Egy egyszerű vizsgálatnak indult! Ami utána jött, azt a tudósok sem gondolták volna
Több mint 200 új fajt fedeztek fel a kelet-himalájai régióban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutatók az elmúlt években a Kelet-Himalája térségében vizsgálódtak, és döbbenetes dolgokra akadtak a Vadvédelmi Világalap, vagyis a WWF szerint.

Tüsszögő majom

A héten közzétett jelentésből kiderült, hogy több mint 200 új fajra, köztük tüsszögő majomra, sétáló halra és ékszerre hasonlító kígyóra bukkantak.

211 új faj

A Rejtett Himalája: Ázsia Csodaországa című jelentés számos szervezet kutatói munkájának eredménye, részletesen bemutat több mint 200 új fajt, köztük 133 növényt, 39 puhatestűt, 26 halat, 10 kétéltűt, egy-egy hüllőt, madarat és emlőst.

A 2009 és 2014 között felfedezett 211 - éves átlagban 34 - új faj előkerülése a mennyiség és a változatosság szempontjából is igen jelentős eredmény. Rávilágít arra, hogy a Kelet-Himalájai régió bolygónk egyik leggazdagabb biodiverzitású területe.

"Nagy örömömmel tölt el, hogy a térség, amely számos lenyűgöző fajnak ad otthont, továbbra is meglepi a világot a természeti értékeivel és továbbra is elképesztő fajfelfedezések színhelye" - mondta Ravi Sign, a WWF India igazgatója, a szervezet Élő Himalája Kezdeményezés elnöke.

A legmeglepőbb állatok

A legmeglepőbb újdonságok közé tartozik a kék színű, sétáló törpe kígyófejű hal. Ez egy különleges sügérféle, amely képes a szabad levegőn lélegezni, és akár négy napig is túlél a szárazföldön - igaz, mozgása sokkal ügyetlenebb a kígyóénál.

A jelentés beszámol a 2011-ben felfedezett, cerkóffélékhez tartozó mianmari piszeorrú majomról, amely felfelé nyíló orrnyílása miatt minden eső alkalmával sokáig tüsszög, valamint egy élő drágakőről, az ékköves lándzsakígyóról, amelynek szépsége vetekszik egy gondosan kidolgozott, csodás ékszerével.

Veszélyben a térség

A szervezet szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy a Bhután, Északkelet-India, Nepál, Mianmar és Dél-Tibet területén található életteli ökoszisztémákat olyan veszélyek fenyegetik, amelyek könnyen végzetessé válhatnak. A régióban megvalósult fejlesztések következményeként az eredeti élőhelyeknek csupán 25%-a maradt érintetlen, és a Kelet-Himalájában élő fajok százait globálisan veszélyeztetettként tartják számon.

A területet fenyegető számos veszély közül messzemenően a klímaváltozás a legkomolyabb. A sérülékeny ökoszisztémáikat veszélyezteti a helyi túlnépesedés, az erdőirtás, a túlzott legeltetés, az orvvadászat, a vadállatok illegális kereskedelme, a bányászat, a környezetszennyezés és a vízerőművek fejlesztése is.

Ezt teszi a WWF

A Himalája legalább tízezer növényfajnak, 300 emlősnek, 977 madárfajnak, 176 hüllőnek, 105 kétéltűnek és 269 édesvízi halfajnak nyújt otthont. A Kelet-Himalájában csak 1998 és 2008 között több mint 354 új fajt fedeztek fel. A régió sokszínű állat- és növényvilágának megmentése érdekében a WWF aktívan támogatja a kelet-himalájai országok elmozdulását a terület sokmilliós lakosságát fenntartható módon kiszolgáló gazdaság felé.

A szervezet szoros regionális együttműködést kezdeményez annak érdekében, hogy a Föld egyik legsérülékenyebb területén élő emberek a gazdasági ésszerűség keretein belül fejlődjenek, és ne használják túl a bolygó nyújtotta lehetőségeket.

Részt vesz azoknak a programoknak a kidolgozásában és támogatásában, amelyek biztatóbb jövőt helyeznek kilátásba az ott élő emberek és az élővilág számára egyaránt, különös tekintettel azokra a ma még ismeretlen élőlényekre, amelyek felfedezése még előttünk áll - olvasható a jelentésben.

Képek: WWF

Ezt is szeretjük