Családbarát kormány? Napokig nem látja gyerekeit, aki plázában dolgozik
Az eladók reménykednek, de bizonytalanok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte biztos, hogy március 15. után vasárnaponként a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok nem nyithatnak majd ki a bevásárlóközpontokban sem. Ezért a magyarországi plázák alighanem éjjel-nappal számolnak, megéri-e nekik kinyitni egyáltalán.

A budapesti Árkád bevásárlóközpont

Kíváncsiak voltunk a plázákban dolgozó eladók véleményére is, de így is csak arról bizonyosodhattunk meg, hogy csupán a bizonytalanság biztos. Egy gyerekes anyuka csak azt reméli, más jól járhat a törvénnyel, de ő emiatt nem látja majd napokig gyerekeit.

Késő esti vásárlással a vasárnapi tilalom ellen

A Vasárnapi Hírek múlt heti száma megszólaltatta Balatoni Juditot, az MBSZ főtitkárát, aki a lapnak elmondta, hogy a plázák hosszított nyitva tartással igyekeznek majd pótolni a vasárnapi kiesést. Balatoni szerint azonban kétséges, hogy este kilenc és tíz óra között mennyien mennek majd vásárolni, ezért a szövetség által prognosztizált 15-20 ezres elbocsátástól csak keveseket menthet meg az új nyitva tartási rend.

Ráadásul kérdéses, hogyan hat a helyükön maradó dolgozókra a hosszított nyitva tartás. Vajon egy gyerekes anyuka mennyire örül, ha éjszaka ér haza, a gyerek viszont reggel óvodába, iskolába megy?

A dolgozók örülnek, bár "húzós" napok jöhetnek

Zoltán az egyik pláza telekommunikációs üzletében dolgozik. Ő elárulta, hogy a bevásárlóközpont márciustól csütörtökön, pénteken és szombaton is tovább tart nyitva, ők pedig ehhez igazodnak. Így az eddigi este nyolc óra helyett kilencig dolgoznak majd, ami azt jelenti, hogy öt órával lesz kevesebbet nyitva az üzlet egy héten.

Zoltán egyébként azok közé tartozik, akik örülnek a változásnak, mivel, ahogy mondta, rendszer költözik az életébe azzal, hogy egy biztos szabadnappal kalkulálhat a héten, bár azt "húzósnak" nevezi, hogy az említett három napon a szokásos átlag 12 órás munkaideje 13 órásra fog nőni - az üzletben dolgozók általában többet dolgoznak, mint a nyitva tartási idő, hiszen különböző feladatokat nyitás előtt és után is el kell végezniük.

Amikor kiderült, a kormány tényleg támogatja a kalandos életű KDNP-s törvényjavaslatot a kötelező vasárnapi boltbezárásról, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 100 ezer ember elbocsátását sem tartotta kizártnak. Most szintén a VOSZ 25-45 ezer munkahely megszűnését tartja reálisnak a március 15-én életbe lépő rendelvény miatt. Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium is elismerte, állások kerülnek veszélybe a vasárnapi zárással, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, nem lesznek elbocsátások, mert a szektorban munkaerőhiány van.

Anyaként nehezebb lesz

Anna szintén egy plázában található üzletben dolgozik, ám őt otthon két kisgyereke várja, így számára nem mindegy, csütörtök-péntek-szombat mikor végez. A hosszított nyitva tartás miatt számításai szerint egy héten több napon is fél 11 után ér majd haza, ám a gyerekek ekkor már alszanak.

Emiatt több alkalommal a nagyszülőknél kell majd aludniuk a gyerekeknek, így még az a kis idő is elvész ezeken a napokon, amikor óvodába menet beszélgethetne Anna a gyerekeivel. "Ezáltal hiába vagyunk zárva vasárnap, ha előtte való napokban nem én fektetem őket, nem tudunk beszélgetni, és ez sokkal rosszabb, mint a vasárnapi nyolc óra munka" - mondja, de azért az érződik, hogy bízik abban, hogy van értelme ennek a törvénynek, nem csak úgy kitalálták.

Anna reméli, hogy lesz pozitív társadalmi hozadéka az új törvénynek, és többen hagyják szabadon hasznosabb programok eltöltésére a vasárnapi vásárlásra betervezett időt.

Mindenki bizonytalan, vannak, akik az elbocsátásoktól félnek

Az említett boltban egyébként nem hallottak arról, hogy elbocsátásokat terveznének, de az általunk megkérdezett kereskedelemben dolgozók közül még senki sem kapott konkrét jelzést erre vonatkozóan, amiből arra következtethetünk, hogy az érintettek kivárnak, mivel valószínűleg nincs megbízható becslés arra vonatkozóan, mi várható egy hónap múlva.

Bár az egyik ruházati üzletben azért az egyik eladó mosolyogva jegyezte meg, hogy alapvetően tetszik neki, hogy előre tervezhetően lesz egy biztos szabadnapja hetente, de csak akkor jár jól, ha nem rúgják ki emiatt.

A bevásárlóközpontokat egyébként a mozik menthetik meg, ám ahol nem található ilyen - a fent említett plázában sincs mozi - egység, marad a trükközés a csütörtöki-pénteki-szombati hosszított nyitva tartással.

A vasárnapi boltbezárások sok kellemetlenséget okozhatnak, de tanácsainkkal ezeket elkerülheted.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László.

Ezt is szeretjük