4 fotó, amely megdöbbentette az egész világot

Egy jó fotós kamerája mindent lát, egy fényképet azonban leginkább az élet hozta téma tesz emlékezetessé.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a történelemkönyvekből bárki megismerheti a múltat, a háborúk, a tudományos felfedezések és a csodaként számon tartott történések hatásait és jelentőségét leginkább a fényképek segítségével lehet átérezni.

A szakmájuk iránt elhivatott, éles szemű fotósoknak köszönhetően szinte saját magad megtapasztalhatod, milyen is az, amikor az anya hasában egy új élet fejlődik, vagy éppen olyan közel kerülhetsz a Holdhoz, ahogy sosem gondoltad volna. A következő négy fotót az emlékezetébe véste az egész világ.

A leghíresebb bizonyíték: lábnyom a Holdon

John F. Kennedy elnök elsőként egy 1961-es beszédében tett ígéretet arra, hogy néhány éven belül Amerika embert juttat a Holdra. Az első sikeres Holdra szállásra nyolc évet kellett várni: az Apollo 11 - fedélzetén Neil Armstrong parancsnokkal, Edwin Aldrinnal és Michael Collins-szal - 1969. július 20-án teljesítette a küldetést - európai idő szerint július 21-én -, és a Sas elnevezésű holdkomp segítségével megvethették lábukat a Holdon.

Az Apollo 11 leszállását állítólag többen követték figyelemmel, mint addig bármilyen televíziós műsort valaha, az első lábnyomok egyikéről készült felvételt pedig a világ leghíresebbjei között tartják számon.

Bár elsőként Armstrong léphetett a Hold kavicsos-poros felszínére, a fotót az Armstrongot követő Aldrin készítette, és az ő lábnyoma is szerepel rajta.

Fotó: NASA.
Tudtad?
A szakértők szerint mára szimbolikussá vált lábnyom szél hiányában még évmilliókig látható lesz a Hold felszínén.

Háború, szemtől szembe: egy afgán lány portréja

Steve McCurry 1984 decemberében készítette azóta világhírűvé vált portréját. A lenyűgöző hatású fotóra még ma is emlékszik a világ, ám a képen szereplő lány személyére csak nyolc évvel később derült fény.
A sokáig csak afgán lányként emlegetett Sharbat Gula a Szovjetunió Afganisztán ellen indított bombázása során vesztette el családját az 1980-as években, ezután került a pakisztáni Nasir Bagh menekülttáborba 1984-ben - 12 évesen. Később férjhez ment, és 1992-ben visszatért szülőhazájába, jelenleg három gyermek édesanyja.
A róla készült fotó 1985-ben jelent meg a National Geographic magazinban, és ekkor indult hódító útjára is.

Fotó: Steve McCurry.

Habár akkor még senki sem tudta, ki is szerepel a képen, az afgán lányként elhíresült portré a szúrós tekintettel és a vörös, poros fejkendővel hamar az 1980-as afgán konfliktus és a menekültek helyzetének szimbolikus képévé vált.

A tudomány humora: Einstein nyelve

A legjobb bizonyíték arra, hogy a tudósok korántsem savanyú emberek, akik nem értik a viccet, és nincs humorérzékük, az Einsteinről készült nem éppen hétköznapi kép.
A fotó 1951 márciusában készült, Albert Einstein 72. születésnapján, közvetlenül a Princeton Egyetemen tartott születésnapi mulatság után.
Amikor Einstein az Aydelotte-házaspár társaságában autóval igyekezett távozni a helyszínről, fotósok hada követte őket, hogy még néhány felvételt készíthessenek a tudósról. Einstein azonban megunva a folyamatos pózolást, nyelvet öltött a riporterekre. Arthur Sasse, a UPI ügynökség fotósa éppen abban a pillanatban kattintotta el a gépét, megörökítve a történelemnek Einstein nyelvét.

Arthur Sasse, UPI.

Az eredeti képen az Aydelotte-házaspár is szerepel, Einsteinnek azonban annyira tetszett a kép, hogy ő maga vágta ki a portréját - állítólag üdvözlőkártyaként is osztogatta a barátai között -, amely azóta bejárta a világot.

Az élet jele: kéz a méhből

Az orvostudomány egyik leghíresebb képét Michael Clancy készítette 1999-ben. Bár a kis Samuel keze nem hálából nyúlt az orvos ujja után, és az eset nem is annyira ritka, mint azt bárki gondolná, a fotó különleges hatással bír.
A 21 hetes Samuel kezecskéje azután csúszott ki édesanyja hasából, miután a kisfiú gerincét méhen belül megműtötték, és a méhet kezdték volna visszazárni. Ekkor az kissé megrázkódott, és hirtelen kicsusszant belőle Samuel keze.

Miután az orvos odanyúlt, és megrázta az öklöcskét, az azonnal reagált, és megszorította a sebész hozzá képest hatalmas ujját.

Fotó: Michael Clancy.

A sikeres műtét egy és negyed órán át zajlott, Samuel pedig a méh visszazárása után egészségesen fejlődött tovább édesanyja hasában, és egészségesen is jött világra 1999 decemberében.

Ezt is szeretjük