Ahol hallani a kísértetek hangját

Turisták ezrei keresik fel

Kísértetek, kővé vált alakok, felejthetetlen élmények - bármilyen félelmetes is, ezt a helyet látnod kell.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akik már látták, azok a világ egyik legszebb, legfélelmetesebb és egyben legmisztikusabb helyének tartják az Írország nyugati partjainál mintegy nyolc kilométer hosszan húzódó Moher-sziklákat. Amellett, hogy a látvány is különleges, egyben pedig hátborzongató, a legenda szerint a sziklafalon megtörő tenger hullámaiból a holtak lelkeinek fájdalmas sóhaja is kihallatszik.

Ha te is meghallgatnád a morajló tenger által közvetített misztikus üzeneteket, mindenképp látogass el egyszer a szigetország ezen nem mindennapi látványosságához.

A látvány, amit nem felejtesz el

Írország területén nagyrészt szelíden hullámzó, zöldellő mezők és dombok, sekély tavak és csörgedező patakok találhatók. Néhol azonban a természet egy-egy zord vonást kölcsönzött a tájnak, talán, hogy emlékeztessen félelmetes erejére. A háborítatlanul nyugodt ír tájban merészen emelkednek mintegy 200 méter magasba Moher sziklái.

A sziklákon nyoma sincs a természet bájának, tövükben nincsenek fövenyes partú öblök, oldalukról nem futnak le füves lejtők, szirtjeiken nem virítanak színes virágok. Bár tövüket a szél és a hullámok heves rohamokkal ostromolják, láthatólag még évszázadokig képesek lesznek ellenállni a támadásnak.

A szirt tetején állónak kísérteties élményben lehet része. Az alant örvénylő hullámok robaja alig hallható a süvítő, jajongó szélben, a sziklafal alatt vijjogva köröző sirályok némának tűnnek. Viharos napokon e sziklák vidéke a brit szigetvilág legbarátságtalanabb, ugyanakkor furcsán felvillanyozó tája.

Bár monumentálisnak és örök életűnek tűnnek, a sziklák lassan elmorzsolódnak. A szirttető talaját fellazító eső és a falat apránként mardosó szél szállította só együttes munkájának eredménye nem marad el, időről időre nagyobb szikladarabok zuhannak az óceánba.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A sziklacsoda misztikus története

Moher szikláinak története valójában a tengerben kezdődött. Mészkőalapzatuk több mint 300 millió évvel ezelőtt keletkezett. Évszázadok során a tenger különféle színű homokkő- és palarétegek tömegét halmozta egymásra, az így kialakuló tömböt pedig végül a kontinentális mozgások lökték a felszínre.

Nem sok fantázia kell hozzá, hogy magunk elé képzeljük a korai ír isteneket, amint tevékenyen részt vesznek e sziklák megformálásában. A Moher név a hegyfokon egykor magasodó, ősi erődítményre, Mothairre utal, melyet a kereszténység előtti időkben a Hags-fok nevű földnyelven letelepedett emberek építettek.

A lelkük eltávozott, a testük itt maradt

Egy közeli sziklaorom állítólag egy ülő női alakra emlékeztet, aki a tengerre bámul. A helybéliek szerint ő Mal, a kővé vált vén boszorkány, aki egykor üldözőbe vette Cuchulainn ulsteri hőst, e helytől kissé távolabb, a Loop-fok mentén. Ott állítólag elvétette az ugrást, a tengerbe zuhant, és megfulladt. A legészakabbra húzódó sziklavonulatokat Aill na Searrach-nak - Csikók sziklája - nevezik. A szóban forgó csikók valószínűleg a tündérvilágból származtak, és valamilyen ismeretlen okból ők is a tengerbe vetették magukat innen.

Világhírű panoráma

A sziklák legmagasabb pontjára épült az O'Brien-torony, melyhez a leglátványosabb út észak felől közelít. Páratlan kilátás nyílik innen mindenfelé.

Északi irányba tekintve lent, a köves parton elszórtan heverő, ember nagyságú sziklatömbök parányi kavicsoknak tűnnek, míg a legészakibb sziklaormok vöröses sávján túl emelkednek a Connemara 12 tűjének nevezett távoli, kúp alakú csúcsok. Délen, a Loop-foknál magányosan álló világítótorony a Clare grófság nyugati csücskét jelzi, a háttérben pedig Kerry hegyeinek elmosódott vonulata látható.

Csendes, tiszta időben a szigetek ezüstös szürke sziklái hívogatóan csillognak a napfényben, ám, ha az időjárás viharosra fordul, feketének és fenyegetőnek tűnnek, mintha egy váratlan fordulattal egyszerűen át akarnának kelni a közbülső South Sound tengerszoroson, hogy megostromolják a szárazföldet. Moher sziklái azonban még hosszú ideig bástyák módjára őrt állnak a tengerparton.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Varázslatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük