Trendek, stílusbakik és önbizalom-hiányos nők

Lakatos Márk interjú

A provokatív, ám empatikus stylist már forgatja a Szeretem a testem második évadát, mely még izgalmasabb lesz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már folynak a nagysikerű Szeretem a testem széria második évadának forgatási munkálatai, a házigazda, Lakatos Márk pedig bebizonyítja: mi, nők bátran felvállalhatjuk magunkat fürdőruhában is. Eközben stylingot oktat a Werk Akadémián - bár véleménye szerint ez a szakma nem tanulható -, valamint a 20 ruha Európa számára című rendhagyó kiállítást koordinálja, mely két, egymástól látszólag távol álló művészeti ágat, a divattervezést és az irodalmat hivatott egyesíteni. Tennivalói közepette arra is szakított időt, hogy segítsen eligazodni az Femina.hu olvasóinak a tavaszi-nyári trendek kavalkádjában.

- Stylistként igen szerteágazó a tevékenységed, ám mostanság a legtöbben a VIASAT3 csatorna Szeretem a testem című sorozatával kötik össze a neved, melynek a házigazdája voltál. A műsor sikerére való tekintettel a csatorna a folytatás mellett döntött - már folynak a második évad forgatási munkálatai. Szolgálnak-e az új részek valamilyen újdonsággal az előzőekhez képest, vagy megmaradtok a bevált receptnél?

- Licencműsorról lévén szó, bizonyos kötelező elemeket meg kellett tartanunk, miközben próbálunk a korábbinál is érdekesebb helyzeteket bemutatni. Az új évadban látható hölgyek olyan típusokat képviselnek majd, melyek az előzőből kimaradtak. Nem beszélve arról, hogy félévente maga a divat is megújul - jelenleg a tavaszi-nyári szezonra készülünk.

Ennek megfelelően központi szerepet kap a fürdőruha, ami majd’ minden hölgynek érzékeny pontja - sokan a strandra sem mernek kimenni, mert elégedetlenek a testükkel. Az új évadban mindenféle alakra javasolni fogunk olyan trükköket - színben és szabásban egyaránt -, melyek elterelik a figyelmet a hibákról, és az előnyöket hangsúlyozzák. Mindemellett lesznek olyan, egyelőre nem publikus meglepetések is, melyekkel igyekszünk még izgalmasabbá tenni a műsort.

- Az első szériában részt vevő tíz, nőiségében igencsak bizonytalan hölgynek a forgatás végére láthatóan sikerült elfogadnia a testét és végső soron önmagát is. Ennek kapcsán változott-e a környezetük hozzájuk való viszonya, azaz külső-belső átalakulásuk befolyással volt-e az életükre?

- A részt vevő hölgyeket, akik voltak olyan bátrak, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé, az egyhetes sokkterápia révén valójában egy új úton indítottuk el, a csatorna pedig a forgatás után is figyelemmel kísérte a sorsukat. Tízük közül nyolc azt mondja, hogy ma is a műsorból táplálkozik, és a mindennapok során is alkalmazza az itt kapott tanácsokat. Mindez pedig élete más területein is pozitív változásokat hozott, mint az majd a második széria promóciója kapcsán látható-hallható is lesz.

- Akadtak néhányan, akik támadták a műsort, mondván, hogy a kiválasztottakat profik vették kezelésbe, márkás darabokba öltöztették, amire az átlagembernek nincs lehetősége.

- A műsornak volt egy nagyon is emberi vonatkozása: olyan problémákat mutattunk be, melyek szinte minden nőt érintenek - a megoldásukra adott tippjeinknek bárki hasznát veheti. Ami pedig a ruhákat illeti, nem a luxusmárkák közül, hanem egy bevásárlóközpont szélesebb rétegek számára is megfizethető kínálatából válogattunk. Nem véletlen, hogy a Szeretem a testem első évada csaknem 100%-ban pozitív visszajelzést kapott.

- Véleményed szerint melyek a legtipikusabb stílusbakik, melyeket mi, nők elkövetünk?

- Nehéz lenne erről általánosságban beszélni. A legszembetűnőbb talán az, amikor egy hölgy nincs összhangban saját magával, például azért, mert utánozni próbál valakit, vagy valamilyen oknál fogva nem meri megvalósítani azt, amit szeretne. Ilyenkor lényegében az önazonosság az, ami hiányzik.

- Egy-egy szezonban többféle trend is érvényesül, melyek között bizony nem könnyű eligazodni. Melyek a tavaszi-nyári trend fő áramlatai?

