3 gyönyörű kilátóhely az országban

Kapaszkodj fel rájuk!

Ha olyan helyen akarsz kirándulni, ahol kivételes panorámában gyönyörködhetsz, keresd fel ezeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végre beköszöntött a várva várt tavasz, használd hát ki te is a jó időt, és élvezd a napsütést a természetben.

Lenyűgöző képek: a világ legszebb panorámái

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha lenyűgöző panorámákra vágysz, keresd fel az ország legszebb, bámulatos látványt nyújtó kilátóit, melyekről a tavasz színeibe öltözött egész környéket beláthatod.

Buda hegyei között: Erzsébet-kilátó

Bár fővárosunk nem kimondottan vadregényes tájairól híres, azért Budapestnek is vannak olyan eldugott pontjai, ahol érezheted a természet közelségét, és a városi szmog után végre friss levegővel töltheted meg tüdődet.

A Budai-hegység legmagasabb csúcsa a János-hegy, az Erzsébet-kilátó pedig annak is legmagasabb pontján, 527 méterrel a tengerszint felett áll.

Nevét Erzsébet királynéról kapta, akinek egyik kedvenc kirándulóhelye volt a hegy az 1800-as évek végén. A kilátó helyén korábban fából készült építmény állt, a ma látható tornyot Schulek Pál tervei alapján kezdték el építeni az 1900-as évek elején.

Az évek során sokat romlott az állapota, de 2005-re felújították, így ma már újra látogatható a csodálatos, mészkövekkel díszített, neoromán stílusú kilátó. A kör alapú épület mintegy 23,5 méter magas, tetejére 100 lépcső vezet. Hat szintje közül az alsó kettő zárt, a következő három szint körterasz, a legfelső pedig teljesen nyitott.

Forrás: hu.wikipedia.org, Civertan, Tanár

Innen tiszta időben akár 75-80 kilométerre is ellátsz, ha szerencséd van, még a Magas-Tátra csúcsai is eléd tárulnak. Az Erzsébet-kilátót szépsége és remek panorámája miatt is érdemes felkeresned. Éjszaka is hangulatos, hiszen díszkivilágítást kap - egy romantikus séta helyszínének épp ideális. Környékén is érdemes körülnézned, a betonrengetegből kiszabadulva a közeli Normafa lankái is felüdülést nyújthatnak.

A kultúra városában: pécsi tévétorony és kilátó

Pécs idén minden bizonnyal az ország egyik legnépszerűbb úti célja, hiszen 2010-re megkapta a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet. Érdemes hát körülnézni a városban, hiszen számos kulturális program várja az érdeklődőket, ám a kirándulás szerelmesei is megtalálják számításaikat ebben a gyönyörű városban. A Mecsek legjelentősebb csúcsán, az 535 méter magas Misina-tetőn áll a pécsi tévétorony, mely 176 méter magasságával messze kiemelkedik az átlagosan 120 méterrel a tengerszint felett elterülő városból.

Forrás: hu.wikipedia.org, Mrszantogabor

A Pécs egyik jelképévé vált torony kilátó is egyben, melyről kivételes panoráma nyílik délre a Baranyai-dombságra és a Villányi-hegységre, keleti irányban pedig a Zengő, nyugatra a Tubes, északra pedig a Mecsek csúcsaira.

A körkilátóhoz lifttel juthatsz fel, ha pedig megéheztél, a toronyban étterem is vár rád, ahol evés közben gyönyörködhetsz a panorámában. Időszakos és állandó kiállításokat is megtekinthetsz, utóbbiak közül a város büszkesége az 1966-ban felfedezett, mecseki dinoszaurusszal kapcsolatos, melyet ingyenesen tekinthetsz meg.

Miskolc rejtett kincse: Avasi kilátó

A Miskolc közelében található Avasi kilátó a pécsihez hasonlóan szintén egy tévétoronyhoz tartozik. 72 méter magasan áll az Avas-tetőn, a Szinva völgye felett. Helyén korábban fakilátók álltak, mai, különleges formáját 1963-ban nyerte el, Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján.

Forrás: hu.wikipedia.org, www.orszagalbum.hu, Hacker75

Nyitott kilátóterasza mintegy 257 négyzetméteres, a hozzá tartozó presszó pedig akár 200 ember befogadására is alkalmas. Gyönyörű kilátás nyílik innen Miskolcra és a környező településekre, tiszta időben messzire ellátni.

A torony érdekessége, hogy erős szélben az építmény 60 méternél magasabban elhelyezkedő része akár 45 centiméterre is kileng, ha pedig erősen tűzi a nap, akár 15 centivel is elmozdulhat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetesen ettől függetlenül teljesen biztonságos, nem véletlen, hogy a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Érdemes a környező, erdős részeket is bejárnod, de Miskolc nevezetességei is rád várnak.

Ezt is szeretjük