3 csodás, hóvirágba borult erdő Magyarországon

Az első tavaszi túrákhoz

Nincs is szebb úti cél tavasszal, mint egy virágillatba öltözött, vadregényes rengeteg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár még olykor-olykor visszakacsintgat a nehezen búcsúzó tél és jó barátja, az északi szél, lassan végleg beköszönt a kikelet, minden napsugarával, madárdalával és virágszirmával, utóbbiak között is egyik legbájosabb ajándékával, a mindent beborító hóvirágtengerrel. Ha olyan helyen szeretnél kirándulni, ahol szinte elvakít az apró kis csodák rengetege, a következő erdőkben tegyél egy sétát.

A tavasz első hírnökei
Kisberény - hóvirágok az avarban

A kisberényi erdőség

A Balaton környékét nem csupán nyáron, de tavasszal is érdemes felkeresni, ha gyönyörködni szeretnél a természet ébredező szépségében. Somogy megye északi részén, a magyar tengertől mindössze 15 kilométerre déli irányba haladva található a meseszép Pogány-folyó völgyében fekvő Kisberény.

A települést körülölelő erdőség jellemző fafajtája a méhészek által igen kedvelt akác, mely késő tavasszal és nyáron nyújt felejthetetlen látványt és illatot, a táj igazi különlegessége azonban, amiért sok turista felkeresi a hóolvadás után, a domboldalt szinte teljesen elfedő hóvirágtenger.

A páratlan virágszőnyeget minden esetben csak óvatosan közelítsd meg, mert egyetlen, akár véletlenül is leszakított szál eszmei értéke nem kevesebb mint tízezer forint. Ha az erdőt járva véletlenül megszomjaznál, a Pölelaki-forrás kristálytiszta vizével olthatod szomjadat, ha pedig igazán szerencsés vagy, az erdei ösvényen tett túra során akár őzzel vagy szarvassal is szembetalálkozhatsz.

A kerecsendi Berek-erdő

A történelmi Eger városától 12 kilométerre délre-délnyugatra fekvő Kerecsend község a Mátra és a Bükk lábánál helyezkedik el.

A település nyugati oldalán lévő sötétszürke erdőtalaja miatt egykor bölények, hiúzok, medvék és farkasok otthona volt, és a falucska névadó madara, a kerecsensólyom is sokáig itt fészkelt.

Az erdőt korábban katonai hadgyakorlatra vette igénybe a honvédség, még azt követően is, hogy 1959-ben az Országos Természetvédelmi Tanács védett területként jegyezte be.

A táj egyediségét a páratlanul gazdag flóra, a fák és virágok sokasága adja - a több mint 300 virágfajnak köszönhetően az erdő aljnövényzete már kora tavasszal felveszi színes ruháját, amit késő őszig magán is visel, így bármikor utazol is ide, gyönyörű színkavalkád vár.

A természet apró tüneménye
Védett érték - csak gyönyörködni szabad benne

Tavasszal az erdőt hóvirágok borítják, emellett már ilyenkor találkozni olyan szépségekkel, mint a gyöngyköles, a közönséges gyujtoványfű, a mezei zsálya vagy a baracklevelű harangvirág.

Páratlan hazai kirándulóhelyek
Ha tavasszal nem a négy fal között akarod tölteni minden szabadidődet, vedd a nyakadba az országot, és kirándulj! Ha nem tudod, hova menj, válogass Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig című gyűjteményünkben!

Még egy gyönyörű hely tavaszra

Ha kevésbé természetközeli, de igazi romantikus úti célt keresel tavaszra, látogass el a keszthelyi Festetics-kastélyba. Íme, egy kis ízelítő.

A Bükki Nemzeti Park erdői

Az ország első nemzeti parkjának számító, az Északi-középhegységben fekvő Bükki Nemzeti Park 95%-át erdő borítja. Ha hóvirágokat szeretnél itt látni, azt semmiképpen se a magaslatokban keresd, 450 méteres magasságig húzódik ugyanis hazánk legelterjedtebb növénytársulása, a cseres-tölgyes, melynek aljnövényzetét igen gazdagon borítják a tavasz apró, fehér hírnökei.

Amikor kivirágzik a Bükk
Tavaszi ébredés a Bükkben

Mivel a tölgyek lombkoronái lazán záródnak, a fény könnyen áthatol rajtuk, ami kedvezően hat a változatos aljnövényzetre. Ennek köszönhetően a hóvirág mellett találkozhatsz még az odvas keltikével, a nyugati csillagvirággal, valamint a Bükk jellemző növényével, a kárpáti pirosló hunyorral is.

A nemzeti parkot bármikor látogathatod, de minden esetben tartsd be az igazgatóság kérését, azaz őrizd és vigyázz a ritka egyedekkel tarkított élővilágra, hogy az természetes, hibátlan állapotban maradjon meg a jövő számára.

Képek: www.orszagalbum.hu, Hegyeklánya; Öcsi94.

Ezt is szeretjük