A legszebb őszi panorámák itthon

Lenyűgöző színkavalkáddal

A hétvégén jó idő várható, érdemes hát kihasználnod, hogy a legszebb őszi tájakban gyönyörködhess.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár idén kissé borongós napokkal köszöntött be az ősz, a vénasszonyok nyara egész biztos megajándékoz még egy-egy napsütéses délutánnal, hogy teljes pompájában mutatkozhasson meg előtted az ősz minden szépsége. Ha a következő helyeken kirándulsz, lenyűgöző októberi panoráma tárul eléd.

Kilátás a szilvásváradi kilátóból
Kilátás a Kő-hegyről

A Bükk lombjai fölött: a szilvásváradi Millenniumi kilátó

A romantikus vízesésekkel, sziklákkal, tavacskákkal szegélyezett Szalajka-völgy Magyarország egyik legszebb természeti kincse, mely, bár egész évben gyönyörű, az őszi lombkoronákkal felejthetetlen élményt nyújt. Ahhoz, hogy előbbieket felülről is megcsodálhasd, egy kiadós túra keretében érdemes célba venned a szilvásváradi, 2000-ben átadott, páratlan panorámát nyújtó Millenniumi kilátót.

A kilátóhoz a két kilométeres, azonos nevű tanösvényen sétálhatsz el, mely a fedett lovarda mellől indul, Szilvásváradról kiindulva azonban még számos egyedülálló látnivalót megnézhetsz.

Ezek közé tartozik a Fátyol-vízesés, majd a valaha ősemberek otthonául szolgáló Istállós-kői-barlang. A Szabadtéri Erdei Múzeumnál egyebek mellett 8-10 millió éves megkövesedett fatörzseket láthatsz, egy 240 éves fatörzs évgyűrűit tanulmányozhatod, illetve megismerkedhetsz az erdei favágók életével, munkájával. Ezt követően kihagyhatatlan látnivaló az Erdészeti Múzeum, illetve a vadaskert, ahol muflonokkal és dámszarvasokkal találkozhatsz.

Igazi vidéki táj: a dörgicsei Kő-hegy

A Balaton-felvidéki Dörgicsén járva, a nádtetős házakat, présházakat, a keskeny, kanyargós utcácskákat és a szakrális építészet gyöngyszemeit látva úgy érzi az utazó, hogy megállt az idő. Az Alsó- és Felsődörgicse egyesülése révén létrejött, 300 lelkes kis faluban öt templom áll, nem véletlenül nevezik a templomok falvának. Igaz, ezek közül kettő már csak romjaiban látható, a fenti tény azonban ennek ellenére sem hétköznapi. Ha pedig idesoroljuk Kisdörgicse két templomát is, minden bizonnyal egyedi rekorddal állunk szemben. A felsődörgicsei kettős templom romja különösen érdekes - a templomegyüttes első része egy itt álló római szentély elemeit felhasználva épült, a 11. század elején.

A különleges templomok bejárásán túl a festői kis falut felülnézetből is érdemes megszemlélni, különösen ősszel, mikor a lehető legmelegebb színű ruháját ölti magára a táj. A faluból érdemes felkapaszkodnod a Kő-hegyre, ahonnan nem csupán a bűbájos templomtornyokra, de a Szent Balázs-, a Szent György- és a Halom-hegyre is páratlan kilátás nyílik.

Segíts te is!
A Balaton-felvidék lankáit az elmúlt napokban sajnos nemcsak a fák őszbe hajló lombjai színezték vörösre. Ha segíteni akarsz a vörösiszap-katasztrófa áldozatain, hívd a Nemzeti Segélyvonalat az 1752-es számon, vagy keresd fel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot.

Az őszi Balaton színei: a tihanyi Kálvária-domb

Az eltéveszthetetlen és könnyen megközelíthető, fehérre festett, kéttornyú apátság a Tihanyi-félsziget szimbóluma, melynek Füred felőli látványát senki nem felejti el, aki egyszer itt járt. A bencés apátságot I. András magyar király alapította, a ma látható barokk templom azonban csak jóval később, a 18. században épült. A belső falait díszítő színpompás képek a 19. század végi felújítás idejéből származnak, a kor neves magyar festői, Székely Bertalan, Lotz Károly és Deák-Ébner Lajos művei.

Ha Tihanyban jársz, az apátságot semmiképp se hagyd ki, azonban, ha a kisváros csendjében és az őszi Balatonban egyszerre szeretnél gyönyörködni, kapaszkodj fel a Visszhang-dombra, melyhez a templomtól a Pisky-sétányon végighaladva juthatsz el.

Útközben a néhány hófehérre meszelt, szépen berendezett parasztházból álló skanzen mellett haladsz majd el, mely a Balaton északi partjának népi kultúráját mutatja be. Az úgynevezett Visszhang-dombról lehetett valaha a legjobban hallani a tihanyi templom faláról visszaverődő visszhangot. A 20. század építkezései miatt azonban ma már nem érdemes próbálkozni, a visszhangnak már csak emlékét őrzi az itt látható, kiáltó lányt ábrázoló Borsos Miklós-szobor.

Kilátás a tihanyi Kálváriáról

A Visszhang-dombtól balra eső tihanyi Kálváriát is járd be, ennek tetejéről ugyanis a legszebb tihanyi kilátás nyílik a magyar tengerre. A Kálváriát az 1920-as években építették a tragikus sorsú IV. Károly király emlékére. A kommunizmus idején lerombolták, és csak 2000-ben állították újra helyre.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Cikkünk Farkas Zoltán a JEL-KÉP Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Magyarországon és a Reader’s Digest Csodaszép Magyarország című könyvei alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, Kukexa, missmoon, kallojazmin.

Ezt is szeretjük