Innen tudhatod, hogy vírusos e-mailt kaptál: ne nyisd meg a levelet!

A mailvírusok legtöbbször felismerhetők - ezekre figyelj, ha nem szeretnéd, hogy a vírust kapj.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még mindig toplistás vírusterjesztésben az internetes levelezést felhasználó módszer. Elég egy óvatlan kattintás, és - megnyitva a fertőzött levelet - már rá is szabadítottad a gépedre a kártevőt.

Az persze alapvető, hogy mindig gondoskodj a megelőző vírusvédelemről, ugyanakkor léteznek árulkodó jelek is, amelyek felbukkanásakor már nagy eséllyel gyanakodhatsz.

Idegen feladó, idegen nyelv

Az első és legszembetűnőbb vírusriadós jel, ha olyan üzenetet találsz a mailfiókodban, amelynek feladója ismeretlen, illetve maga a levél idegen nyelvű. Persze nem minden hasonló e-mailnek kell a kukában végeznie, de ha a tárgyban a megszokott vírusra utaló, csalogató szövegeket találod nyereményről vagy pikáns képekről, jobb, ha azonnal törlöd a levelet.

Veszélyes mellékletek

Az e-mailen küldött vírusok általában mellékletben csatolva érkeznek, a csatolt fájl megnyitásakor pedig már meg is fertőződött a géped, ezért alapvető, hogy mindig légy óvatos, mielőtt megnyitsz egy dokumentumot, képet vagy programot.

Ha nem várt mail érkezik, akkor különösen. Az is megeshet, hogy ismerőstől jön a fertőzött levél, aki tudtán kívül terjeszti a vírust, hiszen az Elküldött levelek mappájában nem marad nyoma a küldésnek. Ha a levélben érkező programot mégis futtatni szeretnéd, akkor azt ne közvetlenül a levélből indítsd el, előtte mentsd ki fájlba, és ne feledd ellenőrizni a víruskeresővel.

Gyanús hívószavak

A PCTools felmérése szerint - amely 1800 internetező szokásait vizsgálta - a felhasználók még mindig nem elég óvatosak, és hajlamosak bedőlni néhány jellemzően hatásvadász hívószónak, aminek a vége elég gyakran persze vírusfertőzés.

A 2011-re vonatkozó összesített adatok szerint leggyakrabban még mindig a nyeremény szónak van olyan mágikus hatása, amelynek nem tudunk ellenállni, és azonnal rákattintunk. Második helyen az ingyenes vírusirtót kínáló és a gyors meggazdagodást ígérő ál-e-mailek állnak, a harmadik pedig az ingyenes filmletöltés. Nem meglepő, hogy az online bűnözők is gyakran ezek mögé rejtik a vírusokat, hiszen itt van a legnagyobb esélye a kattintásnak.

Hibaüzenet

Nemcsak a jellemző, kattintásra motiváló hívószavakra érdemes figyelni, akár az is gyanút keltő lehet, ha olyan értesítést kapsz, amely a tárgyban valamilyen hibaüzenetre utalhat. Gyakori például, hogy úgy kapsz értesítést kézbesítetlen levélről, hogy előtte valójában nem is küldtél semmit.

Mindenképp figyelj tehát, ha Mail Delivery System vagy Mail Transaction Failed tárgyú levelet kapsz anélkül, hogy az indokolt lenne, és semmi esetre se nyisd meg.

Megtévesztő hivatkozások

Előfordulhat, hogy nem mellékletet csatolva, hanem megtévesztő hivatkozással igyekeznek megtéveszteni. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák adathalászok, de vírust is terjesztenek ilyen hivatkozásokon keresztül.

Ilyenkor e-mailben csak egy linket kapsz, és ha rákattintasz, egy olyan weboldalra jutsz, ahol betámadhatják a gépedet különböző rosszindulatú szoftverek. Az ilyen e-maileknél is figyelj a gyanús szövegekre, hiszen küldőik ugyanazt a módszert alkalmazzák, mint a mellékletben érkező vírusoknál.

Biztonságos Facebook

Nemcsak az e-mailezés, a közösségi oldalak használata is rejthet veszélyeket. Így tedd biztonságossá az adatlapodat!

Reggel érkezik

Gondoltad volna, hogy akár annak is jelentősége lehet, hogy a nap mely időszakában nézed meg a levelezésedet? Nemrég kiderült ugyanis, hogy a rosszindulatú vírusgyárosok legtöbbször egy jellemző időszakban küldik a veszélyes maileket.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Trustwave cég 16 milliárd elektronikus levelet vizsgált meg a 2008 és 2011 közötti időszakból, az elemzésből pedig kiderült, hogy a kártevőt tartalmazó e-mailek túlnyomórészt a reggel nyolc és tíz óra közötti idősávban érkeznek a fiókunkba. Persze attól, hogy később kattintasz a fertőzött levélre, még ugyanúgy veszélyes, de legalább fokozottabban figyelsz a napi legelső e-mail ellenőrzésnél.

Tette már tönkre vírus a gépedet?

Ezt is szeretjük