A világvége titkait őrzik a titkos kriptában

Európa legrejtélyesebb temploma

Chartres katedrálisa a világ egyik legtitokzatosabb temploma. Különleges kincset őrizhetnek falai között.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A francia gótika első diadalmas műremekét, Chartres katedrálisát a ciszterci szerzetesek építtették a 12-13. században - 1260-ban szentelték fel a ma is látható templomot. Az a számtalan látogató, aki nap mint nap átlépi a chartres-i Notre-Dame-székesegyház küszöbét, nem csak spirituális, kultúrtörténeti és építészeti élményt keres.

Chartres katedrálisa
A titokzatos labirintus
A katedrális belül
A fekete Madonna

Ide az is betér, aki szeretne látni egy olyan monumentális és rejtélyes alkotást, melyet a nagy alkimista, Fulcanelli kőkönyvnek nevezett A székesegyházak titkai című munkájában. Chartres székesegyházát eszerint egy nagy alkímiai folyamatnak lehet tekinteni, mely a díszítéseken, a felépítésen és a szobrokon keresztül mutatja be az isteni tökéletességhez közelítő emberi beavatás folyamatát.

Egy titokzatos labirintus és az egyiptomi kapcsolat

A templomhajó padlózatára bonyolult útvesztőket rajzoltak föl, feltehetően bűnbánó zarándokok számára, akik térden csúszva imádták Istent, a szerzetesek pedig - vélhetően - elmélkedésre használták, miközben végigsétáltak rajta. A labirintus külső átmérője körülbelül 13 méter, szinte ugyanakkora, mint a nyugati rózsaablaké, és a bejárattól éppen akkora távolságra van, mint az ablak a padozattól. A labirintuson egyetlen út vezet végig, ennek hossza 289 méter.

Az ezoterikus hagyomány szerint az, aki végighalad e labirintus szélétől a közepéig, a spirituális újjászületéshez vezető úton indul el. Néhány tudós szerint ebben a labirintusban felfedezhetők Schwaller de Lubicz egyiptológus által a legjelentősebb egyiptomi templomokban megállapított bonyolult arányok.

Egy másik kapcsolat Egyiptommal a Szentföldről ered, ahol a templomosok megtalálták a jeruzsálemi templom építőjének, Hiram Abifnak a szent geometriai kódexét, akiről tudni lehet, hogy Egyiptomban is dolgozott.

A frigyláda és a világvége titkai

A chartres-i székesegyház északi kapujától, az úgynevezett Beavatottak kapujától érdemes a templom felfedezését elkezdeni. A kapu egyik domborműve azt meséli el, hogy a legendák szerint paranormális erőkkel bíró és pusztító, csapásokat osztó fegyverként is működő frigyládát a székesegyházba hozták el. Ezt támasztja alá az egyik felirat is: Hic Amittitur Archa Federis, vagyis ezen a kapun nyerünk bebocsátást a frigyládába, vagy innen lépünk be a frigyládába.

De mi köti a frigyládát Chartres székesegyházához? A különleges ereklye az évszázadok során hosszú utat tett meg. Valószínűleg a rómaiak hurcolták el i. sz. 70-ben a jeruzsálemi templom egyéb kincseivel együtt, majd Róma kifosztásával a vizigótokhoz került, akik a Pireneusokba szállították az értékes zsákmányt.

Egy másik feltételezés szerint azonban a rómaiak fosztogatásakor a zsidó papok elrejtették a templom föld alatti helyiségeiben, ahonnan évszázadok múlva a templomos lovagok vitték el Chartres-ba, ahol egy titkos kripta őrzi. A legenda szerint, ha megtalálnák, az egész székesegyház összedőlne, mint egy kártyavár, és az emberek megismernék a világvége titkait, melynek bekövetkezését a láda ereje is könnyen előmozdíthatná.

Monumentális méretek
Szobrok a templom falán

A Föld energiája itt erősebb

Tudvalevő, hogy a Föld energiája néhány helyen erősebb, és talán egyáltalán nem véletlen, hogy ezek a pontok éppen egybeesnek az évszázadok során kialakult legősibb kultuszhelyekkel. A chartres-i székesegyház helyén is 350 óta folyamatosan imaház állt. A székesegyház építői számtalan szimbolikus építészeti megoldást alkalmaztak, és nem véletlen a szent hely Miasszonyunknak való ajánlása sem.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A nyugati rozetta - rózsaablak - Szűz-ábrázolásán keresztül augusztusban áthatoló napsugár éppen a labirintus rózsájának közepére esik. Napjainkban ez a jelenség augusztus 20-a körül nyilvánul meg a precessziós mozgás miatt, a középkorban azonban a kiválasztott dátum augusztus 15-e volt, a Madonnának szentelt nap. Érdekesség, hogy ha képzeletben összekötjük Franciaország különböző gótikus székesegyházait, megkapjuk a Szűz csillagkép másolatát, egy újabb jeleként a Szűz istenanya tiszteletének. Ha szeretnél még több különleges épületet megismerni, kattints ide, és nézd meg a rejtélyes Szerelemvárat!

Cikkünk Irene Bellini és Danilo Grossi Rejtélyek birodalma című könyve alapján készült, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org Chartres Cathedral szócikke, Atlant, Jedhunsaker; shewhoseeks.blogspot.com.

Ezt is szeretjük