Tudósok állítják: néhány évszázad múlva kihal az emberiség
Újabb világvége-elmélettel álltak elő a tudósok, azonban ennek alapja is van, így érdemes foglalkozni vele.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világvége-elméletekből nincs hiány. A legközelebbi, melyet sokan megjósoltak, 2012-ben várható - a maja naptár előrejelzése szerint -, azonban más, tudományosabb alapú teóriák is napvilágot láttak már az emberiség pusztulásával kapcsolatban.

A Föld lakosságának drasztikus növekedése például óriási szerepet játszik mindebben - egyes kutatók szerint már most túl sok az ember a bolygón, ami a jövőben végzetes problémákhoz vezethet.

Népesedési előrejelzések

Az emberiség Földre gyakorolt hosszú távú befolyása nagymértékben függ a népesség alakulásától és életstílusától. A Föld öröksége felett őrködő csoport, a WWF - World Wildlife Foundation - közzétett egy becslést arról a földterületről, ahogyan ők nevezik, lábnyomról, mely egy ember ellátásához szükséges.

Arra a következtetésre jutottak, hogy legalább három akkora bolygóra lenne szükség, mint a Föld, hogy a népesség szükségleteit el lehessen látni olyan életstílus és fogyasztási szokások mellett, amit 2050-re előrejeleznek.

Drasztikus népességnövekedés

Ha nem lép fel valamiféle katasztrófa, a világ népessége a mai előrejelzések szerint 2050-ig eléri a nyolcmilliárdot. Ezt a becslést abból a tényből vezették le, hogy az életkor jelenlegi eloszlása a fejlődő országokban erőteljesen eltolódott a fiatalabb korosztályok felé, így a növekedés tovább folytatódik még akkor is, ha az embereknek a reprodukálási szint alatti számban születik gyermekük.

Ez a növekedés az urbanizációval együttesen legalább húsz megapolisz létrejöttét eredményezi majd, melyekben a népesség meghaladja majd a 20 millió főt.

Végzetes lehet

Ugyanakkor a termékenység gyors csökkenése, ami a nők egyenjogúsításából adódik, indította az ENSZ-t arra, hogy a század második felére vonatkozó előrejelzését lefelé módosítsa.

A jelenlegi feltételezés szerint a népesség 2050 után csökkenni kezd, és a század végére esetleg visszaáll a mai értékre, hacsak az orvostudomány nem tolja ki a várható élettartamot abban a mértékben, amit egyes futurológusok jósolnak. Ha ez megtörténik, az emberek száma pedig ilyen drasztikusan nő, a bolygó forrásai gyors ütemben merülnek majd ki, ami beláthatatlan és végzetes következményekkel járhat.

A megoldás: mértékletes életstílus?

A világ nem képes folyamatosan a teljes népességet a jelenlegi középosztálybeli európai és észak-amerikai életstílus szintjéhez szükséges javakkal ellátni. Ennyi ember akkor lenne eltartható, ha például mindenki olyan apró lakásokban lakna, mint amilyenek a Tokióban már megvalósított kapszulahotelek, rizs alapú, vegetáriánus étrenden élne, a pihenést és beteljesülést pedig a virtuális valóságban találná meg, nem pedig a fogyasztói társadalomban és a folytonos utazgatásban.

Az ilyen életmód mértékletes lenne mindenben, beleértve az energia és a természetes erőforrások iránti igényt is. Ugyanakkor mindez nem lenne szükségszerűen összeegyeztethetetlen a kulturális és műszaki haladással: valójában a jelen gazdasági növekedésének legerősebb hajtómotorja - a miniatürizálás és az információs technika - kifejezetten környezetbarát.

Ahhoz, hogy a Föld népessége a jelenlegi szinten maradjon, a nők átlagban 2,1 gyermeket szülhetnének, a kutatók szerint ez az egyetlen módja annak, hogy még pár évszázadot túléljünk.

Cikkünk Martin Rees Ütött az utolsó óránk? - Világegyetemek titkai című könyve alapján készült.

Az Ütött az utolsó óránk? című helyzetjelentésben Martin Rees kellő pontossággal és közérthetően mutatja meg, hogyan értünk el egy új határ közelébe: az emberiség történelme során ugyanis először alakult úgy, hogy egyetlen tévedés vagy rosszindulatú cselekedet következtében fellépő esemény globális katasztrófához vezethet.

Az ember alkotta vírusok elszabadulása pusztító járványokkal fenyegethet, a
részecskeütköztetések katasztrofális láncreakciókat indíthatnak el, az intelligens számítógépek felülkerekedhetnek alkotóikon, a géntechnológia beláthatatlan módon átalakíthatja az emberi szervezetet. Meghökkentő és elgondolkodtató könyvében Martin Rees az emberi élet jövőjéért kongatja meg a vészharangot.

A könyv az Atheneum Kiadó gondozásában jelent meg.
A könyv ára 2290 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük