Milyen volt a Wall Street száz éve? Hangulatos képeken a századfordulós életérzés New Yorkban
New York mindig is ikonikus volt, nem volt ez másképp száz éve sem. Fotókon mutatjuk a korabeli város hangulatait.

fortepan 25409
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Wall Street egy nyolc háztömbből álló utca a New York-i Alsó-Manhattan pénzügyi negyedében. Az utóbbi években talán A Wall Street farkasa című kasszasikerfilm kapcsán hangzott el leggyakrabban világszerte ez a fogalom a közéletben. 

A Wall Street kifejezés Amerikában egy szókép is: az egész Egyesült Államok pénzügyi piacait, az amerikai pénzügyi szolgáltatási ágazatait jelenti.

Hangulatos képeken a századfordulós életérzés New Yorkban

John Brooks üzleti író a 20. század kezdetét a Wall Street fénykorának tartotta. A The Corner néven ismert JP Morgan & Company székhelye, a Wall Street 23. címe szerinte „pontos földrajzi és metaforikus központja volt a pénzügyi Amerikának, sőt a pénzügyi világnak”.

1929 szeptembere volt a tőzsde csúcspontja. 1929. október 3-án a piac csúszásnak indult. 1929 októberében a neves yale-i közgazdász, Irving Fisher megnyugtatta az aggódó befektetőket, hogy a pénzük biztonságban van a Wall Streeten. Október 14-én, majd október 24-én a részvények értéke tovább zuhant. Az 1929-es tőzsdekrach bevezette a nagy gazdasági világválságot, amelyben a dolgozók negyede munkanélküli lett. Ebben a korszakban a pénzügyi negyed fejlődése stagnált. A Wall Street súlyos árat fizetett, és az amerikai élet holtágává vált.

Képek forrása: Fortepan / Aszódi Zoltán; Fortepan / Aszódi Zoltán; Fortepan / Aszódi Zoltán; Fortepan / Fortepan; Fortepan / Library of Congress; Fortepan / Fortepan

Borító-és ajánlóképek forrása: Fortepan / Fortepan

Ezt is szeretjük