A legjobb csillagnéző helyek Budapesten
Ahol álomszép az égbolt
Ősszel is lesz csillaghullás. Ha a legjobb helyekről akarod megnézni, válaszd a következő pontokat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A csillagnéző túra talán az egyik legszebb, legromantikusabb éjszakai program. Hullócsillagot látni különösen emlékezetes, de annál ritkább pillanat. Kivételt képeznek ez alól azok az éjszakák, amikor egy meteorraj halad el bolygónk mellett - ilyen nap lesz november 11. és 12. is, amikor, ahogy minden évben, a Leonidák csillaghullása lesz megfigyelhető.

A meteorok szabad szemmel is jól láthatóak, a lélegzetelállító jelenség megcsodálásához nincs szükség speciális távcsőre, csak meleg ruhára, türelemre és egy minél magasabban fekvő, a város fényeitől nem szennyezett tisztásra.

Budapesten ez utóbbit a legnehezebb megtalálni, ám a tapasztalt csillagnézők ismernek néhány helyet, ahol zavartalanul élvezheted az éjszaka fényeit, ha a belváros kényelmét el is kell hagynod a fel-feltündöklő fényekért.

Ha nem is akarod megvárni a meteorrajt, a következő budapesti és azzal gyakorlatilag egybeolvadt helyeken bármikor gyönyörű csillagokat láthatsz.

Kirándulóknak: Virágos-nyereg

A Hármashatár-hegy északi oldalát a Csúcs-hegytől elválasztó lanka a Virágos-nyereg. A legkönnyebben úgy közelíthető meg, ha a Kolosy téren felszálltok a 65-ös buszra, és elutaztok a Fenyőgyöngyéig, majd a Hármashatár-hegyi útról a tölgyesek és fenyvesek szegélyezte, zöld kereszt jelzésű túraútvonalon indultok el, később jobbra kanyarodtok a zöld útra.

Az út nagyjából 3,5 kilométer hosszú, de ezt jó minőségű, kitaposott földúton tehetitek meg, és az emelkedő sem túl meredek. A látvány mindenképpen megéri a gyaloglást, itt ugyanis már nem zavarnak a város fényei, a nyereg tengerszint feletti magassága miatt a levegő tisztább, ennek köszönhetően az égbolt fényei is élesebben világítanak.

A horizontot nem árnyékolja semmi, tapasztalt csillagvizsgálók is szívesen választják ezt a helyet megfigyeléshez. Ráadásul, ha kicsit korábban érkeztek, a Fenyőgyöngye Étteremben még egy kellemes vacsorát is elkölthettek.

Túrázóknak: az igazi egri csillagok

Bár Budapest közigazgatási határán túlmutat, még elég közel van ahhoz a pilisborosjenői Kövesbérci utca, hogy a BKV buszaival is megközelíthető legyen. A 218-as buszról leszállva, a kék túrajelzésen elindulva fel kell sétálnotok a Kövesbércre.

Innen továbbhaladva utatok során találkozni fogtok a bizarr formájú Teve-sziklával, majd, bármilyen hihetetlenül hangzik is, az egri vár lábánál találjátok magatokat. A vár még 1968-ban, az Egri csillagok című film díszletéül épült, és azóta is áll, jelenlétével egészen különös hangulatot ad az éjszakai kirándulásnak.

A csillagtúrázók szeretik ezt a helyet, mert távol esik a városi forgatagtól, jók a látási viszonyok, és kevés romantikusabb dolog van, mint egy kőből rakott várfal tövéből csodálni az elhaladó meteorrajt. Ha visszafelé indultok, érdemes a zöld jelzés mentén haladni a Házi-réti tóhoz, innen már lakott terület vezet a Kövesbérci utcáig. Ez a csillagnéző helyszín az egyik legkülönösebb, hiszen egy legendás magyar film forgatásának helyszínét felkeresni már önmagában is nagy élmény.

Budapest éjszaka

Budapesten éjszaka nem csak a csillagokat érdemes megcsodálnod. Nézd meg videónkat, és megtudod, hol a legszebb ilyenkor a város.

Kényelmeseknek: Budakeszi Vadaspark

Ha nem szeretnétek messzire utazni vagy sokat gyalogolni, akkor látogassatok ki a Budakeszi Vadasparkba. A 22-es busz Korányi Kórház megállójától mindössze egy másfél kilométer hosszú, kellemes sétát kell megtennetek, de autóval is érkezhettek, a vadasparknak van saját parkolója.

Hétvégenként este hétig, hétköznapokon pedig fél hatig lehet a park területén tartózkodni, de a mellette található réten még tovább gyönyörködhettek az égboltban, ha úgy tartja kedvetek. Ha ide indulsz csillagnéző túrára, az előbbi helyszínekkel egyetemben ide is vigyél magaddal meleg ruhát, vastag pokrócot, zseblámpát, láthatósági mellényt, térképet és mobiltelefont.

Ha nem szeretnél egyedül nekivágni az ismeretlen terepnek, csatlakozz egy gyakorlott csoporthoz. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján tájékozódhatsz a szervezett túrákról, a részvétel a legtöbb esetben ingyenes.

Ezt is szeretjük