Ezt gondolja fiatal kollégájáról Magyarország egyik kedvenc színésze
Hogy tudta pont őt kiválasztani?
Olvasd el az interjút!(x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor letűnt korok szálai találkoznak a mai, modern világ eszméivel, abból csakis valami jó és eszméletlenül érdekes, izgalmas dolog sülhet ki.

Don Juan a sokfélében az egyedit, a végesben a végtelent keresi. Tettben és gondolatban is olyat mer, amit senki más. Megszállottan tör egyre nagyobb és nagyobb célok felé. Arra kíváncsi, hogy mit engedhet meg magának, meddig mehet el, hogy hol az a bizonyos határ. - Az ég megbünteti majd érte - mondják. - Na persze, hiszem, ha látom - gondolja ő. S mégis, ki tudna ellenállni egy ilyen férfinak! Interjú Hegedűs D. Gézával.

Fotó: Dömölky Dániel

- A Don Juan próbáit már késő tavasszal elkezdtétek.


- Az évad végéig, egy fél tavaszon át keményen dolgoztunk a Don Juanon, Kovács D. Dániel rendezésében, Hajduk Károly címszereplésével. Nagy izgalommal vártam ezt a próbafolyamatot, többek között, mert láttam Dani korábbi munkáit, nagyon tehetséges rendezőnek tartom, kíváncsi voltam rá, és örülök, hogy színészként is találkozhattam vele. A másik fontos ok, hogy a címszerepet játszó Hajduk Károlyt én vettem fel a főiskolára, mint az új osztályába növendékeket kereső tanár. Már akkor biztos voltam benne, amikor kiválasztottam az akkori kilencszáz jelentkező közül, hogy egy egészen unikális színészjelenség lesz, eddigi pályája pedig bizonyítja, hogy valóban az.

Nagyon örültem neki, hogy a Don Juanban partnerek lehetünk. Olyanok vagyunk az előadásban, mint
 a fény és az árnyék, az égi és a földi, egymást feltételező két alak. Karcsi Don 
Juanja mellett én vagyok Sganarelle.


- Hogy zajlott a közös munka?


- Ha hátrébb lépek, és kívülről tekintek a produkcióra, már maga a mű is azt a felfedezést adja, hogy két zseni találkozik a mű drámai
 anyagának prezentálásakor. Molière az egyik nagy alakja a drá
mairodalomnak a maga 17. századában, a 20. század nagy szerzője pedig Brecht. A két szellem találkozása, és az amúgy is
 nagyon tág horizontú alapmű tágítása lenyűgöző. A Molière-
műben azt látjuk, hogy minden ember valami végzetet hordozó
, felsőbb hatalom súlya alatt éli le az életét, és teljesíti be a sorsát. 
Brecht modern, 20. századi drámaíróként egy kicsit tovább lép, 
és tovább gondolja, de mindezt az eredeti mű iránti nagy tisztelettel.


Fotó: Dömölky Dániel

- Pontosan hogyan?


- Két finom drámai gesztust tesz, aminek hatására Don Juan ebben a műben
 nem hordozza az előbbi terheket, hanem - köszönhetően a finom írói beavatko
zásnak - olyan, mint a kortársunk, akinél az egyén szabadságvágya számít. A drámai próbatétel neki is megadatik, de 21. századi módon. A szabadság kiteljesedésének, az emberi morál próbatételének lehetünk tanúi, ami fantasztikus élmény. Mindez nagy humorral, és éles eszű tragikomikus helyzetekkel. Színes és gazdag az emberi világ, így mindkét nem nagyon árnyaltan van megrajzolva, és olyan csodálatos partnerekkel játszunk együtt, mint Bata Éva, Bach Kata, Puzsa Patrícia, Lukács Sándor, Tahi Tóth László, Kerekes József, Karácsonyi Zoltán és Dengyel Iván.


- Különleges dolog születhet, ha a rendező friss energiája és a ti bölcsességetek szerencsésen találkozik. Ehhez mi a legfontosabb, a nyitottság egymás irányába?

- Azt hiszem, hogy minden új helyzet, ami maga a próbák kezdete, lenulláz mindent. A felfedezés folyamata egy tiszta lappal induló szituáció. Eltűnik minden, egyenrangúság van. A nyitottságban, amit említettél, viszont mélyen hiszek. A kíváncsi energiák, a vágyakozás az emberi lét újabb és újabb felfedezésére, a feltétel nélküli bizalom - ezek mind nagyon fontosak. Sok-sok munka, míg felfénylik valami friss, megújuló szellem és forma.

Fotó: Dömölky Dániel

Bertolt Brecht-Molière: Don Juan
átdolgozás
Fordította: Ungár Júlia
Rendező: Kovács D. Dániel

Az előadások időpontjait ide kattintva nézheted meg.

A színházcsináló Molière zseniális hőse, Don Juan több mint 350 éve járja a világ színpadait, most a Pesti Színházba érkezett. Bertolt Brecht örököseinek az engedélyét a Suhrkamp Verlag AG - Berlin - és a Hofra Kft. közvetítette.

Ezt is szeretjük