3 gyönyörű, virágba borult arborétum Budapesten
Nem kell messzire menned a fővárostól, ha a természet közelségére szomjazol. Budapest legszebb arborétumai már virágba borultak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főváros nyüzsgő forgatagában is léteznek üdítő, zöld szigetek, melyek tarka, illatos sziromesővel borított sétányain járva nemcsak a hétköznapok monotóniájából szakadhatsz ki, de egy egészen távoli világban találhatod magad.

Ha szeretnéd magadba szívni a természet színeiből, a növények zöldjéből és a virágok vibráló árnyalataiból áradó életerőt, vedd célba a következő arborétumokat.

Budai Arborétum

Ha nem tudsz ellenállni a tavasszal virágba boruló természet csalogatásának, akkor látogass el az ország egyik leggazdagabb arborétumába, a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának kertészetébe, ahol szemet gyönyörködtető látványban és igazán pihentető kikapcsolódásban lehet részed.

A Gellért-hegy déli lábánál elterülő hat hektáros arborétum, melynek vidékét valaha szőlőskertek borították, és amelyet 1975-ben természetvédelmi területté nyilvánítottak, főként a kertészeti felsőoktatás céljait szolgálja, de egy délutáni kirándulás alkalmával hétköznap előzetes bejelentkezés nélkül te is felkeresheted.

A mediterrán és szubtrópusi növénykülönlegességekben is gazdag kertészetben több mint 1400 növényfaj, több száz hagymás virágféle és 250-fajta dísznövény magával ragadó környezetében andaloghatsz, megfeledkezve a főváros zajától.

Forrás: budaiarboretum.uni-corvinus.hu

A csodás kínai kenderpálma, a hat méteres magasságot is meghaladó japánnaspolya és az örökzöld liliomfa illatozó lombjai alatt sétálhatod körbe az Alsó Kertet, ahonnan a fák alá telepített közel 40 ezer hagymás virág, többségében nárcisz szegélyezte ösvényeken át egészen a magasabban fekvő, 1893 és 1894 telén telepített Felső Kert száz évesnél is idősebb fáihoz juthatsz.

A növénykertet a szivárvány minden színében játszó, bódító illatú virágai miatt és a kaukázusi szárnyasdió-gyűjtemény, a japán díszcseresznye, valamint az orgonagyűjtemény színes sziromesője miatt is érdemes felkeresni.

Fővárosi Növénykert

Budapest leglátogatottabb pihenőhelyétől, a Városligettől pár perces sétára találod a világon is az elsők között, 1866-ban alapított, a Fővárosi Állatkerttel együtt üzemelő Fővárosi Növénykertet, melynek gondozott, 11 hektáros parkjában 2000 növényfaj, számtalan tarkabarka virág, valamint ápolt sziklakertek és bonsai-ok között sétálva tölthetsz el egy pihentető tavaszi délutánt.

Forrás: www.orszagalbum.hu, Charlieboy

A letűnt századok hangulatát idéző Tóparti sétány műemléki védettség alatt álló patinás épületeit körbejárva érdemes ellátogatnod a növénykert valódi különlegességéhez, az 1912-ben létrehozott, trópusi hangulatú Pálmaházhoz, mely 2000-ben immár negyedszer nyitotta meg kapuit, hajdani szépségét modern technikai megoldásokkal ötvözve, minek köszönhetően izgalmas dzsungeltúrák lehetőségét rejti magában.

Az 1650 négyzetméteres növénycsarnok a trópusi esőerdőkön át a nagyvilág legkülönfélébb vegetációit, többek között afrikai, délkelet-ázsiai, közép- és dél-amerikai élőhelyeket tár a látogatók elé. A Pálmaházon kívül a bonsai-pavilont és a japánkertet se hagyd ki, emellett a sétányokat is érdemes nyitott szemmel végigjárnod, számtalan különleges növény szegélyezi ugyanis utadat.

Egy ártéri ligeterdő jellemző növénytársulásaiban, fehér nyárfákban, kőrisekben, szilfákban, páfrányfenyőkben és kocsányos tölgyekben gyönyörködhetsz, emellett tiszteleghetsz a kert legidősebb fája, a Nagy-tó partján álló platán előtt is, melyet valószínűleg az intézmény alapítása előtt ültettek. Mindezeknek köszönhetően a kertet 1986-ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Soroksári Botanikus Kert

Budapest XXIII. kerületében, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Növénytani Tanszékének részeként működik a főváros egyik félreeső, kevésbé ismert, 60 hektáros növénykertje, az 1963-ban létrehozott Soroksári Botanikus Kert, mely elsősorban a leendő kertészmérnökök biológiai képzését szolgálja, de az évente 2000-2500 látogató egyikeként te is bebarangolhatod.

A területre jellemző bőséges napfény és a kevés csapadék hatására a kert olyan növényeknek biztosít otthont, mint a félszáz éves kocsányos tölgyek, a szürke nyár- és akácfák, valamint a több mint 170 nagygombafaj.

A botanikus kert északkeleti részén kialakított 12 hektáros, egykor mocsaras felszínű rezervátum homokbuckák tagolta területén különleges növényvilágot és értékes állatvilágot rejt, ahol tarajos gőtéket, teknősöket és szürke gémeket is megfigyelhetsz, az üvegház ritka trópusi és szubtrópusi növényei között pedig úgy érezheted, mintha egy egzotikus országban járnál.

Semmiképp se hagyd ki a kert kiemelten védett részeit, ahol gondosan őrzött növényeket termesztenek, az erdészeti bemutatót, ahol közelebbről is megismerkedhetsz a különböző erdészeti termékekkel és az erdőgazdálkodással, valamint az állandó természetvédelmi kiállítást se, melynek keretén belül többet megtudhatsz a védett növényekről és állatokról, valamint a botanikus kert történetéről.

A természetvédelmi terület tópartjának pázsitján elheveredve az itt fészkelő mezei pacsirták éneke mellett élvezheted a tavasszal kibontakozó természet közelségét, de kisebb társaságok számára asztalok és padok, valamint szalonnasütésre is alkalmas pihenőhelyek biztosítják a tartalmas időtöltést.

Ezt is szeretjük