Veszélyben a reálhozamok kifizetése?
Nincs törvényi határidő
A kormány a nyugdíjpénzeket kezelő alapnak nem határozott meg végleges határidőt. Tartható az augusztus?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány ígérete szerint augusztus végéig mindenki megkapja reálhozamát. A kifizetések menete a következő: a kasszák a nyugdíjpénzeket kezelő alaptól visszaigénylik a pénzt, amely elutalja nekik, ezt követően kezdődhet meg a reálhozamok kifizetése.

Erről született is egy szabály, amely szerint a kasszáknak július 7. és 20. között kell visszaigényelniük a pénzt az alaptól. A probléma, hogy azt már nem határozták meg, hogy az alapnak meddig kell kifizetnie a pénztáraknak ezt az összeget.

Hogy emiatt késhetnek-e a reálhozam-kifizetések, nem lehet tudni, e kérdésünkre ugyanis egyik érintett fél sem adott választ. Hiába kérdeztük a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságot, választ nem kaptunk.

Kerestük a pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetséget is, akik sem e-mailes, sem telefonos megkeresésünkre nem reagáltak. Hiába vettük fel a kapcsolatot több pénztárral is, választ tőlük sem kaptunk.

Augusztus végét ígérik

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos korábban csak annyit mondott, a kormány nem fogja engedni, hogy év végéig elhúzódjon a reálhozamok kifizetése, és terveik szerint augusztus végéig kapnák kézhez a pénzt az érintettek.

Nagy Anna kormányszóvivő egyébként először április közepét jelölte meg, mint lehetséges kifizetési határidőt. A magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos átlépések február elején zárultak le, melyek során a tagok 97%-a döntött úgy, hogy az állami rendszert választja.

Nekik a kormány garantálta a reálhozam - akár készpénzes - kifizetését. A reálhozamok összege személyenként és pénztáranként változó lesz, Rozgonyi György Gábor pénzügyi tanácsadó lapunknak elmondta: a milliós összeg vágyálom, a többség 50-100 ezer forintra számíthat.

Ezt is szeretjük