Újabb csapás a határon túliakra
Slota népszavazást akar a szlovák nyelvért
Slota azt szeretné, hogy a szlovák legyen a kizárólagos hivatali nyelv.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ján Slota pártja, a Szlovák Nemzeti Párt népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a szlovák legyen az egyetlen, kizárólagos hivatali nyelv.

Ján Slota

Slota bízik abban, hogy a népszavazásra idén sor kerülhet, ahogy abban is, hogy a voksolás sikeres lesz.

Az aláírások gyűjtését már megkezdte a szélsőséges nacionalista párt. Slota reményei szerint néhány hónap alatt sikerül összegyűjteniük majd a népszavazás kiírásához szükséges 350 ezer aláírást.

Slotáék azután dobták be ötletüket, hogy a Híd magyar-szlovák párt azt kezdeményezte: a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20%-ról 15%-ra csökkentsék.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15%-ot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét - írja az MTI.

"A szlovák nemzet érdekeinek elárulása"

Az SNS álláspontja szerint a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentése a magyarosítást szolgálja, és a szlovák nemzet érdekeinek elárulása.

Szlovákiában 2009-ben módosították a nyelvtörvényt, amely jelentős szigorításokat eredményezett. A törvény szerint a szlovák nyelv az elsődleges minden más nyelvvel szemben, és számos olyan szituációt részletez, amikor kötelező a szlovák nyelv használata írásban és szóban egyaránt.

A nemzeti iskolákban például az összes dokumentációt szlovákul is vezetni kell. Emellett az orvosnak is szlovákul kell kommunikálni a beteggel azokon a településeken, ahol a magyarok aránya nem haladja meg a 20%-ot. Aki a törvényben leírtakat nem tartja be, az száztól ötezer euróig terjedő pénzbüntetést kaphat.

A magyar kormány 2010. február 1-jétől 50 millió forintos pénzalapot hozott létre azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt.

Ezt is szeretjük