3 csodaszép hely itthon, melynek talán a létezéséről sem tudtál

Nem kell külföldre utaznod, ha különleges látnivalókra vágysz. Ez a három kincs megér egy kirándulást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánk megszámlálhatatlan látnivalót rejt, nem csoda, hogy évente turisták ezrei látogatnak el hozzánk.

A közkedvelt nevezetességek mellett azonban akadnak olyan rejtett kincsei is az országnak, melyek létezéséről gyakran még azok sem tudnak, akik egész életüket a határokon belül élték le.

Az Észak-Alföld szívében: Petőfi-fa, Nagyar

Az Alföld északi részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmati kistérségben fekszik a Tisza-parti Nagyar község, melyhez a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának neve fűződik. Petőfi Sándor sokat vendégeskedett a településen lakó barátjánál, Luby Zsigmond ügyvédnél, és gyakran sétált a Tisza partján, melynek szépsége lenyűgözte a költőt.

A legenda szerint itt, a falu határában lévő egyik kocsányos tölgy tövében született A Tisza című verse, 1847-ben. A közel 200 éves fát sok viszontagság érte az évek során, és, bár 1961 óta védettnek számított, 1995-ben villámcsapás sújtotta, melyet már nem élt túl.

A hatalmas, kiégett csonktól néhány méterre azonban ültettek egy fiatal, de hasonlóan terebélyes tölgyet, melynél emléktábla hirdeti elődje és költőóriásunk emlékét. A fa közelében kialakított kellemes pihenőhelyen kifújhatod magad, a gyerekek kedvéért pedig játszóteret is építettek a közelben.

Forrás: hu.wikipedia.org, Kossuthzs

Ha itt jársz, tegyél egy kiadós sétát a Tisza-parton és a községben is, hiszen a Petőfi-fán kívül más látnivalók is várnak rád. Érdemes megnézned a műemlékké nyilvánított református templomot és a tájházat, de akár a gyönyörű Luby-kastélyt is megcsodálhatod.

A Cserhát apró ékszerdoboza: Szanticska

Már a neve is olyan, mintha csak becéznénk az ország legkisebb települését, mely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Cserhát egyik legeldugottabb szegletében, a Fülemüle-völgyben fekszik. Bármilyen meglepő, nevét az államalapító Szent Istvánról kapta, akit szentecskeként így becéztek az itt élő tótok.

A falut már a 14. századi oklevelek is megemlítik, ősi településszerkezetét pedig a mai napig megőrizte. 19 háza mellett két templom tartozik Szanticskához, mely 1980-ra gyakorlatilag elnéptelenedett. A kilencvenes években azonban akkori egyetlen lakosa, Pál István úgy döntött, életet lehel a faluba. Ennek köszönhetően itt is beindult a mostanában nagy népszerűségnek örvendő falusi turizmus, ma már 100 fős turistaszállás és 50 fős kemping várja az idelátogatókat.

Forrás: www.szanticska.hu

A népi hagyományok felélesztésének köszönhetően lehetőséged nyílik belekóstolni a kosárfonás, a fafaragás, a nemezelés, a gyertyamártás, a batikolás, a korongozás és még számos érdekes mesterség rejtelmeibe, emellett kézműves műhelyek és kiállítások várják az érdeklődőket.

Az eredeti állapotukat őrző népi lakóházak mellett feltétlenül érdemes megnézned a római katolikus és görög katolikus templomot, de a régi sírkertet se hagyd ki. Ha kirándulni szeretnél, indulj el a jelzett túraútvonalon, melynek követésével a környék csodálatos madárvilágába is betekintést nyerhetsz.

A Pilis rejtett gyöngyszeme: Tündér-barlang

Ha az erdei túrák szerelmese vagy, és egy kis hegymászástól sem riadsz vissza, fedezd fel a Pilis Fekete-hegyének oldalában húzódó, különleges Tündér-barlangot. Kesztölc felől érdemes a kék jelzést követned, melyen eljutsz a barlang előtti tisztásra és a Tündér-szakadékhoz.

A barlang nyílását felülről a legjobb megközelíteni, ám esős időben vigyázni kell a csúszós sziklákkal. A tágas bejárat után egy hatalmas terembe érsz, ahonnan több kisebb üreg nyílik. Itt megcsodálhatod a hidrotermális eredetű barlang hévizek által formált, színes rétegeit, különleges oldásformáit és élővilágát.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha meghódítottad a barlangot, érdemes a környéket is felfedezned, hiszen a Pilis rengeteg természeti kincset rejt.

Ezt is szeretjük