Ez látszik világűrből, amikor a Földön vihar van: videó!

A világűrből is jól látszik, amikor villámok hasítják ketté az eget. Nézd meg a különleges felvételt!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csupán néhány kiváltságosnak adatik meg, hogy az űr sötétjébe ellátogatva egészen más szemszögből figyelhesse meg a légköri jelenségeket.

Az asztronauták úgymond élő egyenes adásban lehetnek szemtanúi annak, ha éppen villámlással kísért viharok sújtják a Földet, sőt, a hurrikánok tevékenységét is csak ők láthatják ilyen magasságokból.

Persze azért nekünk, egyszerű földi halandóknak sem lehet okunk a panaszra, ugyanis a műholdas felvételeknek köszönhetően mi is megnézhetjük, mi megy ilyenkor végbe a Föld mintázatában. Néhány egészen érdekes felvételt gyűjtöttünk.

Villámok az űrben

Villámot már mindenki látott közelről: lenyűgöző és félelmetes jelenség, ahogyan a sokszorosan megtört egyenes kirajzolódik az égbolton, és szinte beleég a retinába.

A vihar előjele sokszor már több kilométeres messzeségből is jól látszik, még ha nem is jár sem esővel, sem mennydörgéssel, így talán nem meglepő, hogy az űrből is ugyanilyen jól kivehetőek a fel-felvillanó természetes légköri elektromos kisülések.

A következő videó is ezt mutatja be: ha figyelmesen nézed a forgó bolygót, láthatod, ahogyan a villámok egy rossz izzóra hasonlítva villódznak a sötétben.

A hurrikán szeme

A következő videó nem a legjobb minőségű, és nem is annyira látványos, mint a villámokkal átszőtt felvétel, azonban érdekességét tekintve nem elhanyagolható. Ami ugyanis csak egy nagy fehér foltnak látszik, valójában az amerikai kontinens felett veszteglő Irene hurrikán magja, amely egy hármas erősségű trópusi ciklon volt 2011 augusztusában. A hurrikán igen sok kárt okozott - nem csupán épületeket rombolt le, de a folyók is megáradtak tőle -, és sajnos kilenc ember halálát követelte.

Fodrozódó csapás

A 2012-es Sandy hurrikán csupán kettes erősségű besorolást kapott, mégis hasonlóan nagy pusztítást okozott: 11 ember halt meg Kubában, 51 Haiti területén, emellett a Bahama-szigeteken és New Yorkban is egy-egy ember életét követelte a ciklon. Mindemellett az általa okozott anyagi kár is több tíz milliós nagyságrendre rúgott, a Sandy ugyanis sok épületet megrongált, illetve teljesen ledöntött. Az AOL felvétele rögzítette a légi jelenséget, ami jól érzékelteti a vihar elsöprő erejét: percek alatt csapott le a térségekre.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük