410 millió ember lakóhelye kerülhet veszélybe a vízszint emelkedése miatt

Rengeteg ember lakóhelyét fenyegetheti a jövőben a tengerszint emelkedése.

azsia-tenger
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A század végére akár 410 millió ember élhet kétméteres tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb területeken, amelyeket veszélyeztet a vízszint emelkedése - állapította meg egy új tanulmány.

A Nature Communications tudományos lap friss számában közölt kutatás szerint a világon jelenleg 267 millióan élnek kétméteres tengerszint feletti magasság alatt. Holland kutatók a Lidar lézeres távérzékelési módszerrel megmérték a parti területek magasságát, és azt jósolják, hogy 2100-ra - egyméteres vízszintemelkedéssel számolva, népességnövekedés nélkül - ez a szám 410 millióra emelkedhet.

Térképük azt mutatja, hogy a legnagyobb kockázatú területek 62 százaléka a trópusokra esik, a legtöbb Indonéziában található. A jövőben tovább nőhet ez az arány, a területek 72 százaléka lesz a trópusokon, 59 százalék a trópusi Ázsiában.

- Sok tudós hosszú távú forgatókönyveket vizsgál, de a világ egyes részein, leginkább a trópusokon, már zajlanak a nagy áradások, nemcsak Délkelet-Ázsiában, hanem például a Niger deltájában is. A kutatások eddig nagyrészt a tengerszint emelkedésének forgatókönyveit határozták meg, a földfelszín magasságának adataira kevesebb figyelem jutott, mert az emberek úgy érezték, ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni - mondta Aljosja Hooijer, a független holland delfti Deltares vízkutató intézet vízforrás-szakértője, a tanulmány vezető szerzője.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felszíni magasság pontos adatai nem állnak rendelkezésre a világ sok tájáról. - Hollandia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok partvidékeiről kitűnő adataink vannak, mert négyévente Lidarral felmérik őket felülről, ez Hollandiában például minden alkalommal több tízmillió euróba kerül. A világ nagyobb részén erre nyilvánvalóan nincs pénz - tette hozzá.

Fotók: Getty Images

7 mesébe illően gyönyörű hely a Földön, amit teljesen átalakíthat a globális felmelegedés

A globális felmelegedés hatásai sokkal hamarabb érződnek, mint azt korábban gondoltuk volna.

7 mesébe illően gyönyörű hely a Földön, amit teljesen átalakíthat a globális felmelegedés

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük