3 félelmetes magyar szakadék
Vadregényes csodák
Ha a kirándulások egyikét némi izgalommal is megfűszereznéd, járd be hazánk szakadékait.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Magyarország inkább a vizek és dombok országa, mint a természet legvadabb erőinek megtestesítője, határai között is szép számmal akadnak izgalmas, kalandra csábító tájak, felhők közé érő magaslatok, szurdokok, nem utolsósorban pedig vadregényes és kissé félelmetes szakadékok, melyek festői szépségükért épp úgy megérnek egy kirándulást, mint turistát próbáló terepviszonyaikért. Ha van benned elég spiritusz, ideje bebarangolnod őket.

Rám-szakadék
Honti-szakadék
Damasa-szakadék

A legizgalmasabb túraútvonal: Rám-szakadék

A lenyűgöző természeti kincsekkel rendelkező, Dobogókő és Dömös között mintegy egy kilométer hosszan húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe ékelt Három-forrás-völgy méltán híres kirándulóhelye. A körülbelül 14-15 millió évvel ezelőtt, intenzív vulkáni tevékenység során keletkezett hegységbe vájt völgy vízeséseivel, sziklakapujával, páratlan növény- és állatvilágával, helyenként 35 méteres sziklafalaival, az út 112 méteres szintkülönbségével, valamint a Dobogókő felől az utazó elé táruló felejthetetlen kilátással hazánk legszebb szurdokvölgyei közé tartozik.

Annak ellenére pedig, hogy természeti adottságainak köszönhetően a legnehezebben járható turistaútvonalak egyike - vagy talán pont emiatt -, mintegy 60 ezer látogatót csábít arra minden évben, hogy meghódítsa a nedves sziklafalóriásokat. Hogy ezt minél többen megtehessék, 2006-ban a Pilisi Parkerdő Zrt. felújította a szakadék pihenőhelyeit és biztonsági berendezéseit, így ma több mint 200 méternyi új korlát, valamint számos létra segíti a biztonságosabb és kényelmesebb haladást.

A kiemelt időszakokban azonban még így is nagy a balesetveszély többek között a kétirányú turistaforgalomnak köszönhetően, így ajánlatos Dömös irányából megközelíteni a szakadékot a zöld turistajelzések mentén, visszafelé jövet pedig mindenképp a sárga jelzéssel ellátott utat kövesd.

Őstörténeti emlékhely: Honti-szakadék

Az egyik leghíresebb hazai őstörténeti emlékhelynek számít a Börzsöny legszebb természeti látványosságai közé tartozó Honti-szakadék, illetve, ahogyan a helybéliek nevezik, a Honti-szakadás természetvédelmi területe, mely a tudósok szerint az Ős-Ipoly medre volt.

A Nógrád megye legnyugatibb településének számító Hont községtől délnyugatra található, 20-25 méter mély, a Zátori-patak által löszfalba vájt szurdokvölgy több millió éve őrzi a pleisztocén korból ránk maradt parányi egysejtűek ősmaradványait, sőt, kagylók, korallok és cápafogak nyomait is.

Bár ezen leletek védettek, és a mészvázaikat rejtő rétegek elérése is balesetveszélyes, érdemes ellátogatnod e festői szépségű tájra, hiszen a vízmosás hatalmas volta, a völgyforma különlegessége, valamint a hóolvadáskor és az esős időben életre kapó vízesés látványa semmihez sem fogható.

Ha a természetjárás mellett egy kis történelmet is magadba szívnál, érdemes felkeresned a közelben található két középkori várromot, a Szondi György által védett Drégely várát, mely egyúttal a nemzeti örökség része, valamint a Nógrád megye névadó várbirtokaként számon tartott Nógrádi várat is.

Egyedülálló barlangvidék: Damasa-szakadék

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bán-patak természeti ritkaságokban gazdag völgyében fekszik Bánhorváti, melynek határában helyezkedik el hazánk egyik egyedülálló földtani-felszínalaktani képződménye, a 18-19. századi földrengések által kiváltott földcsuszamlásoknak köszönhető Damasa-szakadék. A fokozottan védett terület az Upponyi-hegységben található Lázbérci Tájvédelmi Körzet részét képezi, mely hazánk egyik első megkülönböztetett védelmet élvező tájegysége.

A víz áztatta andezittufa-takaró két hatalmas tömbben csúszott a völgybe, létrehozva ezzel a szakadékot, illetve hazánk második leghosszabb összefüggő, üreges álbarlang-rendszerét, melynek szűk hasadékaiban gyakran még nyáron is hóval találkozhat a kiránduló. Ha itt túrázol, a szakadék jelentette természeti csodán túl a sziklákon felfutó borostyán, a közöttük megkapaszkodó hatalmas bükkfák, illetve a napos oldalakon kincsként megbújó kövirózsák látványa is felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg.

Képek: www.banhorvati.hu; hu.wikipedia.org, Medgyes; www.dregelyvar.hu.

Ezt is szeretjük