A 3 leghírhedtebb halálútvonal
Ha szereted a kalandot, a világ három legfélelmetesebb, ugyanakkor gyönyörű útvonalát érdemes megismerned. Szigorúan vezetővel!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak helyek, melyek szépségüket és titkaikat nem fedik fel akárkinek, csak azoknak, akik vállalkoznak egy valódi erőpróbát jelentő utazásra, és kellő energiát éreznek magukban ahhoz, hogy birtokba vegyék a világ legvadabb és legérintetlenebb tájait.

Ha híres vagy bátorságodról, és szeretnél olyan helyeket megismerni, ahol próbára teheted akaraterődet, illetve legyőzheted félelmeidet, válaszd a kalandvágyó utazók három kedvenc úti célját!

A dél-amerikai hajtűkanyarok hazája: a bolíviai Halálút

A túlzott önbizalom akár halálos is lehet a világ legveszedelmesebb útvonalán, mely kanyarogva ereszkedik alá a bolíviai Andokban. Aki a fővárost, La Pazt az északi szubtrópusi térséggel összekötő turistaútvonal részét képező Halálúton, a Carretera de la Muertén akar lejutni, annak az élete is múlhat a megfelelő felkészülésen.

Az 1930-as években Bolívia és Peru háborút vívott Chaco birtoklásáért. Az ekkor ejtett hadifoglyok vájták ki a sziklából az utat, mely a La Cumbre-hágótól alig 61 kilométer alatt 3400 métert ereszkedik, míg le nem ér Coroico városába. Az ettől a várostól délnyugatra eső falu, Yolosa előtti 24 kilométeres kegyetlen szakasz megrémiszti még a legtapasztaltabb sofőröket is.

Ha az idetévedt vándor nem vigyáz, rakétasebességgel száguldhat lefelé a bitumenes úton, ahol egyszer csak véget ér a műút, utána pedig csak a sár és a kő következik.

A veszélyérzetet tovább fokozza a hajtűkanyarokban felfelé igyekvő buszok szakadatlan tülkölése, valamint a balesetek áldozatainak állított keresztek látványa.

Itt minden egyes csontkoccantó kő és keréknyom megrémíti, ugyanakkor felvillanyozza az utazót, aki, mielőtt beérne Coroicóba, már tudhatja, hogy a végső feledéstől csupán egy elvétett kanyar választja el. A legideálisabb időpont az ideutazáshoz a márciustól októberig tartó időszak, ugyanis ilyenkor kevesebb a csapadék.

Ha valaki igazi izgalomra vágyik, a legjobb, ha rábízza magát a La Paz-i szolgáltatókra, melyek egynapos kerékpártúrákat is szerveznek a Halálúton. Érdemes több napot rászánni a felkészülésre, hogy a szervezet megfelelően hozzászokhasson a magaslati levegőhöz.

Ezerszínű, veszélyes világ: túra a Grand Canyonban

Ha bárki azt hinné, hogy ez amolyan pehelysúlyú turistatúra, hamar meggondolja magát, amikor a hajnali ködben a hegy lábánál állva hallgatja a cserzett bőrű, helyi túravezető figyelmeztetését, miszerint, ha valakinek szívbaja van, vagy esetleg nehéz a légzése, jobban teszi, ha visszavonulót fúj.

Az üzenet világos: a klasszikus Grand Canyon-túra, melyet rendszeresen indítanak a szurdok területén, nem gyerekjáték. Évente többször is előfordul, hogy az utasokat helikopterrel kell kimenteni a szurdokból a hőség, a hideg, a kiszáradás és a szintkülönbség miatt. Ennek ellenére ezrek próbálkoznak meg azzal, hogy öszvérháton vagy gyalog tegyék meg a 17 kilométeres utat lefelé a Colorado-folyóhoz, a Nagy Szurdok másfél kilométer mély fenekén. Az ok egyszerű: így látni legjobban a szurdok belsejének roppant szépségét.

Az ösvény minden kanyarulata után újabb és újabb szirtek állnak az utazó előtt. Az egyik oldalon csaknem függőleges sziklafal tornyosodik a vörös, a narancs és a szürke ezer árnyalatában, a másikon feneketlen mélység tátong. Lent a rusztikus Fantomtanya Fogadó jó kosztot és kényelmes ágyat ad a megfáradt utazóknak, immár nyolcvan éve. A márciustól májusig tartó hónapok a legnépszerűbbek az utazáshoz, ugyanis ekkor a legkellemesebb a hőmérséklet, és ekkor a legzöldebb a növényzet.

A szállás lefoglalásakor számolni kell három éjszakával, ugyanis a leereszkedés általában már hajnalban megkezdődik, és csak másnap késő délután ér vissza a csoport. Érdemes olyan fényképezőgépet vinni, melyet jól oda lehet erősíteni a testhez, mert a túra folyamán gyakran szükség lesz mindkét kézre.

Ősi, kanyargó sivatagi út: Szahara-járás

A Szaharán átvezető ősi kereskedelmi útvonal ókori kultúrák emlékeihez, zsivajgó piacokhoz és fenséges hegyi-sivatagi tájakhoz vezet. Ez az út Észak- Afrikában, a hivatalosan Spanyolországhoz tartozó Ceutában kezdődik, és a mauritániai Nouakchottban ér véget.

Marokkó közepére érve az utazó megláthatja Marrakesh-t az Atlasz-hegység lábainál, melynek okkerszínű vályogházai valódi afrikai látványt nyújtanak, szemben az északi részek mediterrán jellegű épületeivel. A magas falú berber erődök, a kasbahok szinte belesimulnak a környezetbe.

Dél-Marokkóban kanyargó utak vezetnek fel az Atlasz-hegységben a Todra-szurdokba, az ország legmagasabb völgyébe, illetve a Dadès-völgybe, azaz az ezer kasbah, vagyis agyagerőd völgyébe.

A táj ezután megváltozik: magasan fekvő hágókon kell átkelni, majd alá kell ereszkedni a Nyugat-Szahara sivatagába. Innen az útviszonyok, a homok- és a politikai viharok erősen megszabják a menetirányt. Végtelen horizont uralja a tájat, majd kiér az út a tengerpartra, ahol úgy tetszik, hogy a sivatag egybeolvad a tengerrel.

Szeptember és március között érdemes útra kelni - egyedül semmiképp sem szabad nekivágni, érdemes a kiindulópont szolgáltatóit igénybe venni -, ugyanis Marokkóban ezek a hűvösebb hónapok, de Mauritániában a hőség állandó. Az útvonal csaknem háromezer kilométeres, ezért legalább négy hét kell hozzá, ha nem csak egy-egy szakaszát akarja az utazó bejárni.

Cikkünk az Életre szóló kalandok - 500 látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

A kötet viharvert, sokat látott utazók élményeiből válogat. Ha segítségével te is nekivágsz az útnak, a simogató-borzongató kalandokon túl étek- és borkóstoló túrákon is részt vehetsz, és messzi tájak kultúráit is felfedezheted. A könyv minden fejezete más-más utazási módot és témát mutat be, melyek között a művelődéstörténetben búvárkodók épp úgy fellelhetik álmaik utazásait, mint a tudomány és a történelem ínyencei. A top 10-es listákon még a leghóbortosabb kalandor is rátalál a neki való csemegére: a világ tíz legjobb liftezésére, legszebb hídjaira vagy épp legszebb ókori útjaira. Ha pedig még életed legnagyobb pillanataira is szeretsz alaposan felkészülni, ajánljuk figyelmedbe a National Geographic utazóinak hasznos tanácsait.

Kiadja a Geographia Kiadó.
A könyv ára 7900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük