5 év börtön egy fogyatékos bántalmazásáért
Így módosul a Btk.
Szigorúbb, de következetesebb és korszerűbb az új Btk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Büntető Törvénykönyv megújítása már 2001-ben felmerült, de csak most került rá sor. A 2012 júliusában elfogadott törvénykönyv 2013. július 1-jével lép életbe.

Az új Btk. a társadalmi és gazdasági élet számos viszonyát érinti, és a módosítások során kiemelt helyen szerepelnek a szigorúság, hatékonyság, következetesség és egyszerűség szempontjai. A júliusban hatályba lépő szabályozás támaszkodik az előző kormányok által hozott módosításokra, illetve felépítésében is változott.

Kapcsolati erőszak

A nyár közepétől kapcsolati erőszaknak keresztelt bűncselekmény büntethetőségét súlyosbították. A jövőben ez azokra is kiterjed, akik együtt élnek, valaha együtt éltek, ha a kapcsolatukból gyerek született, valamint a volt házastársra, gondnokra, gyámra és gyámoltra is. Abban az esetben lép érvénybe, ha valaki testi vagy becsületsértést követ el, illetve megsérti a személyi szabadságot.

Könnyű testi és becsületsértés esetén három évig, míg súlyos testi vagy aljas indokból elkövetett, védekezésre képtelen, tehát fogyatékkal élő vagy idős ember ellen elkövetett könnyű testi sértés esetén egy-öt évig terjed a kiszabható szabadságvesztés időtartama.

Az új törvénykönyv arra is lehetőséget ad, hogy eltiltsák a hozzátartozót a kapcsolattartástól. Amennyiben a sértett indítványozza, két évet is kaphat az az ember, aki megalázza, illetve súlyos nélkülözésnek teszi ki a sértettet.

Fiatalkorúak büntetése

A hamarosan életbe lépő jogszabály szerint, ha egy 12 és 14 év közötti gyerek embert öl, életveszélyt vagy halált okozó testi sértést követ el, rabol vagy kifoszt, akkor egy évig lehet előzetes letartóztatásban, a 14 év fölötti gyerekek továbbra is két évig.

Jogos önvédelem

A törvénykönyv jogosnak minősíti az önvédelmet abban az esetben, ha valakit éjszaka felfegyverkezve megtámadnak, ugyanez érvényes, ha éjszaka a lakásba vagy a kertbe behatolnak. A jogos önvédelem akkor is érvényes, ha nem követnek el támadást a személy ellen.

Drogok és internetblokkolás

A kábítószer-fogyasztók részéről is módosul a jogszabály, júliustól, ha valakit két éven belül kétszer kapnak rajta drogfogyasztáson, az már két év szabadságvesztéssel is számolhat, tehát az elterelés lehetőségével csak egyszer lehet élni két éven belül.

A kormány az internetes tartalmak szigorúbb ellenőrzését azért indítványozta, mert egyre magasabb az interneten keresztül elkövetett bűncselekmények száma, mint például a pornográfia vagy a kiskorúak elleni szexuális bántalmazás. A hatóságok akár blokkolhatják is az adott oldalt, ha pedofíliára, terrorcselekményre, illetve állam elleni bűncselekményekre utaló tartalomra bukkannak.

Önkényuralmi jelképek és lopás

Az új Btk. bünteti az önkényuralmi jelképek, például a horogkereszt vagy az ötágú vörös csillag használatát nyilvánosság előtt, vagy ha a köznyugalmat megzavarják vele. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni a használattal kapcsolatos célzatot, eredményt és az elkövetés módját is. A szabályzat magában foglalja, hogy ha valaki közveszély helyszínén lop, az bűntettnek minősül, és alapesetben három év, nagy értékű lopás esetén akár tíz év szabadságvesztéssel is járhat.

Gazdasági csalás és ittas vezetés

Közel két hét múlva életbe lép, hogy ha valakit gazdasági csalással vádolnak meg, tehát ha gazdasági tevékenység során, haszonszerzés céljából vagyoni hátrányt okoz, akkor kettő-tíz évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Ha valaki hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy ellen követ el erőszakot, egy-öt évig számíthat szabadságvesztésre, ha ezt csoportosan követi el, akkor a jelenlegi öt év helyett nyolc évet is kaphat.

Azt a személyt, akit kiskorúként szexuálisan bántalmaztak, mostantól nagykorúvá válása után még öt évig tehet feljelentést. Ezen kívül az elkövetőt el lehet tiltani minden olyan tevékenységtől, ami gyerekgondozással vagy -felügyelettel kapcsolatos. Júliustól ittas vezetésnek számít, ha az eddigi 0,8 ezrelék helyett, 0,5 ezrelék a sofőr véralkoholszintje.

Egyéb változások

Az életbe lépő Btk.-ban új büntetési nemek is megjelennek, mint például a jóvátételi munka vagy az elzárás, ami minimum három, maximum 30 nap lehet fiatalkorúak esetén, más esetben pedig 5-90 nap lehet. Amennyiben valaki egy sportrendezvényre menet, onnan eljövet vagy a helyszínen bűncselekményt követ el, akkor eltilthatják az ilyen jellegű rendezvényektől egy-öt évig is.

Az elzárás abban az esetben hatályos, ha valaki levéltitkot sért, félrevezeti a hatóságot vagy jogtalanul megtagadja a tanúvallomást. Változás továbbá, hogy a többszörösen visszaeső bűnöző szabadságvesztési ítélete az eddigi 20 évről 25 évre nő, valamint életfogytiglani szabadságvesztés időtartama is 20 helyett 25 év lesz, de akár 40 évig is börtönben maradhat az illető.

Ezt is szeretjük