Szívfacsaró üzenetet hagyott anyja telefonján szeptember 11. hőse: a biztos halálba rohant

Welles Crowther 18 ember életét mentette meg 2001. szeptember 11-én.

Pontosan 16 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet tagjai több amerikai utasszállító repülőgépet is eltérítettek, és az Egyesült Államok főbb jelképeinek számító épületekbe vezették azokat. Egy gép a védelmi minisztérium székhelyébe, a Pentagonba csapódott, kettő pedig a New York-i Világkereskedelmi Központ, vagyis a World Trade Center épületeibe repült.

Az ikertornyok a becsapódást követően kigyulladtak és hamarosan összeomlottak. A merényletek során 2996 ember veszítette életét, nagyrészt a környéken dolgozók és a mentésen munkálkodók váltak áldozattá. Sokan vannak azok is, akik csodával határos módon túlélték a terrortámadást, a szerencsének vagy egy olyan önfeláldozó hősnek köszönhetően, mint Welles Crowther.

Rögtön megkezdte a mentést

A 24 éves fiatalember, aki korábban önkéntes tűzoltóként is tevékenykedett, a WTC déli tornyának 104. emeletén dolgozott részvénykereskedőként. Miután a repülőgép 9:03-kor alig 20 emelettel alatta az épületbe csapódott, Welles azonnal kapcsolt, és lefelé indult, hogy segítsen az emberek kimenekítésében. A romos torony füstben, porban és lángokban állt, a férfi mégis eljutott a 78. emeletig.

Itt túlélők egy csoportját találta, köztük sérültekkel, akik képtelenek voltak egyedül kijutni a központból. Welles a saját életét kockáztatva több embert is lesegített a 61. emeletre, ahonnan tűzoltók kísérték az embereket a 40. emeletre, a még működő liftekhez, majd többször is visszament a lángok közé, hogy másokat is megmentsen, egészen 9:59-ig, amikor torony szerkezete végleg megadta magát, és összeomlott.

A mentés során Welles Crowther egy piros kendőt kötött az arcára, így védte magát a portól és a füsttől. A kendőt édesapjától kapta még hatéves korában, és azóta mindig magánál tartotta. A déli torony túlélői közül később összesen 18-an írtak le megmentőjükként egy piros kendős férfit - köztük két nő, Judy Wein és Ling Young is. Judy törött karja és bordái miatt nehezen mozgott, Ling pedig megégett és fejsérülést szerzett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mindkettőjüket Welles juttatta le a tűzoltókhoz, és egybehangzóan állították, hogy a férfi azonnal rohant is vissza a felsőbb emeletekre. Történetük a New York Timesban is megjelent, melyet a hős édesanyja, Allison Crowther is olvasott, és mindkét nőnek küldött fényképet a fiáról, akik felismerték benne segítőjüket.

Fél évvel szeptember 11. után Welles Crowther testét tűzoltók maradványai mellett találták meg a torony egyik lépcsőházában. A repülőgép becsapódását követően, 9:12-kor még üzenetet hagyott édesanyja a telefonján, aki ekkor hallotta utoljára a hangját: "Anya, itt Welles. Csak azt akartam, hogy tudd, jól vagyok." 

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük