Ezzel az erővel egy paprikaspray is lapulhat a női táskában
Ez csak egy eszköz
Az állam nincs ellene, de bizonyítani kell a hatékonyságát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen, a Vodafone és a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésben Budapest három kerületében 2011 óta személyi segélyhívó programot tart fenn.

Ennek értelmében az arra rászoruló hölgyekhez kerültek olyan segélyhívó készülékek, amiket krízis, mint például testi erőszak esetén igénybe tudnak venni. Ehhez a kerület rendőrei speciális kiképzést is kaptak.

A rendőrség kiemelten foglalkozik a témával

A segélyhívó készülék egy kis gomb, amit egész egyszerűen csak meg kell nyomni, ha valaki bajba került. Ezt a készülék jelzi a kerületi rendőrségen, akik azonnal lépni tudnak. A rendőrség érdeklődésünkre, miszerint mennyire támogatják a vészjelzőgomb rendszerét, azt a választ adta, hogy a Bűnmegelőzési Osztály kiemelten foglalkozik a családon belüli erőszak témájával, emiatt folyamatosan képzi és szakmailag felkészíti a dolgozóit különböző oktatási programokkal. A rendőrség szempontjából a gomb lényege, hogy a bántalmazóról már a kiérkezésnél részletes adatokat ismernek, ami adott esetben felgyorsítja a hatósági folyamatot. 

A segélyhívóval kapcsolatos program keretében az említett három kerület, a IX., a VII. és a XII. vesz részt. A kapitányságokon rendszeresen összeülnek, és tapasztalatot cserélnek a témával kapcsolatban. Egy márciusi riport szerint, ami a Kossuth Rádióban hangzott el, a tapasztalatok pozitívak.

Mit mond a belügy?

A hosszú távú cél többek között az lenne, hogy államilag támogassák a programot. A Belügyminisztérium sajtófőnöke, Csizmadia Tamás szerint az ötlet hiába működőképes, az eszköz tesztelés alatt van, addig nem alakítanak ki egyértelmű álláspontot a programmal kapcsolatban. Csizmadia elmondása alapján sajnos a párkapcsolati, illetve a családon belüli erőszak problémája ennél sokkal összetettebb, hiszen számtalan területen, több szempontból lehet kezelni. Az első mindenképpen a társadalmi szolidaritás, tehát a legjobb az lenne, ha első lépésként valamelyik fél családja segítene, vagy legalábbis megpróbálna segíteni a bajban - mondta el Csizmadia Tamás. A társadalmi szolidaritás szükségessége mellett az államnak is biztosítania kell a maga részét - tette hozzá. 

A következő szempontok már a neveléssel, oktatással kapcsolatosak, és csak ezek után következik a bűnmegelőzés, ha az első két szempont nem működött. Ezt követi a jogalkotási helyzet megvizsgálása, és végül a rendőrség az, amely utolsó lépésként kezeli az ügyet. Jól látható, hogy ez nagyon sok területet érint, ahol sokszor akaratlanul is találni problémát - tette hozzá a sajtófőnök. Ugyanakkor leszögezte, hogy az adott pillanatban mindig és minden körülmények között a gyorsaság, a gyors beavatkozás a legfontosabb. 

Hetente egy nő meghal a családon belüli erőszak következményeképpen, emiatt sok esetben a végéről kellene megfogni a dolgot, és a közvetlen veszélyt elhárítani.

- Az a baj, hogy ez csak egy eszköz, ami ugyanolyan, mint egy mobiltelefon vagy egy spray, és lehet, hogy meggyorsítja az eljárást a rendőrség részéről, ugyanakkor a bántalmazás súlyosságát sajnos ezzel nem tudják megakadályozni. A rendőrség helyszínre való kiérésének rekordja másfél perc. A kormány nincs ellene az ilyen jellegű eszközök bevezetésének, de meg kell vizsgálni és bizonyítani kell az egyértelmű hasznosságukat, és továbbra is cél, hogy komplexen, globálisan kell kezelni az ilyen ügyeket. Éppen emiatt fontos kiemelni, hogy kormány előterjesztésére bekerült a büntető törvénykönyvbe a családon belüli erőszak fogalma - mondta el Csizmadia.

Természetesen fontos a gyors beavatkozás, aminek érdekében a rendőrség mindent megtesz. De sokszor sajnos nem másfél percről, három percről vagy éppen tíz percről van szó, hanem órákon át tartóról a bántalmazásról. Ugyanakkor az éppen verés alatt álló nő valószínűleg tíz perccel a jelzés után is örülni fog a rendőrségnek.

Reméljük, hogy a most alakult munkacsoport, ami a problémával foglalkozik, kicsit szakszerűbben nézi majd a kérdést.

Kép forrása: MTI

Ezt is szeretjük