Ahol még mindig radioaktív a föld: a hírhedt Nevada Test Site

Bár még mindig sugárzik, a turisták egyszerűen imádják a kísérteties helyet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Las Vegastól 105 kilométerre északnyugatra található Nevada Test Site ma minden bizonnyal az Amerikai Egyesült Államok egyik legbizarrabb turistalátványossága, a terület ugyanis arról vált híressé, hogy itt tesztelték az amerikai nemzet nukleáris arzenáljának egyes darabjait.

Nevada Test Site
A főbejárat
Robbantási kráter
Modellház a kísérletekhez

Majdnem ezer atomkísérlet helyszíne

A tesztterületet 1951. január 11-én nyitották meg, az 1800 négyzetkilométeres övezet létrehozása Harry Truman elnök nevéhez fűződik. A 28 különböző területre felosztott, 1100 épületet és komplex úthálózatot magában foglaló körzetben 1992-ig nem kevesebb mint 928 atomkísérletet hajtottak végre, igaz, ezek nagyobb részét a föld alatt.

A sivatagi területeken a fegyverek működésén kívül azt is tesztelték, mindez milyen hatással van a környezetre, illetve az emberi létesítményekre, így az amerikai és európai városokhoz hasonló kis komplexumokat hoztak létre, épületekkel, járművekkel, berendezési tárgyakkal, valamint állatokat és embereket megformáló bábukkal.

Mindemellett a helyszínen a túlélés lehetőségeit is kutatták, bunkereket és különféle szilárd betonlétesítményeket teszteltek. A robbanások és azok hatásainak rögzítése érdekében pedig kamerákat helyeztek el az adott területeken.

Veszélyes, de imádják a turisták

A számos robbantásnak köszönhetően a Nevada Test Site ma az Egyesült Államok leginkább radioaktív helye, a sugárzás pedig a tudósok előrejelzései szerint valamilyen szinten több tízezer évig is jelen lehet.

1986 és 1994 között a sugárzás és az atomtesztek miatt 536 demonstrációt tartottak a környéken, mintegy 37 ezer résztvevővel, akik közül több mint 15 ezret tartóztattak le az évek során.

Különféle orvosi jelentések szerint továbbá a kísérleteknek a környező települések lakosságára, illetve az itt dolgozók egészségére nézve is komoly következményei lettek, drasztikus mértékben megnőtt körükben a rákos betegségek kialakulásának kockázata. Bár most már nem végeznek robbantásokat, a nukleáris fegyverek hatásait a mai napig vizsgálják a helyszínen.

A tesztterületet mindezek ellenére valósággal imádják a turisták, akik előtt bizonyos időközönként rendszeresen megnyitják a körzet egyes részeit, megnézhetik többek között az úgynevezett Doom Townt, a már említett modellvárost, melynek épületein és járművein az atomfegyvereket tesztelték. A területet csak 14 éven felüliek látogathatják, tilos bevinni távcsövet, mobiltelefont, kamerát és fényképezőgépet, emellett a radioaktivitás miatt egyetlen követ sem vihetnek magukkal a turisták. A területre általában hónapokkal előre minden hely foglalt.

Képek: en.wikipedia Nevada Test Site szócikk, Atomicbre; theguzzler.blogspot.com.

Te ellátogatnál ide?

Ezt is szeretjük