A magyar templomosok központja volt: nézd meg a titkos társaság várát!

A rejtélyes és misztikus lékai vár máig sötét titkokat őriz. Ha meg akarod nézni, nem is kell messzire menned.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utolsó igazi lovagvárként is emlegetett Léka a mai Ausztria területén, de a magyar határtól és Kőszegtől mindössze 13 kilométerre, a Kőszegi-hegység lábánál található. A környék gyönyörű túraútvonalakat rejt, azonban magát a várat is érdemes megnézni, különösen, ha igazi történelmi titkokra vagy kíváncsi.

A vár udvara - a rejtélyes kúttal
Léka várának épülete
A lékai várfal

Léka a 13. században a magyar templomos lovagrend központja volt, a felsővár udvara alatt található is egy rejtélyes helyiség, mely kifejezetten hozzájuk köthető. Mindemellett a szóbeszéd úgy tartja, a vár alatt egy tikos alagút is elhelyezkedik, melynek bejáratát az udvar kútja rejti, és a közeli Borostyánkő várával köti össze a lékai erődítményt.

Magyarországon is lemészárolták a rend tagjait

A templomos lovagrend az egyik leghíresebb harcos egyházi lovagrend volt, melyet a Szentföldön alapítottak, eredetileg azzal a céllal, hogy a lovagok életüket a zarándokok védelmének szenteljék - bár a különféle elméletek szerint Európa társadalmi és gazdasági felemelése, valamint a Szent Grál őrzése tartozott feladataik közé.

A Szentföld a középkorban elveszett, a templomosoknak azonban Európában sikerült komoly politikai hatalomra szert tenniük, a 13. században gazdagságuk a királyéval vetekedett, és államként működtek az államban. Az erősödő francia királysággal azonban hamar szembekerültek, majd Szép Fülöp francia király koholt vádak alapján feloszlatta a rendet, azokat a tagjait pedig, akik nem akartak engedni a nyomásnak, megkínoztatta, majd máglyára küldte.

Mindennek köszönhetően a magyar templomosok működése sem lett túl hosszú életű, Károly Róbert - aki a francia Szép Fülöp rokona volt - megszüntette rendjüket Lékán. Bár eredetileg kegyelmet ígért a rend tagjainak, törvényen kívülinek nyilvánította őket, majd megostromoltatta a lékai várat. Azt azonban nem sikerült bevenni, így egy áruló révén a titkos alagúton jutottak be, és a rejtélyes föld alatti teremben mészárolták le az ott imádkozó szerzeteseket. Azokat pedig, akik Borostyánkő felé menekültek, ott érte a halál.

Máig titkos gyűlések helyszíne a vár?

A rend megmaradt tagjai később más egyházi rendekbe olvadtak be, a szóbeszéd azonban úgy tartja, titokban máig létezik a templomos rend, és követi küldetését. Léka váráról is az a hír járja, manapság is titkos gyűlések helyszíneként szolgál, többek között szabadkőműves összejöveteleket tartanak benne, melyeken magas rangú politikusok is részt vesznek.

A Lockenhausként is ismert várépület ma is igen jó állapotban van, ha meg akarod nézni, még Léka előtt kanyarodj le az útról - a várat táblák jelzik. A vár vezetéssel, illetve anélkül is bejárható, meg lehet nézni többek között a dísztermet, a lovagtermet, a kápolnát, a konyhát, valamint a kínzókamrát, ahol egy igazi vasszűz is látható. Mindemellett a vár egy, a templomosok történetével foglalkozó kiállításnak is otthont ad. Kíváncsi vagy még egy közeli, titokzatos várra, melynek falába a legenda szerint vért és hamvakat kevertek? Kattints ide!

Képek: www.varmania.hu; jupiter.elte.hu, Keserű László.

Szerinted tényleg titkos társaságok tartanak gyűlést a várban?

Ezt is szeretjük