A Kéktúra 4 legromantikusabb útvonala
A legszebb túrák
Gondoltad volna, hogy a kirándulás romantikus is lehet? Kövessétek a Kéktúra varázslatos szakaszait!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyarországon keresztülhaladó, jelenleg Írottkőt Hollóházával összekötő, 1100 kilométer hosszú Országos Kéktúrát először 1938-ban hirdették meg. Egykori és mai célja is az, hogy minél többen keressék fel legszebb hegyvidéki tájainkat, ismerjék meg az ország természeti szépségeit, növény- és állatvilágát, épített környezetét, történelmi emlékeit.

Kőszeg
Bakony
Somló-hegy

A Kéktúra segítségével ma már az egész országot körbe lehet járni, akár a túra teljesítését igazoló pecsétek begyűjtéséért, akár a természeti és kulturális kincsek kedvéért vág neki a hazai tájak kalandora. A hazai szakaszok vadregényes, romantikus helyekben sem szenvednek hiányt, így egy kettesben töltött, közös élményekben gazdag naphoz - vagy napokhoz - is ideális terepet biztosítanak. A következő négy útvonal a legszebbek közé tartozik.

Az Alpokalja mesebeli bája: Írottkőtől Kőszegig

A gyönyörű, zöldellő, romantikus tájak és látnivalókban gazdag vidékek szerelmesei bátran nekivághatnak ennek a szakasznak. A túra a 884 méter magas Írottkő tetején, az országhatáron álló háromszintes kilátónál veszi kezdetét, így, ha igazán kalandos kikapcsolódásra vágytok, érdemes már ide is gyalog felkapaszkodni. Innen enyhe lejtőn éritek el a Hörmann-forrást, majd a hangulatos réten fehérlő Stájer-házakat. Az egyikben erdészeti múzeum várja a látogatókat.

Az innen továbbvezető út érinti a hat tölgy övezte vörös keresztet, majd rövid emelkedőn érhettek el az Óház-tetőre. A 13. századi castrum helyén álló kilátóból gyönyörű panoráma tárul majd elétek. Rövid séta után ihattok a hétvizű Hétvezér-forrásból, majd a látványos kőszegi Kálvária mentén ereszkedhettek le a Jurisics-várhoz. Kőszeg bűbájos, romantikus városa szintén megér egy kellemes sétát, nem beszélve arról, hogy számtalan hangulatos vendéglő közül válogathattok.

Ezen szakasz 15 kilométeres utat tesz meg, ha azonban nem számítotok gyakorlott túrázónak, és a kirándulást inkább Kőszegen kezdenétek, vegyétek célba a Kőszeg-Cák-Velem útvonalat. A kényelmes séta, mely csupán nyolc kilométert foglal magában, végig a sárga sáv mentén halad.
 

Rablólovagok és betyárok nyomában: körtúra Bakonybélből

Bakonybélből indul a K+ jelzés, mely a Gerence völgyében vezet, romantikus, misztikus várromok, rablólovagok emlékei, barlangok és betyárvidékek mentén. Itt látható többek között a volt Gerence-malom is. Ha tesztek egy kis kitérőt a KL jelzésen, Várvölgyén keresztül, a 434 méter magas Várhegyre juthattok fel, Bakonyújvár romjaihoz, mely Podmaniczky rablólovag vára volt. A K+ jelzésre visszatérve az út Gerencepusztára visz, ahol a betyárok kedvelt Gerence csárdája állt egykoron.

Az Öreg-Szarvad-árokban haladva a PQ jelzés vonalán érhető el az Odvaskő-barlang. A Boroszlán Tanösvény P jelzése, majd a K jelzés a Kőris-hegyre vezet - ez a Bakony legmagasabb pontja a maga 709 méterével. Innen a KQ jelzés mentén haladva utatok érinti majd a márványbányát és az Ördög-likat.

A Tekeres-kútnál rátérhettek a barátok útjára - Z jelzés -, melyen egykor a szigorú hitéletet élő barátok közlekedtek Bakonybél és Pannonhalma között. Az útelágazásnál található a százhalom, vagyis a híres bakonyi halomsírmező is. Innen a Z jelzés mentén térhettek vissza Bakonybélbe. A 20 kilométeres túra során 530 méter szintemelkedése számítsatok.

Bor és piknik kezdőknek: túra a Somló-hegyen

Ha a túrát és a közös délutánt szeretnétek néhány pohár borral fűszerezve, a lehető legoldottabb hangulatban eltölteni, hazánk varázslatos borvidéke, a Somló-hegy ideális túraútvonalként szolgálhat. Dobáról indulva az S jelzésű turistaút első állomása a Noszlopy-pincében lévő Borászati Múzeum, majd a volt vámház mellett, a Somló keleti oldalán vezetett borúton érhetitek el a Margit-kápolnát és a közelében magasodó 250 éves hársat, ahol egy kellemes piknik erejéig le is pihenhettek.

Az úton egy kicsit visszafelé haladva, balra a Kitaibel Tanösvény - S jelzés - visz fel a hegy csúcsára, a 432 méter magasan elhelyezkedő Szent István-kilátóhoz. Az S és az SL jelzés a romantikus Somlóvár romjaihoz vezet.

Az SL jelzésen visszafelé haladva, majd az S+ jelzést követve - ez a Somló nyugati oldalában kijelölt borút - érhetitek el a Taposó-kutat. Innen az S jelzést követve juthattok le Somlóvásárhelyre. A túra nem túl hosszú, mindössze 8,4 kilométer, így kezdők is bátran belevághatnak, már csak azért is, mert a szintkülönbség tekintetében sem kell 280 méternél többre számítani.

Romantikus várromok mentén: a Zemplén kincsei

A zempléni Rákóczi-túrák e különleges hegyvidéki táj esszenciáját nyújtják az itt kirándulóknak. A regénybe illő természet legjava, emellett a Rákóczi-emlékek sokasága, a Hegyalja borai, az apró falvak hangulata, a néprajzi, művészeti látnivalók, a várak, várromok históriája várja az idelátogatókat, nem utolsósorban pedig a helyi, vendégszerető emberek mosolya.

Ha ezt a túraútvonalat választjátok, felejthetetlen élményekkel távozhattok a Zemplénből, emellett testeteket és lelketeket is felfrissíthetitek, az összesen 65 kilométeres túra időtartama ugyanis gondoskodik róla, hogy kiszakadjatok a hétköznapokból. Az 1920 méteres szintkülönbséggel bíró szakaszt természetesen nem csak egyben lehet végigjárni, ha nincs a kirándulásra három-négy napotok, az útvonal egy-egy részletét is bebarangolhatjátok.

A Zemplén térségének egyedi báját már akkor is megérezhetitek, ha Sárospatak környékét, a Rákóczi-várat, Hercegkutat és Komlóskát veszitek célba, de felkereshetitek Pusztavár romjait, Erdőhorvátit, a regéci vagy a füzéri várat, az Amadé-várromot, a pálos kolostorromot, Telkibányát, illetve a Világörökség részének számító Hollóházát is. Célozzatok meg egy állomást, majd barangoljátok be alaposan annak környékét.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, Kukexa, stuksza, araneus.

Ezt is szeretjük