A pesti belváros top 5 elfeledett látnivalója: ne menj el mellettük!
A legromantikusabb templom, a legszebb épület, a legizgalmasabb múzeum - ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapesten minden apró saroknak, parknak, macskakőnek és épületnek történelme van. Nem jelent kivételt ez alól a következő öt hely sem: bár a belváros jellegzetes látnivalóit jelentik, sokan úgy mennek el mellettük, hogy mit sem sejtenek évszázados titkaikból. Ideje közelebbről is megismerni őket.

A Párisi Udvar
A Párisi Udvar kupolája

A legszebb épület

A Ferenciek terére néző eklektikus-neogót stílusú épületet, a Párisi Udvart 1909-13 között emelték. Földszintje passzázsként kapcsolja össze a Kígyó utcát a Petőfi Sándor utcával és a Haris közzel.

Frekventált helye és gyönyörű architektúrája ellenére elhanyagoltan várja sorsa jobbra fordulását. Az üvegmunkákat a Haas és Somogyi cég, a csempebetéteket a Villeroy és Boch készítette.

A legromantikusabb templom

A Szerb utcai Szent György Nagyvértanú ortodox templomot 1698-ban szentelték fel Sárkányölő Szent György tiszteletére, mai formáját azonban 1750-re nyerte el az egytornyos, barokk épület.

A templomot körülvevő téglakerítésben régi sírköveket helyeztek el, míg díszes, rokokó kapuja a 18. század végén készült. A déli kapu mellett kőtábla jelzi a tragikus 1838-as árvíz március 15-i tetőzését.

A Szerb utcai templom
Az Ady Múzeum bejárata

A legizgalmasabb múzeum

Az Ady Veres Pálné utcai lakásából 1977-ben kialakított emlékmúzeum a ’20-as évek egy hangulatos szeletkéje. A maga korában igen modern, fűtött lépcsőházzal rendelkező lakóház első emeletén lakott a költő Csinszkával 1917 őszétől haláláig.

A kis lakás biedermeier szalonja, perzsaszőnyegei, a rózsaszín, lila és sárga színekben harmonizáló miliő könnyen visszarepíti a múltba a nézelődőt.

A legelegánsabb kávéház

Az 1887-ben megnyílt Centrál Központi Kávéház mindmáig őrzi békebeli hangulatát. A historizáló eklektika stílusában épült kávézóba a főváros szellemi életének vezetői jártak. Innen indult, majd ide tért vissza 1920-ban a Nyugat. 1949-ben bezárták a monarchia nagy kávéházainak hagyományait idéző intézményt, és csak 1999-ben nyerte vissza régi fényét.

A Centrál Központi Kávéház
A Klotild-palota

A legexkluzívabb szálloda

A Ferenciek tere talán leglátványosabb létesítménye a Klotild-palota épületkettőse. Az ikerépületek Habsburg Klotild főhercegnőről, József herceg feleségéről kapták nevüket, hiszen a hölgy vette meg a két telket 1899-ben. A lenyűgöző épületeket 1902-ban fejezték be. 2012 februárjában, az északi palotában nyitja meg kapuját Európa egyik legelegánsabb ötcsillagos szállodája, a Buddha-Bar. Ha szeretnél megismerni még egy különleges helyet Budapesten, kattints ide!

Képek: Világjáró Magazin, Etédi Alexa, Bodnár Tünde; www.orszagalbum.hu, Jultschi, Bbazsa, Margit, fotoman.

Milyen rejtett kincseket ismersz még a belvárosban?

Cikkünk a Világjáró Magazin közreműködésével készült. Ha további érdekességeket szeretnél olvasni a témában, lapozd fel a magazin novemberi számát.

Ha kíváncsi vagy a világ felejthetetlen, ember és természet alkotta csodáira, bolygónk kultúráinak sokszínűségére, a legérdekesebb hazai helyekre és városi kincsekre, valamint a különleges látnivalókkal kapcsolatos hírekre és újdonságokra, a Világjáró Magazinban tökéletes útitársra lelsz. A turistacsalogató írások, a programajánlók, a látványos képek, az izgalmas időutazások és útinaplók inspirációt adnak a barangoláshoz, de közreműködésükkel akkor is bejárhatod a világot, ha ki sem lépsz a szobából.

A magazin egyes lapszámait itt rendelheted meg. A decemberi szám már kapható az újságárusoknál.
Ezt is szeretjük