Nagyot estek a fizetések - Ennyivel ér kevesebbet a pénzed
A KSH szerint a reálbér 5,3%-kal csökkent szeptemberben. 36 ezer ember eltűnt a versenyszférából.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az első kilenc hónapban 219 690 forint volt a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban.

5,3%-os reálbércsökkenés

Szeptemberben a bruttó átlagkeresetek 3,7, a nettó bérek 1%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál a legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél. A 6,6%-os szeptemberi inflációval számolva a családi adókedvezmény hatása nélkül számított reálbérek 5,3%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérve.

A vállalkozói szektorban a szeptemberi bruttó bérek 6,6, a nettó keresetek 3,6%-kal emelkedtek egy év alatt, míg a rendszeres jövedelmek 6,8%-kal emelkedtek. Az első kilenc hónapban 7,1%-kal nőttek a bruttó keresetek a versenyszférában, a nettó bérek 4,1, a rendszeres jövedelmek 8,1%-kal nőttek.

Az adatok szerint a versenyszférában megkeresett rendszeres jövedelem 6,8%-os növekedési üteme kézzelfogható lassulás az előző havi 7,9%-hoz képest, és a legkisebb emelkedés március óta. A rendszeres bruttó átlagkereset 214 331 forintos szintje február óta a legalacsonyabb és 4431 forinttal alacsonyabb a májusi csúcsnál - közölte a KSH.

36 ezer embert rúgtak ki

A jelentésből az is kitűnik, hogy a vállalkozásoknál alkalmazottak létszáma mintegy ezer fővel nőtt szeptemberben, de 1,9%-kal, 36 ezerrel kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A költségvetési szektorban - közfoglalkoztatottak nélkül számolva - a szeptemberi bruttó keresetek 2,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, a közfoglalkoztatottakkal együtt viszont 3,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A közmunkások is kevesebbért dolgoznak

A közfoglalkoztatottak száma szeptemberben megközelítette a 107 ezret, 38 ezerrel, 55%-kal többen voltak, mint egy évvel korábban. Csaknem 80%-uk teljes munkaidőben dolgozott, de a 72 356 forint átlagkeresetük éppen 10%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az év első kilenc hónapjában a legtöbbet fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt - 457 200 forint -, ezt az információ és kommunikáció - 405 700 forint -, valamint az energiaipar - villamos energia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - követte 387 900 forinttal.

A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás - 138 800 forint -, a humán-egészségügyi, szociális ellátás - 150 800 forint -, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat - 159 700 forint - ágakban dolgozók kerestek.

Ezt is szeretjük