Milyen volt a Wall Street száz éve? Hangulatos képeken a századfordulós életérzés New Yorkban

New York mindig is ikonikus volt, nem volt ez másképp száz éve sem. Fotókon mutatjuk a korabeli város hangulatait.

fortepan 25409

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Wall Street egy nyolc háztömbből álló utca a New York-i Alsó-Manhattan pénzügyi negyedében. Az utóbbi években talán A Wall Street farkasa című kasszasikerfilm kapcsán hangzott el leggyakrabban világszerte ez a fogalom a közéletben. 

A Wall Street kifejezés Amerikában egy szókép is: az egész Egyesült Államok pénzügyi piacait, az amerikai pénzügyi szolgáltatási ágazatait jelenti.

Hangulatos képeken a századfordulós életérzés New Yorkban

John Brooks üzleti író a 20. század kezdetét a Wall Street fénykorának tartotta. A The Corner néven ismert JP Morgan & Company székhelye, a Wall Street 23. címe szerinte „pontos földrajzi és metaforikus központja volt a pénzügyi Amerikának, sőt a pénzügyi világnak”.

1929 szeptembere volt a tőzsde csúcspontja. 1929. október 3-án a piac csúszásnak indult. 1929 októberében a neves yale-i közgazdász, Irving Fisher megnyugtatta az aggódó befektetőket, hogy a pénzük biztonságban van a Wall Streeten. Október 14-én, majd október 24-én a részvények értéke tovább zuhant. Az 1929-es tőzsdekrach bevezette a nagy gazdasági világválságot, amelyben a dolgozók negyede munkanélküli lett. Ebben a korszakban a pénzügyi negyed fejlődése stagnált. A Wall Street súlyos árat fizetett, és az amerikai élet holtágává vált.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek forrása: Fortepan / Aszódi Zoltán; Fortepan / Aszódi Zoltán; Fortepan / Aszódi Zoltán; Fortepan / Fortepan; Fortepan / Library of Congress; Fortepan / Fortepan

Borító-és ajánlóképek forrása: Fortepan / Fortepan

Ezt is szeretjük