Elfogadták: jönnek az új kedvezmények a dolgozóknak
Hétfőn bólintott rá a parlament az új adószabályokra. Új kedvezmények, új adók.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A portfolio.hu összegyűjtötte a legfontosabb, 2013-ban életbe lépő adószabályokat, melyeket hétfőn fogadott el a parlament. A parlament döntése alapján jövőre életbe lép a járulékkedvezményt is tartalmazó munkahelyvédelmi akcióterv.

Matolcsy György, MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kedvezmény a 27%-os szociális hozzájárulási adót érinti, az érintett körben mindenkire, már foglalkoztatott és újonnan felvett dolgozókra is érvényes bruttó 100 ezer forintos bérig, az efölött lévő béreknél 100 ezer forintig ugyanúgy érvényes.

A kedvezmény 14,5 százalékpont a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók után, illetve a FEOR-08-as munkakörbe tartozók esetén, ami a szakképzettséget nem igénylő munkaköröket takarja - például takarító, portás, futár, gyorséttermi eladó, árufeltöltő, egyszerű ipari és mezőgazdasági munkás.

Teljes 27% a kedvezmény viszont a tartós munkanélküliek, a gyermeknevelési távollétről visszatérők foglalkoztatása után az első két évben, és 14,5% a harmadik évben. Ugyanez a kedvezmény érvényes az olyan 25 év alattiak után, akik pályakezdők is egyben - foglalja össze a lap.

Két új adó

A munkahelyvédelmi akcióterven kívül két új adó is életbe lép, az egyik a kisadózók tételes adózása, a másik a kisvállalkozások új adóneme.

A kata különösen az olyan mikrovállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak lehet előnyös, amelyek árbevétele 6 millió alatti évente, de nem sokban marad el attól. Az adó ugyanis havonta fix összegű 50 ezer forint, amit minden hónapban - ha van bevétel, ha nincs - meg kell fizetni. Kivételt az jelent, ha az adózó egész hónapban táppénzen van, vagy felfüggeszti tevékenységét. A nem főfoglalkozású kisadózó után 25 ezer forint adót kell fizetni, és ezzel a helyi iparűzési adón kívül letudta az adófizetést.

Ha viszont a bevétel 6 millió forint fölé megy, az afeletti részre 40%-os különadót kell fizetni. A katába év közben is bármikor be lehet lépni, a következő hónaptól él a tételes adózás.

Erre figyelj!

Fontos azonban figyelni a részletszabályokra, például arra, hogy a katát választók a számlán kisadózó voltukat fel kell, hogy tüntessék, illetve, ha adott évben ugyanazon megrendelőnek 1 millió forintot meghaladó összegben ad számlát a kisadózó, akkor mindketten adatszolgáltatásra kötelesek - bizonyítaniuk kell, hogy nem színlelt munkaviszonyról van szó. Nem az adóhatóságnak kell tehát az ellenkezőjét bizonyítania - írja a portfolio.hu.

A katához kapcsolódó másik módosítás, hogy az alanyi áfamentesség nem 5, hanem 6 millió forintos árbevételig lesz választható.

A kiva alapvetően a 25 fő alatti cégek számára lesz opció 2013-tól. Ennek az adózási formának az előnye abban rejlik, hogy az adó összege nem változik attól, hogy a vállalkozás több munkaerőt vesz fel.

A további változásokról a portfolio.hu cikkéből, ezen a linken tájékozódhatsz.

Ezt is szeretjük