Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat

Jelentősen szigorítanák a gépjárművezetésre vonatkozó szabályokat az Európai Unióban egy brüsszeli tervezet szerint.

GettyImages-1137849835
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelentősen szigorítanák a gépjárművezetésre vonatkozó szabályokat az Európai Unióban egy brüsszeli tervezet szerint.

A jövőben a hetven év feletti járművezetőknek ötévente bizonyítania kellene, hogy még mindig alkalmasak a vezetésre, írja a Bild.

Változhatnak a jogosítvány szabályai

Az EU célja a változtatással nem más, mint hogy 2050-re megszűnjenek a halálos közúti balesetek. 2022-ben az Európai Unióban 20 600 ember vesztette életét közúti közlekedésben, ezt a számot a felére szeretnék csökkenteni 2030-ig.

Azt egyelőre még nem határozták meg, hogy pontosan hogyan fogják ellenőrizni az idős emberek vezetési képességeit. A tervek szerint az EU-tagállamok fogják eldönteni, hogy a jogosítvány öt évre szóló megújításakor a járművezetőknek kell-e kötelezően vizsgát tennie, vagy elég lesz az orvosi vizsgálat. 

GettyImages-176614785
Fotó: Bloom Productions / Getty Images Hungary

Néhány országban már most is van idősekre vonatkozó szabályozás: Olaszországban például már ötvenéves kortól meg kell újítaniuk az engedélyüket az autósoknak, az életkoruk előrehaladtával pedig egyre sűrűbben kell bizonyítaniuk az alkalmasságukat.

Szlovákiában a 65. életévüket betöltött autósoknak ötévente kell orvosi ellenőrzésen részt vennie, Dániában pedig 75 év felett kell orvosi igazolás a vezetéshez. 

Spanyolországban és Nagy-Britanniában szintén igazolniuk kell az egészségügyi alkalmasságukat az idősebb járművezetőknek. 

Így néznek ki madártávlatból a világ legveszélyesebb szerpentinútjai: nem minden évszakban lehet vezetni rajtuk

A világ legveszélyesebb szerpentinútjai közelről életveszélyesnek néznek ki, távolról viszont gyönyörű kompozíciót alkotnak a kanyarulatok.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük