A legkockázatosabb kocsmát nyitni: a vendéglátás érzi leginkább a válságot

A magyaroknak nincs pénze étteremre.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vendéglátóiparban mentek csődbe a legmagasabb arányban cégek Magyarországon az ágazatban működő vállalkozások számához képest az idei év első negyedévében, hosszú évek óta először megelőzve az építőipart is - tájékoztatta a Bisnode üzleti információszolgáltató szerdán az MTI-t.

A vendéglátó-ipari szektor bedőlési aránya 4,66% volt 2014 első három hónapjában, míg az építőiparé 4,58%. A szektorban a szállodai szolgáltatás bedőlési aránya alacsonyabb, mintegy 3%-os, a vendéglátáson belül az éttermi és mozgó vendéglátásé 4% körüli, a legkockázatosabb tevékenység pedig az italszolgáltatás, ahol a cégek majdnem 6%-a szűnt meg - ismertette közleményében a Bisnode.

Az elemzésből kiderül, hogy több mint 25 ezer cég foglalkozik ma Magyarországon éttermi vagy italszolgáltatással, és mintegy négyezer társaság folytat szálláshely-szolgáltatást. A szektoron belül a legtöbb vállalkozás, 16 800 társaság, az összes cég mintegy 57%-a a cégbejegyzés szerint főtevékenységének az "éttermi, mozgó vendéglátást" jelölte meg. A kimutatás nem tartalmazza a vendéglátási tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, illetve azon társas vállalkozásokat, amelyek nem főtevékenységként foglalkoznak vendéglátással.

A nemzetközi cégminősítő közleményében azt is kiemelte, hogy a kockázatok ellenére egyre több cég alakul a vendéglátóiparban, a tavalyi év első negyedévéhez képest idén majdnem megduplázódott a cégalapítások száma. Az új vállalkozások kétharmadát az éttermi, mozgó vendéglátásban hozták létre, a szektorban mintegy 448 új céget alapítottak.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Területileg a Balaton környékén - Zala, Somogy, Veszprém megyében -, illetve Vas megyében tevékenykedik a legtöbb vállalkozás a vendéglátóiparban - tájékoztat a Bisnode.

Az elemzés idézi a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiadott trendriportot, amely szerint a magyarok csupán 3%-a jár étterembe, szemben például az olaszországi 25-30%-os aránnyal, így a magyarok visszafogott étterembe járási szokásaival is magyarázható az éttermi és italszolgáltató tevékenység magas kockázatossága.

Fotó: facebook.com/pages/Borkonyha

Ezt is szeretjük