Súlyos veszély leselkedhet a Balatonra: nagyon aggódnak a szakemberek

Komoly veszélytől tartanak a szakértők.

Veszély leselkedhet a Balatonra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges trópusi hal került elő nemrég a Zalából, ami közvetlen összeköttetésben van a Balatonnal.

A Hévízi termáltóban egyre több a trópusi hal, amelyek ugyan jól mutatnak a vízben, de súlyos károkat okozhatnak. A szakértők attól tartanak, hogy az inváziós halfajok a Balatont is elérhetik. 

Veszély leselkedhet a Balatonra

A Hévízi termáltó kivezető csatornája nem fagy be télen sem, így kedvező feltételeket biztosít a Magyarországon megjelent trópusi halaknak, derült ki az RTL Fókusz című műsorából.

„Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni” - mondta el a műsorban Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

GettyImages-1364909045
Fotó: Borislav / Getty Images Hungary

A termáltó kivezető csatornájában az utóbbi években olyan trópusi halfajták vették át az uralmat és alakították át az ökoszisztémát, mint például a jaguár- vagy a citromsügér. 

A szakértők szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj egy Ázsiából érkező halszállítmánnyal kerülhetett a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott környezetéhez, amivel veszélyezteti az őshonos fajok teljes területét, különösen a lápi pócot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

„Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direkt beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökés lehetőségét” - fogalmazott a Fókusznak Weiperth András, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy a Balatont is elérhetik ezek az inváziós halfajok.

Itt nyaralt édesanyád kislány korában: imádtuk a Balatont már 50 éve is

A legjobb nosztalgikus fotók!

Itt nyaralt édesanyád kislány korában: imádtuk a Balatont már 50 éve is

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük