Már alig várjuk 2014-et
Állítólag nem lesz további megszorítás
A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály a jövő évi költségvetésről beszélt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály remek híreket közölt szeptember 25-i, a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Varga Mihály, forrás: MTI, Kovács Tamás

A miniszter elmondása alapján miután a gazdaság jobban teljesít, 2014-ben reális lesz, hogy a költségvetésből egy kicsit többet lehet majd fordítani egészségügyre, oktatásra és közbiztonságra.

A gazdaság 2%-os növekedésére számít

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Varga Mihály a jövő évi költségvetésről beszélt, aminek tervezésénél kikötötték, hogy nem lehet olyan ágazat, amelyik jövőre rosszabbul jár, mint 2013-ban.

A jövő évi költségvetést teljesen reálisan látja, eszerint pedig a gazdaság az idei 1% után jövőre 2%-kal növekedhet. Alapvetően a pénztárgépcserék fehérítik a gazdaságot, és többletbevételekre számítanak az áfából és a jövedéki adóból is.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy a Magyarország legnagyobb exportpartnerének számító európai országok is enyhe gazdasági növekedést értek el, emiatt az exportpiacok bővülése a magyar gazdaságnak is lendületet ad.

Varga Mihály a keresetek növekedéséről is beszélt, így elmondta, hogy ez a tendencia 4-5%-os növekedést fog hozni az év második felében, egyben a kiskereskedelem növekedését is magával hozva. A fogyasztás élénkülését eredményezik majd az el nem vont adótételek, az egykulcsos adórendszer és a gyerekek után járó adókedvezmény.

Mire számítanak jövőre?

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a 2014-es költségvetés feszes lesz, amiben 2,9%-os hiánnyal, 2%-os GDP-növekedéssel és 2,4%-os inflációval számolnak. Elmondása alapján a 100 milliárd forint általános tartalék mellett ugyanekkora összeget tesz ki az országvédelmi alap nagysága, amelyből az előre nem látható kiadásokat fedezhetik. Az adórendszer módosítását hamarosan elvégzik, és az erről szóló, európai uniós szabályoknak is megfelelő törvénymódosítást szeptember 30-ig nyújtják be az országgyűlésnek.

Mi lesz a tranzakciós illeték hatása?

A bankszövetség szerint a tranzakciós illeték megemelkedése miatt kevesebb lett a banki átutalás, valamint csökken a hitelellátottság. A miniszter szerint azonban nem kell aggódni, hiszen a 400 millió eurós kötvénykibocsátás után a magyar kkv-k többlethitelhez juthatnak. Hozzáfűzte azt is, hogy vannak bankok, amik nem hárítják át a fogyasztókra az illetéket a kedvezményes számlacsomagok segítségével, emiatt szerinte a fogyasztó felelőssége, hogy melyik bankot választja.

A devizahitelekről

A devizahitelekkel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy 2004 és 2008 között a bankok több mint hétszázezer devizaalapú jelzálogkölcsön-szerződést kötöttek. Ezzel kapcsolatban pedig kiemelt egy radikális példát, miszerint van olyan ügyfél, akinek 42 devizaalapú lakáscélú hitele van.

Erről Varga szerint nem a kormány tehet, így november 1-ig van idejük dönteni a bankoknak. A miniszterelnök Orbán Viktor szeptember 9-i parlamenti beszédében ultimátumot adott a bankoknak. Eszerint a pénzintézeteknek kötelessége lenne módosítani a szerződéseket, valamint november 1-ig kaptak haladékot arra, hogy a veszteség nagy részét visszafizessék. Az is megoldás lehet, amit például már a bankok elkezdtek bevezetni, miszerint saját ügyfélsegítő programokat indítottak, amivel eddig 120 ezer ügyfél terhein tudtak segíteni. 

Ezt is szeretjük