Rideg falakat varázsolnak gyönyörűvé a magyar művészek: szebbé teszik Budapestet
Az ország egyik legmenőbb alkotócsapata így teremt tűzfalakból új világokat.

tuzfal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gigantikus biciklista, ház nagyságú divatmodell és egy átlátszó, gangos ház: a tűzfalakba és épületekbe festéssel új életet lehelő alkotócsoport, a budapesti Neopaint Works egy feledésbe merült szakmát modernizált hatalmas sikerrel. De vajon mi kell ahhoz, hogy elkészüljön egy ilyen nagy méretű festmény? Utánajártunk.

Egy lehangoló tűzfal komoly hatással lehet a közérzetünkre, főleg, ha nap mint nap elmegyünk előtte, vagy, ha ezt látjuk az irodánk, otthonunk ablakából. Ha azonban ugyanitt egy színes, vidám festmény fogad minket, már sokkal szebb a napunk, nem beszélve arról, hogy egy ilyen megoldás a közösségi tereket is nagyban képes átformálni.

Hasonlóan gondolkodott a Neopaint Works alkotócsoport is, amikor graffitiművész tagjai 15 éve elhatározták, hogy életre keltik a kézzel festett reklámozást és a dekoratív tűzfalfestést. A feledésbe merült szakma modernizálásának köszönhetően mostanra már a hazai és európai élvonalba tartoznak, festőművészeik minden méretben képesek megfesteni és emlékezetessé tenni bármilyen elképzelést, az elmúlt tíz évben pedig összesen harminc budapesti tűzfalat festettek meg, és több száz kisebb helyszínt tettek szebbé országszerte.

A Király utcai remekmű
A Király utcai remekmű
Fotó: facebook.com/neopaint

Első alkotásuk a Kazinczy és Király utca sarkán található játszótér tűzfalán, 2011 elején készült el mindössze hat nap alatt: a gyönyörű tájkép felkeltette a helyi lakosság, a turisták és a média figyelmét is. Ezután indulhatott el a TűzfalRehab program, melynek keretében 2015-ig több mint két tucat nagy méretű falfestmény valósulhatott meg felújításokkal egybekötve.

Személyes kedvencük a focihoz kötődik

"Témát is tudatosan választunk. Fontos számukra, hogy ha van rá lehetőség, akkor az alkotásaink mindig a környékhez, a megfestett épülethez vagy valamilyen történelmi eseményhez, személyhez kapcsolódjanak, és így informatív jellegük is legyen a vizuális élményen túl" - mondta Jankovits Barnabás, a Neopaint alapítója. Bevallása szerint személyes kedvencük - és egyben az eddigi legnagyobb kihívás - Az Évszázad Mérkőzése - 6:3 című festményük, amit a magyar válogatott angolok elleni, legendás meccsének hatvanadik évfordulója alkalmából készítettek a Rumbach Sebestyén utcában.

"A közel 1000 négyzetméteres falfelületen megörökítettük az egyik gól előtti pillanatot, a belépőjegyet és a meccs másnapján megjelent Népsport címlapját. Nagyon jó érzés, hogy a képen szereplő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő még láthatták a tiszteletükre készült festményt" - tette hozzá. Második munkájuk is sokaknak lehet ismerős: a Nemzet Színészeinek Rákóczi hídnál látható portréképei stílusosan állítanak emléket a legnagyobbaknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

De említhetnénk a Budapest Bang című alkotásukat is, mely egy iskola udvarát varázsolta izgalmasabb és színesebb hellyé, hiszen képregényszerű megoldásának köszönhetően egy komplett gangos házba enged bepillantást annak az összes lakásával, lakójával együtt. És, hogy hány ember kell egy ilyen monumentális munkához? A csapat kemény magját öt ember alkotja, nagyobb megbízások esetén pedig négy-öt további művész csatlakozik hozzájuk.

Háromezer négyzetméternyi fémfelület sem foghat ki rajtuk

Legutóbbi munkájuknál igencsak elkélt a segítség, hiszen egy háromezer négyzetméteres kockaépületbe, a Duna Plaza mellett található Blue Cube irodaházba kellett új életet lehelniük. Mivel a hetvenes-nyolcvanas években épült ház anyaga eredetileg fémlemezekből áll, egy, a megszokottnál erősebb, kétkomponensű lakkfestéket kellett használniuk, ami megfelelő védőfelszerelés nélkül lehetetlen lett volna.

Ilyenkor jön jól a támogatás: ezúttal a 3M segítette ki őket védőmaszkokkal és festő-, illetve ragasztószalagokkal, melyek a rengeteg csík és háromszög felfestésénél elengedhetetlenek voltak. A munka nem kevesebb mint másfél hónapig tartott, amiből két-három hetet csak a felület tisztítására fordítottak. A geometrikus formákhoz centire pontos méretet vettek, és a grafikai tervek alapján óriási, három méter széles és 1,6 méter magas sablonokat vágtak ki, amiket megszámoztak, így minden pontosan a helyére került.

"Egy átlagos belvárosi tűzfal esetében úgy zajlik a folyamat, hogy kinézzük a helyszínt, és egy hét alatt több tervet is készítünk. Ezek alapján kérünk engedélyt az önkormányzattól, majd az előkészítés a sablonokkal körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe, mint maga a helyszíni festés: az állványozás egy, a festési folyamat pedig általában hét-tíz nap" - vázolta fel a szakember. Úgy tűnik, a kemény munka meghozza a gyümölcsét, hiszen amellett, hogy a világ vezető cégeinek készítenek kampányfestményeket, nekik is köszönhető, hogy Budapest évről évre szebb hely.

Főkép: Facebook

Ezt is szeretjük