Transzvesztita madarakat találtak egy francia héjapopulációban

Állatok, akik nőnek tettetik magukat

A kutatók még nem ismerik az okokat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A barna réti héja első pillantásra éppen úgy néz ki, mint a legtöbb ragadozó madár: éles csőrével és karmaival pillanatok alatt végez áldozatával, és képes megvédeni a saját területét. Nem véletlen, hogy még vadászrepülőt is neveztek el róla.

Egy Nyugat-Franciaországban élő populációban azonban a kutatók nemrégiben olyan megfigyelést tettek, ami sokat változtathat a fenséges állat szimbolikáján: a hím mocsári héják között meglepően sok a transzvesztita.

Más fajoknál is ismert a jelenség

Természetesen a héják nem magassarkúval vagy szempillaspirállal fejezik ki identitásukat, mégis, ha a helyzet úgy kívánja, képesek megváltoztatni a nemi sajátságaikat.

Míg a hím héják szárnytolla világos színű, addig a nőstényeké sötétebb - általában. A Royal Societyben megjelent tanulmány szerint, amit Audrey Sternalski és kollégái publikáltak, a megfigyelt populáció hímjeinek közel 40%-a megváltoztatta a tolla színét, ezzel a nőstényekével azonossá tette a külsejét.

A jelenség nem teljesen ismeretlen a kutatók előtt, néhány hal- és rovarfajta ugyancsak képes magára ölteni az ellenkező nem sajátosságait, és bizonyos kígyófajták hímjei is képesek feromonok termelésére, amivel megtévesztik hímtársaikat.

Igaz, ők kizárólag akkor teszik ezt, amikor felébrednek téli álmukból, és minél előbb fel kell melegíteniük a testüket.

A világ 15 legkülönösebb állata

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kígyónászban ugyanis akár 100 hím kígyó is körülöleli a nőstényt, illetve ez esetben azt az állatot, amelyet nősténynek hisznek, így testük hőjével felmelegítik az ébredező egyedet. Amikor az elérte a megfelelő testhőmérsékletet, abbahagyja a feromonok termelését, és egyszerűen továbbsiklik.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Azt, hogy a héják miért változtatják meg a tollazatuk színét, a kutatóknak egyelőre nem sikerült megfejteniük, de valószínűleg azért teszik ezt, hogy elkerüljék a gyakori összecsapásokat. Míg a hímek gyakorta harcba szállnak egymással egy-egy vadászterületért, a nőstényeket - és azon társaikat, amelyek nőstények álcázzák magukat - nem támadják meg. A kutatók szerint az sem lehetetlen, hogy a kvázi transzvesztiták könnyebben kerülnek közel a nőstényekhez, így jobb esélyük van a párosodásra is.

Ezt is szeretjük