A szobában sem vagy biztonságban a villámoktól: így csaphat beléd zárt térben
A nyár nemcsak forrósággal, de viharokkal is jár. Előzd meg a bajt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár nemcsak a kánikula, hanem a hirtelen jött, ám annál hevesebb viharok időszaka is.

Bár a különféle óvintézkedésnek köszönhetően a villámok becsapódásának valószínűségét, illetve az okozott károkat mára sikerült mérsékelni, még mindig nem árt betartani néhány szabályt, ha a természet egyik legnagyobb ereje dübörög a fejed felett.

A mobil nem, a vezetékes telefon veszélyes lehet

Veszélyes lehet vihar és villámlás közben videojátékot játszani, számítógépen dolgozni vagy vezetékes telefont használni - figyelmeztet egy amerikai kutató a HealthDay című egészségügyi portálon.

- Egyre nagyobb arányban találkozunk emberekkel, akik zárt térben, PlayStation játékkonzol vagy más, vezetékes videojáték használata közben sérültek meg, noha tudták, hogy számítógépüket áramtalanítani kell a villámkár megelőzése érdekében - tudatta sajtóközleményben Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem villámcsapásos baleseteket vizsgáló kutatási programjának vezetője.

A szakember azt tanácsolja, hogy a mennydörgés kezdetekor - amilyen gyorsan csak lehet - menjen mindenki zárt helyre. Bent azonban senki se használja a vezetékes telefonokat, számítógépeket vagy videojátékokat.

A vezeték nélküli eszközök, így a mobiltelefonok vagy a zenelejátszók ezzel szemben nem vonzzák a villámokat.

- Ha nem tudunk fedett helyre kerülni, mire elkezdődik a villámlás, a fémtetejű autó vagy autóbusz is menedéket nyújt, ám soha ne álljunk fa alá égzengés és villámlás közben. A vihar lecsillapodta, az utolsó villámlás után még legalább fél óráig ne menjünk ki a szabadba - figyelmeztetett.

Ezt is szeretjük