4 fotó, amely megdöbbentette az egész világot
Egy jó fotós kamerája mindent lát, egy fényképet azonban leginkább az élet hozta téma tesz emlékezetessé.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a történelemkönyvekből bárki megismerheti a múltat, a háborúk, a tudományos felfedezések és a csodaként számon tartott történések hatásait és jelentőségét leginkább a fényképek segítségével lehet átérezni.

A szakmájuk iránt elhivatott, éles szemű fotósoknak köszönhetően szinte saját magad megtapasztalhatod, milyen is az, amikor az anya hasában egy új élet fejlődik, vagy éppen olyan közel kerülhetsz a Holdhoz, ahogy sosem gondoltad volna. A következő négy fotót az emlékezetébe véste az egész világ.

A leghíresebb bizonyíték: lábnyom a Holdon

John F. Kennedy elnök elsőként egy 1961-es beszédében tett ígéretet arra, hogy néhány éven belül Amerika embert juttat a Holdra. Az első sikeres Holdra szállásra nyolc évet kellett várni: az Apollo 11 - fedélzetén Neil Armstrong parancsnokkal, Edwin Aldrinnal és Michael Collins-szal - 1969. július 20-án teljesítette a küldetést - európai idő szerint július 21-én -, és a Sas elnevezésű holdkomp segítségével megvethették lábukat a Holdon.

Az Apollo 11 leszállását állítólag többen követték figyelemmel, mint addig bármilyen televíziós műsort valaha, az első lábnyomok egyikéről készült felvételt pedig a világ leghíresebbjei között tartják számon.

Bár elsőként Armstrong léphetett a Hold kavicsos-poros felszínére, a fotót az Armstrongot követő Aldrin készítette, és az ő lábnyoma is szerepel rajta.

Fotó: NASA.
Tudtad?
A szakértők szerint mára szimbolikussá vált lábnyom szél hiányában még évmilliókig látható lesz a Hold felszínén.

Háború, szemtől szembe: egy afgán lány portréja

Steve McCurry 1984 decemberében készítette azóta világhírűvé vált portréját. A lenyűgöző hatású fotóra még ma is emlékszik a világ, ám a képen szereplő lány személyére csak nyolc évvel később derült fény.
A sokáig csak afgán lányként emlegetett Sharbat Gula a Szovjetunió Afganisztán ellen indított bombázása során vesztette el családját az 1980-as években, ezután került a pakisztáni Nasir Bagh menekülttáborba 1984-ben - 12 évesen. Később férjhez ment, és 1992-ben visszatért szülőhazájába, jelenleg három gyermek édesanyja.
A róla készült fotó 1985-ben jelent meg a National Geographic magazinban, és ekkor indult hódító útjára is.

Fotó: Steve McCurry.

Habár akkor még senki sem tudta, ki is szerepel a képen, az afgán lányként elhíresült portré a szúrós tekintettel és a vörös, poros fejkendővel hamar az 1980-as afgán konfliktus és a menekültek helyzetének szimbolikus képévé vált.

A tudomány humora: Einstein nyelve

A legjobb bizonyíték arra, hogy a tudósok korántsem savanyú emberek, akik nem értik a viccet, és nincs humorérzékük, az Einsteinről készült nem éppen hétköznapi kép.
A fotó 1951 márciusában készült, Albert Einstein 72. születésnapján, közvetlenül a Princeton Egyetemen tartott születésnapi mulatság után.
Amikor Einstein az Aydelotte-házaspár társaságában autóval igyekezett távozni a helyszínről, fotósok hada követte őket, hogy még néhány felvételt készíthessenek a tudósról. Einstein azonban megunva a folyamatos pózolást, nyelvet öltött a riporterekre. Arthur Sasse, a UPI ügynökség fotósa éppen abban a pillanatban kattintotta el a gépét, megörökítve a történelemnek Einstein nyelvét.

Arthur Sasse, UPI.

Az eredeti képen az Aydelotte-házaspár is szerepel, Einsteinnek azonban annyira tetszett a kép, hogy ő maga vágta ki a portréját - állítólag üdvözlőkártyaként is osztogatta a barátai között -, amely azóta bejárta a világot.

Az élet jele: kéz a méhből

Az orvostudomány egyik leghíresebb képét Michael Clancy készítette 1999-ben. Bár a kis Samuel keze nem hálából nyúlt az orvos ujja után, és az eset nem is annyira ritka, mint azt bárki gondolná, a fotó különleges hatással bír.
A 21 hetes Samuel kezecskéje azután csúszott ki édesanyja hasából, miután a kisfiú gerincét méhen belül megműtötték, és a méhet kezdték volna visszazárni. Ekkor az kissé megrázkódott, és hirtelen kicsusszant belőle Samuel keze.

Miután az orvos odanyúlt, és megrázta az öklöcskét, az azonnal reagált, és megszorította a sebész hozzá képest hatalmas ujját.

Fotó: Michael Clancy.

A sikeres műtét egy és negyed órán át zajlott, Samuel pedig a méh visszazárása után egészségesen fejlődött tovább édesanyja hasában, és egészségesen is jött világra 1999 decemberében.

Ezt is szeretjük