4 tündérszép túraútvonal itthon
Vedd célba a hétvégén!
Ha szívesen kimozdulnál, járd be a következő gyönyörű túraútvonalakat. Nem fogsz csalódni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha természetjárással búcsúztatnád a telet, illetve köszöntenéd a legüdébb évszakot, az Országos Kéktúra szebbnél szebb túraútvonalai között könnyűszerrel megtalálod a neked való programot, legyen az akár egy könnyű, frissítő séta vagy épp egy komolyabb kalandtúra. Válassz egyet a következő izgalmas útvonalak közül, majd engedd el magad - nincs más dolgod, mint követni a kék jelzést.

Természetjárás kezdőknek: túra az Óbányai-völgyben

A hangulatos mecseki üdülőfaluból, Kisújbányából indulj el a keskeny ér mentén. A fokozottan védett Óbányai-völgyben a félrebillent mészkőrétegeken zúgó Ferde-vízesést érinted majd, illetve mellette látható az édesvízi forrásmészkő szikla, a Csepegő-szikla. Óbánya után a Skóciai Szent Margit-keresztig gyalogolhatsz el, majd innen a Z sávon folytatva utadat hamarosan Mecseknádasd híres Árpád-kori templomához érsz.

Ha továbbgyalogolsz, a K sáv, majd a K + jelzésen eléred az ország legnagyobb összefüggő szelídgesztenyését - a 12 hektáros gesztenyeerdő 1974-től védett. Itt, az évszázados gesztenyefák árnyékában nyugszik Rockenbauer Pál, a híres természetfilmes. A túra rövid, csupán kilenc kilométer - ötven méteres szintemelkedés mellett -, így ideális, ha a komolyabb megpróbáltatások helyett csak egy könnyű, frissítő sétára vágysz a természetben.

A főváros közelében: Hűvösvölgytől a Rozália téglagyárig

A hűvösvölgyi rész a legrövidebb szakasza a Kéktúra útvonalának, és számos más túraútvonal - a különböző színű körutak S és a Z sávjelzéssel - is könnyen elérhető róla, illetve kombinálható a Kéktúra vonalával. Utad egy része kiépített erdei sétányokon vezet, miközben érinted Mátyás hajdani vadászkastélyának nyomát, az Oroszlán-sziklát, és körbenézhetsz az 1929-ben épült Árpád-kilátó terméskő mellvédjéről is. Leereszkedsz a Szép-völgybe, ahonnan kitérőt tehetsz a Pálvölgyi-barlanghoz.

A völgyből folyamatos emelkedőn jutsz fel a Hármashatár-hegy majdnem ötszáz méter magas, kopár, köves, rádiótornyokkal teletűzdelt platójára, ahonnan fenséges körpanoráma tárul eléd.

A gerincen érintheted a Vihar-hegyet, majd a Csúcs-hegy oldalában húzódó Guckler Károly-utat - a székesfőváros egykori erdőmesteréről nevezték el -, azt követően kanyargó ösvényen ereszkedhetsz le a Rozália téglagyárhoz, ahonnan városi autóbusszal térhetsz vissza Budapestre. A túra során 14 kilométert tehetsz meg, 450 méteres szintemelkedés mellett.

Barangolás a Mecsekben: Abaligettől a Remete-rétig

A Mecsekben tett túra során nem hagyhatod ki az abaligeti cseppkőbarlangot, ahonnan a folyamatosan emelkedő úton érheted el az egykori Petőcz-aknát - az uránbányászat 1200 méter mély szállítóaknája volt -, majd egy rövid, de meredek kaptató után feljuthatsz a Jakab-hegy majdnem hatszáz méter magas platójára.

A hallstatti kultúra népeinek halomsírjai után a vaskorból származó hatalmas sáncvár maradványai között sétálhatsz el. E sáncgyűrűn belül láthatók az 1225-ben létesített pálos kolostor romjai, mellette az 1951-ben félbehagyott templom tornya, mely ma kilátó. Ha bejártad a környéket, folyamatosan ereszkedhetsz le a Szuadó-nyeregig, majd újabb emelkedő és lejtő után érsz el a Remete-rétre, ahonnan autóbusszal visszamehetsz Abaligetre, de akár vissza is sétálhatsz az ismert útvonalon. Az így megtett táv 13 kilométer, illetve körülbelül 530 méteres szintemelkedésre kell számítanod.

Az ország tetején: Mátraszentistvántól a Kékestetőig

A Mátraháza-Kékestető útvonal is gyönyörű, azonban, ha ezt már ismered, és változatosabb terepre, nagyobb szintkülönbségre és magassági mámorra, egyszóval igazi vadregényes kalandtúrára vágysz, vedd célba a Mátra egy izgalmasabb szakaszát. A busszal jól megközelíthető egykori szlovák hutatelepülésről, Mátraszentistvánról kezdd a gyaloglást.

A kék jelzést követve elhaladsz majd a híres betyár emlékét őrző Vidróczki csárda mellett, érinted a Piszkés-tetői csillagvizsgálót, majd megérkezel az ország második legmagasabb pontjára, a 964 méter magas Galyatetőre.

Innen lankás terepen ereszkedhetsz le a Mátra üdülőközpontjába, Mátraházára, hogy a folyamatosan emelkedő gyalogúton följuss az ország legmagasabb pontjára, az 1014 méter magas Kékestetőre. A táv 17 kilométer, azonban az út során a 820 méteres szintkülönbség segítségével edzheted állóképességed.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük