A világ 6 legkáprázatosabb kertje: fotókon az álomszép helyek
Fotókon a szent helyek
A következő kertek nemcsak gyönyörűek, de kultikus, szent helyként tisztelik őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legszebb kertjei önmagukban is páratlan élménnyel ajándékozzák meg a pihenni vágyó utazókat, nem beszélve azokról a szent helyekről, melyek kellemes nyugalmat jelentenek a modern élet zaklatottsága és izgalmai után. A következő zöld oázisok igazi spirituális utazást biztosítanak.

Japán teakert

Japán teakert, San Francisco, USA

Makoto Hagivara 1895 és 1925 között kialakított műve, a Golden Gate Parkban elterülő zöldellő kert története a háborún, az előítéleten, a száműzetésen át vezetett a békéig. Hagivara halála után családja lett a kert felügyelője, azonban a második háború idején, amikor az állam származásuk miatt internálta a családtagokat, a táj gondozatlanná vált. A kert maga is gyönyörű, de felejthetetlen élmény elfogyasztani egy teát a naponta nyitva tartó teaházban.

Szent templomkertek, Kauai, Hawaii

Egyedülálló hangulatot teremt végiglépkedni az Istenhez vezető egyenes ösvényen a Síva kétszáz éves, 1,8 méter magas bronzszobrát őrző hindu templomig, mely 185 hektárnyi megművelt föld közepén, egy kialudt tűzhányó lábánál áll.

Szerzetesek gondozzák az asramkert ajurvédikus növényeit, egzotikus virágait és rudráksákból - szanszkrit: Isten könnyei, az elnevezés a fák magvaira utal, melyekből olvasók készülnek - álló erdejét.

A szerzetesek reggel 9-kor és 11-kor ingyenesen körbevezetik a látogatókat a kertben, de az adományokat örömmel fogadják.

A látogatókat azonban arra kérik, öltözzenek visszafogottan, kerüljék a pólókat, rövidnadrágokat, rövid ruhákat és rövid felsőket.

Jardín Etnobotanico, Oaxaca, Mexikó

A Santo Domingo Kulturális Központ területén, impozáns falak mögött megbúvó, szentként tisztelt etnobotanikus kert több mint 1300 őshonos növényfajt tartalmaz, közöttük kaktuszok és agávék kiterjedt gyűjteményét. A túrák során tájékozott kísérők mutatják be a növények gyógyászati felhasználását. Angol nyelvű idegenvezetést kedden, csütörtökön és szombaton tartanak. Érdemes korán érkezni, és jelentkezni rá.

Szent templomkertek, Kauai
Jardín Etnobotanico

Olajfák hegye, Jeruzsálem, Izrael

A kert nyolc ősi olajfájának göcsörtös, csavart törzse mintha csak Krisztus itteni szenvedését fejezné ki. A Gecsemánénak is nevezett kert - elnevezése a héber Bat shemamm, azaz olajprés kifejezésből ered - volt Jézus egész éjszaka tartó gyötrelmének, Júdás általi elárultatásának és letartóztatásának helyszíne.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ezek a fák akár kétezer évesek is lehetnek. A kertben lévő oltárnál nagycsütörtökön, Jézus elárultatásának éjszakáján szabadtéri szertartásokat celebrálnak.

A Világörökség legszebb helyei
Az UNESCO Világörökség listáján számos szentként tisztelt hely szerepel. Ha meg akarod ismerni őket, böngéssz a Világörökség részei című galériánkban!

Generalife, Granada, Spanyolország

Az udvarok, ösvények és szökőkutak sorozatából álló kert eleinte Granada első uralkodói, a Nászirida szultánok fényűző magánkertje volt. Az eredetileg sivatagos területből nyert víz ma mindenütt jelen van, a Patio de la Acequia - a Vízvezeték udvara - szökőkútjaitól kezdve a varázslatos Escalera del Aguáig, ahol a lépcsősor korlátjának helyén lezúduló vízpatakok láthatók. A granadai III. Mohamed szultán uralkodása - 1302-1309 - idején kialakított Generalife a világ egyik legrégebbi mór kertje, a muszlim kertépítészet csodálatos diadala.

Olajfák hegye
Generalife

Daiszenin Teien, Kiotó, Japán

A kareszanszui - száraz táj - stílusú szárazkertek csodálatos darabjának számító Daiszenin Teien hosszúkás parkja egy zen templomot, a Daitokudzsit öleli körül.

A park északkeleti részén kialakított, apró, fás-sziklás tájon kőhíd és kavicsvízesés látható, mely egy szigorúan gereblyézett óceánba ömlik. Az óceánból két bizonytalan kavicskúp emelkedik ki.

Daiszenin Teien

A kertet korán reggel érdemes felkeresni, hogy a tömeg ne zavarja a szemlélődést ezen a népszerű helyen.

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 lélekemelő utazás a világ körül című könyve alapján készült. Kép: commons.wikimedia.org, SajoR; www.bbgsusa.com; en.wikipedia.org, Balbo, Hiro2006.

Ezt is szeretjük