birodalom katonái által végrehajtott portya okozta, minek során megszállták és felgyújtották az építményt, ám akkori tulajdonosának, a Gersei Pethő családnak nem volt pénze az újjáépítésre, így a várrom egészen 2000-ig érintetlenül állt, amikor is megkezdődött az építmény régészeti feltárása és a helyreállítás.

A megdermedt világ

Zánkáról, az egykori úttörővárosból vezet fel az út a 338 méter magas Hegyestűre, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kihagyhatatlan természeti látványossága. Az óriás bazaltoszlopok tövében lépdelve a szemed láttára elevenednek meg a Föld geológiai történelemkönyvének megdermedt lapjai.

A 30-50 centiméter átmérőjű, 80 méter magas bazaltoszlopok kővé vált orgonasípokként emelkednek méltóságteljesen a mesés táj fölé. A Hegyestű tövében szabadtéri ásványgyűjtemény mutatja be a Balaton-felvidéken található képződményeket. A bazaltoszlopok tetejére kiépített út vezet, félútról letekintve pedig káprázatos kilátás nyílik a tájra. Egy panorámatérkép segít eligazodni, mit is lát a turista maga előtt, a Káli-medencében és a Balaton körül.

Megszemlélhető innen a Fonyódi-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsostető és a távoli Tátika-hegy is.

A legendás Szamárkő

A Balaton déli partjának egyik legkedveltebb fürdővárosa Zamárdi, mely mára szinte teljesen egybeépült Széplakkal és Siófokkal. A helység nevét a mellette álló, 174 méter magas kőtömbről, a Szamárkőről kapta, melyhez ma turistaút vezet. A legenda úgy tartja, a kő mellett egykor Szűz Mária is elhaladt a gyermek Jézussal és Szent Józseffel, szamaruk patáinak nyomát pedig máig őrzi a kő.

A község központjában, a Fő utcában található tájházban történeti és néprajzi kiállítás fogadja az utazókat. A tengerek varázslatos élővilágába kalauzol a tengeri akvárium, ahol a látogatók különleges élőlényeket, többek között remeterákot, szirti cápát, tengeri pókot, doktorhalat is láthatnak.

A Kálvária-dombon álló Hősök kápolnája neobizánci stílusban épült Gecse Viktor tervei alapján, és ma az első és a második világháború áldozatainak állít emléket. A Fő utcai Honfoglalás emlékmű Szervátius Tibor alkotása.

Emlékezés egy halhatatlan színészlegendára

A 7-es számú főút mellett, Szemes központjában - a Bajcsy-Zsilinszky út 23. szám alatt, májustól októberig - várja a látogatókat az elmúlt fél évszázad talán egyik legvitatottabb életű színművészének, Latinovits Zoltánnak az emlékmúzeuma.

Sokaknak még ma is felfoghatatlan, hogy 1976-ban oly fiatalon, 45 évesen a színművész önmaga vetett véget életének. Rajongóinak, a színházba járóknak kihagyhatatlan zarándokhely a balatonszemesi kiállítás. Miután a látogató belép, magnetofonról hallhatja a színész csodálatos hangját. Színpadi szerepei és legendás filmbeli alakításai - Szindbád, Isten hozta, őrnagy úr, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Az aranyember, Sellő a pecsétgyűrűn, Alfa Rómeó és Júlia - egyaránt megelevenednek a falon elhelyezett fotókon.

A termek közepén vitrinekben látható Latinovits Zoltán tolla, borotvája, szipkája, mandzsettája, szemüvege, kedvenc hintaszéke, a kijáratnál pedig - talán jelképesen - kabátja. Latinovits síremléke a szemesi temető valóságos zarándokhelye.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: hu.wikipedia.org, Civertan; www.orszagalbum.hu, Kukexa.

OLVASD EL EZT IS!

setany viragok
  • balaton
  • vízparti hely

A gyógyító fák városa

Ezt is szeretjük