Többen repülnek a kormányból

Orbán Viktor nem elégedett a munkájukkal?

Ezek a változások jöhetnek a kormányban 2014 áprilisa után.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor nem titkolózik, így néhány meghatározóan fontos poszton változások lépnek életbe, ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választásokat – tudta meg a Népszabadság online kormánypárti politikusoktól.

A kormányfő nem szakértőket, hanem ismert fideszes politikusokat szeretne látni a miniszteri és államtitkári székekben a harmadik ciklusa alatt.

Ami változik

A miniszterelnök a többi posztra pedig a parlamenti frakcióból szemezgetne. A kormányfő a csúcstárcát meghagyná a jelenlegi működésében, így nem választaná le róla az egészségügyet, az oktatást, de a kultúrát sem. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a választások után állítólag  visszatér az egyetemi szférába, korábban a SOTE egyetemi docense és igazgatója is volt, majd innen került az Országos Egészségbizosítási Pénztáron keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Szócska helyett az egészségügyi államtitkári posztra az esélyes nevek között szerepel Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere vagy Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója. Rajtuk kívül még szóba jöhet Velkey György, a kórházszövetség elnöke, valamint a jelenlegi parlamenti egészségügyi bizottság elnöke, Kovács József is.

További személyi cserék

A kereszténydemokrata oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa kalandos pályafutása után szintén távozik az Emberi Erőforrások Minisztériumából, ami érthető. Nem lehet sikerként értékelni a tankönyvellátás csúfos kudarcát vagy a PISA-jelentésben szereplő gyalázatos adatokat, de az egész napos iskola sem jött be, ahogy a tanárok is elégedetlenek. Erre a posztra felmerült Hoppál Péter Fidesz-szóvivő neve. Az EMMI-ből Balog Zoltán miniszter választhatja majd ki az államtitkári kar tagjait. A kulturális miniszter marad Halász János, a szociális államtitkár pedig Soltész Miklós.

Medvével pózolt Orbán Viktor?

Nézegess képeket!

Elolvasom

A nemzeti fejlesztési miniszter személye is változik valószínűleg, Németh Lászlóné helyett felmerült Rogán Antal neve, aki miniszteri poszton az uniós pénzekre koncentrál majd. Érthető, hogy a választások előtt nem örültek annak, hogy Szél Bernadettnek sikerült nem éppen publikus információkat kiszednie a miniszter asszonyból Paks II kapcsán. Továbbá távozik még a külügyminiszter, Martonyi János is.

Ami pedig nem változna

A Miniszterelnökséget továbbra is a polihisztor Lázár János vezetné, de azt már miniszteri rangban tenné. A lap információi szerint a közigazgatás is a felügyelete alá kerülne az igazságügyi tárcától. A nemzetgazdasági miniszter személye sem változna, tehát a gazdasági ügyekért továbbra is Varga Mihály lenne a felelős, de Balog Zoltán is maradna az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén. Pozíciójában maradna Szijjártó Péter is.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Amennyiben a Fidesz megnyeri a 2014-es választásokat, Navracsics Tibort EU-biztosnak jelölik majd, de pedzegetik a korábbi fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás visszatérését is. A Népszabadság információi szerint a Fidesz frakcióvezetői posztját Rogán Antal miniszterré válásával a választás után Kósa Lajos debreceni polgármester foglalja majd el.

Képek forrása: MTI/Kovács Attila, Kovács Tamás, Facebook/Kósa Lajos

Ezt is szeretjük