3 tündérszép liget az országban

Tavaszi piknikezéshez

Ha szeretnéd magadba szívni a tavaszi természet minden színét és illatát, keresd fel ezeket a ligeteket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Használd ki a késve ugyan, de annál nagyobb lendülettel megérkező tavaszi jó időt, és tervezz kirándulást a természetbe!

Az ország legszebb ligeteiben akár egy pokrócon elnyújtózva is élvezheted a napsugarak simogatását, a csodálatos parkok ugyanakkor egy frissítő, romantikus sétára is ideálisak.

Békéscsaba üde színfoltja: Széchenyi-liget

Békéscsaba belvárosi ligete a várost átszelő Élővíz-csatorna partján terül el, és a környék közkedvelt, eredeti környezetében kialakított kirándulóhelyeként várja a természet szerelmeseit. Bejáratát a gyönyörű, faragott székely kapu jelzi, melyet a testvérváros, Székelyudvarhely ajándékozott a városnak 1991-ben.

A nagyjából fél négyzetkilométer területű liget helyén az 1800-as évek közepéig temető állt, majd a parkosítást követően söröző, sétakert, gőzfürdő és üvegház otthonául szolgált. Ekkoriban a város mulató erdőcskéjének is nevezték a fiatalok kedvelt kikapcsolódási helyét, melynek újabb parkosítását 1865-ben Sztraka Ernő tervei alapján végezték el.

A hangsúlyt a természeti értékek megóvására helyezték, a parkot természetvédelmi területté nyilvánították. Az 1888-ban végigsöprő árvíz jelentős károkat okozott, és a liget pusztulásnak indult, 2007-ben azonban a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület nagyszabású akciója keretében helyreállították, így ma ismét régi fényében várja az idelátogatókat.

Gazdag növény- és állatvilágát te is megismerheted, a kirándulók örömére gyalogos és kerékpáros ökoturisztikai ismeretterjesztő útvonalat alakítottak ki. A park helyreállításakor a hajdani sörözők és pavilonok is új formát kaptak, így, ha séta közben megéheznél vagy megszomjaznál, nem kell messzire menned, a hangulatos fák lombjai között békében falatozhatsz.

Tisztelgés a nők előtt: Palóc-liget

A mintegy három hektáron elterülő balassagyarmati ligetet 1898-ban Erzsébet királyné emlékére hozták létre. Kondor Vilmos erdőmester vezetésével facsemetéket telepítettek ide, majd a parkhoz tartozó dombon emlékoszlopokat állítottak, melyekkel az 1648-as balassagyarmati ostrom várát hősiesen védelmező nők előtt tisztelegtek.

Forrás: hu.wikipedia.org, Feherka

A festői Palóc-liget több száz éves fái hatalmas méreteket öltenek, emellett a legkülönlegesebb fajtákkal is találkozhatsz, hársfák, juharfák és amerikai mocsártölgyek szegélyezik a parkot.

A kiadós séta után érdemes megnézned az 1913-ban felépült Palóc Múzeumot is, melyben a rengeteg érdekes néprajzi emléken kívül a vidék két híres szülötte, Madách Imre és Mikszáth Kálmán emléktárgyait is megcsodálhatod. A múzeum mögötti palócudvar pedig szabadtéri múzeumként üzemel. Tovább sétálva megnézheted a Szent Anna-napi búcsú egyik helyszínéül szolgáló csodálatos Szűz Mária-kápolnát is.

A város féltve őrzött kincse: a váci liget

A Vác tüdejének is nevezett liget a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a város mindennapi zaja és füstje után igazi felüdülés. Természetvédelmi védettséget élvez, a helyiek féltve óvják a parkot: az Adj egy napot a ligetnek! program keretében minden évben szemétszedést szerveznek az általános és középiskolák bevonásával, a legkisebbeket és a nagyobbakat is környezettudatosságra nevelve.

Forrás: www.orszagalbum.hu, KoPé

A parkban sétálva a tó vizén ringatózó kacsákat és a többi vízimadarat is megcsodálhatod, a nádassal védelmezett tavacska és környéke változatos állatvilágnak ad otthont.

A liget évszázadok óta népszerű zarándokhely, a Mária-forrás és a hét stáció rengeteg látogatót vonz, rendszerint itt tartják a Mária-búcsút. Hangulatos fái között könnyen találhatsz megfelelő helyet bográcsozásra, szalonnasütésre is.

Ezt is szeretjük