Transzvesztita madarakat találtak egy francia héjapopulációban
Állatok, akik nőnek tettetik magukat
A kutatók még nem ismerik az okokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A barna réti héja első pillantásra éppen úgy néz ki, mint a legtöbb ragadozó madár: éles csőrével és karmaival pillanatok alatt végez áldozatával, és képes megvédeni a saját területét. Nem véletlen, hogy még vadászrepülőt is neveztek el róla.

Barna réti héja és fiókái

Egy Nyugat-Franciaországban élő populációban azonban a kutatók nemrégiben olyan megfigyelést tettek, ami sokat változtathat a fenséges állat szimbolikáján: a hím mocsári héják között meglepően sok a transzvesztita.

Más fajoknál is ismert a jelenség

Természetesen a héják nem magassarkúval vagy szempillaspirállal fejezik ki identitásukat, mégis, ha a helyzet úgy kívánja, képesek megváltoztatni a nemi sajátságaikat.

Míg a hím héják szárnytolla világos színű, addig a nőstényeké sötétebb - általában. A Royal Societyben megjelent tanulmány szerint, amit Audrey Sternalski és kollégái publikáltak, a megfigyelt populáció hímjeinek közel 40%-a megváltoztatta a tolla színét, ezzel a nőstényekével azonossá tette a külsejét.

A jelenség nem teljesen ismeretlen a kutatók előtt, néhány hal- és rovarfajta ugyancsak képes magára ölteni az ellenkező nem sajátosságait, és bizonyos kígyófajták hímjei is képesek feromonok termelésére, amivel megtévesztik hímtársaikat.

Igaz, ők kizárólag akkor teszik ezt, amikor felébrednek téli álmukból, és minél előbb fel kell melegíteniük a testüket.

A kígyónászban ugyanis akár 100 hím kígyó is körülöleli a nőstényt, illetve ez esetben azt az állatot, amelyet nősténynek hisznek, így testük hőjével felmelegítik az ébredező egyedet. Amikor az elérte a megfelelő testhőmérsékletet, abbahagyja a feromonok termelését, és egyszerűen továbbsiklik.

Azt, hogy a héják miért változtatják meg a tollazatuk színét, a kutatóknak egyelőre nem sikerült megfejteniük, de valószínűleg azért teszik ezt, hogy elkerüljék a gyakori összecsapásokat. Míg a hímek gyakorta harcba szállnak egymással egy-egy vadászterületért, a nőstényeket - és azon társaikat, amelyek nőstények álcázzák magukat - nem támadják meg. A kutatók szerint az sem lehetetlen, hogy a kvázi transzvesztiták könnyebben kerülnek közel a nőstényekhez, így jobb esélyük van a párosodásra is.

Ezt is szeretjük