- A divat világában megfigyelhető az a tendencia, miszerint a tervezők és gyártók igyekeznek minél szélesebb palettát felvonultatni egy-egy szezonban, mintha csak azt üzennék: találd ki és csináld meg önmagad!

A tavaszi-nyári szezonban az energikus, vidám színeké lesz a főszerep, melyek némiképp a nyolcvanas-kilencvenes éveket idézik fel. Ugyanerre a korszakra nyúlnak vissza a mostani farmerdivatot meghatározó koptatott, kék denimek is.

Igen erősen jelen van a romantikus és az etno stílus. Minták tekintetében meghatározóak a virágmotívumok, valamint az Alice Csodaországban című film kapcsán a mesefigurák is az idei trend egyik fő áramlatát képezik - ami egyébként nem túl meglepő, hiszen a divat és a film világa rímel egymásra. Ami a szoknyahosszt illeti, a mini éppúgy jöhet, mint a földig érő, illetve a kettő közötti számos átmenet, nadrágban továbbra is divat a répa-, a hárem- és a buggyantott ülepű fazon. A bőséges felhozatalban mindenki megtalálhatja a számára legelőnyösebbet.

- Mi az, ami tavaly-tavalyelőtt még trendi volt, a 2010-es tavaszi-nyári szezonban viszont már kifejezetten cikinek számít?

- Az arany és ezüst dolgok, ha nem este viseljük őket, valamint a legvadabb neonszínek - most inkább a lego- és egyéb játékszínek divatosak. Nagyon ciki a zebraminta, helyette a pitont, a leopárdot és az ocelotot ajánlom, de, ha lehet, nem természetes árnyalatokban. Cikinek számítanak még az egész estét betöltő táskák, valamint a legvadabb cyber platformok, az idén ugyanis a sarkak a hangsúlyosak.

- Talán kevesebben tudják, hogy stylingot oktatsz a Werk Akadémián - holott korábban azt nyilatkoztad, hogy ez a szakma nem tanítható. Ezek szerint mégis?

- Ma is azt mondom, hogy a styling nem tanulható - olyannyira, hogy én magam sem tanultam. A styling ugyanis jóval több, mint egy szakma, valójában egyfajta szemléletmódot is jelent. A képzés során a hallgatók olyan határterületekkel - művészettörténet, divattörténet, esztétika - ismerkedhetnek meg, melyekkel körülbástyázhatják a styling iránti érdeklődésüket.

Aki kellőképpen nyitott, valósággal habzsolhatja az új élményeket, majd a maga előhívó készülékén keresztül szintetizálhatja azokat. Ezt hivatott elősegíteni a képzés részét alkotó szakmai gyakorlat is - a divatbemutatókon, forgatásokon mintegy éles helyzetbe hozzuk az embereket. Ám az, hogy adott esetben a megszerzett ismeretekből az illető azt húzza elő, amire éppen szükség van, valóban nem tanítható.

- Van-e olyan adottság, mellyel egy stylistnak mindenképpen rendelkeznie kell?

- Elengedhetetlen az empátia, ami sarkítva bár, de a Szeretem a testemben is jelen van. A stylistnak rövid időn belül meg kell találnia a közös hangot a másik emberrel, bele kell helyezkednie a személyiségébe, hogy megtalálhassa azt, amiben az illető önmagát tudja adni.

- Stylistként számos területen alkottál valami újat, nemritkán tudatosan provokálva a környezetedet. Tervezel-e valami hasonlót?

- Hosszú távú terveket nem szövök - soha nem a múltat vagy a jövőt, hanem a jelent próbálom megélni. Valahogy megtalálnak a kihívások, miközben azért én magam is igyekszem újabb területeket felfedezni.

Ilyen többek között a Szeretem a testem műsorvezetése is, amit nagyon élvezek. De említhetném a Budapesti Cervantes Intézet által szervezett 20 ruha Európa számára - Divattervezők párbeszéde az irodalomban című kiállítást, melynek koordinátora vagyok.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek keretében négy belga, négy magyar és 12 spanyol divattervező 20 ruhakölteményt alkotott meg ugyanezen nációbeli irodalmárok gondolataiból ihletet merítve, ezáltal két, egymástól látszólag távol álló művészeti ágat egyesítve. A tárlat Brüsszelben mutatkozott be, mostanra megérkezett Budapestre is, utolsó állomása pedig Madrid lesz. A hazai érdeklődők május 30-áig tekinthetik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ezt is szeretjük