Újabb drasztikus megszorításokra számíthatunk
Nem ezt ígérték egy hónapja
Varga Mihály bejelentette az eddigi megszorítások módosítását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály újabb megszorításokat jelentett be június 17-én, hétfőn a Parlamentben.

forrás: MTI, Soós Lajos

A tranzakciós adót a kormány kétszeresére, 0,6 ezrelékre emeli, a vállalkozások telefonadója az eddigi 2-ről 3 forintra nő - írja a hvg.hu. Az új intézkedések augusztus elejétől léphetnek hatályba.

Miért van erre szükség?

A nemzetgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány döntéseket hozott annak érdekében, hogy a 2004 óta ejtett hibákat végleg le tudják zárni. A cél elkerülni azoknak az uniós tagállamoknak a sorsát, amelyek túlzottdeficit-eljárás alá kerültek.

Pénzfelvétel és átutalás

A kormány kezdeményezésére két javaslat került a parlament elé, az egyik a költségvetés, a másik az adótörvények módosítása. A kormány kezdeményezi a tranzakciós illeték módosítását, ami a készpénzfelvételek esetén 0,6 ezrelékre nőne, valamint javaslatot tett arra is, hogy készpénzfelvétel esetén szűnjön meg a tranzakciós illeték felső, 6 ezer forintos határa.

A számlák közötti átutalás 0,3%-ra emelkedik majd, viszont ennél a tranzakciónál marad a 6 ezer forintos felső korlát. A miniszter elmondása alapján a hétvégén folyamatosan egyeztettek erről a Bankszövetség munkatársaival.

További intézkedések

Kormánypárti javaslatra a vállalkozások közötti telefonadó 2-ről 3 forintra nő, a felső korlát pedig 2500 forintról a kétszeresére, 5 ezer forintra emelkedik. Emelnék a bányajáradékot, 12-ről 16%-ra, az egészségügyi hozzájárulás a kamatokra is vonatkozni fog. A kormány továbbá javasolja, hogy a fuvarozók hitelfelvételéhez legyen állami garancia az e-útdíj kapcsán.

Megmentik a beruházásokat?

A költségvetési törvény módosításával létrehoznának egy beruházási alapot, amiből a Kossuth tér rendezése és a stadionépítések is finanszírozhatóak lennének. A nemzetgazdasági miniszter egyik célja, hogy végleg kikerüljünk az eljárás alól. A másik az inflációs folyamat, hiszen tavaly év végén még 5,2%-os inflációs céllal számoltak, a konvergenciaprogramban 3,1%-ot jelöltek meg, de még ennél is kisebb lehet a pénzromlás mértéke.

Ez kedvező a lakosság és a vállalkozások számára, ám a költségvetést kedvezőtlenül érinti. A fogyasztási típusú adóbevételek elmaradnak a tervezettől, ilyen a pénzügyi tranzakciós illeték, az áfa és jövedéki adó. Ebből a háromból csak a tranzakciós illetéknél javasolnak korrekciót. A miniszter elmondta azt is, hogy már év elején megállapodtak abban, hogy ha elmaradás van, akkor megejtik a korrekciót. A tranzakciós illetékből 301 milliárdot terveztek, május végéig 52 milliárd folyt be, az időarányos 42% helyett ez csak 17%.

 

A bankok fizethetnek

A javaslat arra kötelezi a bankokat, hogy fizessenek az államnak, amiért az átvállalta az önkormányzati adósságokat. Ezt a kormány azzal indokolja, hogy a hitel kockázata az adós személyének megváltozása miatt csökkent, "ezért indokolt, hogy e kockázatcsökkenés a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások állam részére történő arányos befizetési kötelezettségével párosuljon".

A törvényjavaslat indoklása arra is kitér, hogy az adósságátvállalások után fennmaradó települési önkormányzati adósság állam általi átvállalását a hitelezők, befizetési kötelezettség mellett, önként kezdeményezhetik.

Nem erről volt szó májusban

A Magyarországgal szemben 2004-ben, rögtön uniós csatlakozásunk után indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolta idén májusban az Európai Bizottság, ám komoly kritikákat is megfogalmazott az ezt a döntést megalapozó elemzésében. A végső szót az uniós pénzügyminiszterek e heti találkozóján mondják ki. A magyar kormány már az EB javaslatát megelőzően is igyekezett bebiztosítani magát.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A fideszes Varga Mihály május elején egy három lépcsőből álló csomagot jelentett be a túlzottdeficit-eljárás elkerülése érdekében: az első lépcső az állami intézmények 92,9 milliárd forintos zárolása volt, és Varga akkori ígérete szerint, ha ez nem lett volna elég, akkor elhalasztották volna az olyan beruházásokat, mint a stadionépítések vagy a Kossuth tér átépítése. Utóbbi 60 milliárd forintos megtakarítást jelentett volna a költségvetésnek 2014-ben. Végső esetben a tranzakciós illetéket, az energiaszektor különadóját és a bankadót is felülvizsgálta volna a kormány.

Ehelyett a jelek szerint a kormány azt választotta, hogy a zárolással és részben a harmadik lépcsővel, valamint a külön bejelentett médiadóval egyensúlyozza ki a büdzsét, hogy folytathassa az állami gigaberuházásokat. A mostani javaslatokkal a kormány minden bizonnyal az uniós pénzügyminiszterek hét végi találkozójára akarja újfent megerősíteni elkötelezettségét a hiány 3% alatti tartására, másfelől pedig reagálni igyekszik a költségvetési bevételek elmaradására is.

Ezt is szeretjük